Divendres, 10 juliol 2020

Solsona posa la traca final al Carnaval amb la tradicional despenjada del ruc

Centenars de persones s'han concentrat a la Torre de les Hores mentre feien baixar l'animal de cartró-pedra

|

+Notícies

L’Hermitage “esgotarà” els tràmits legals i exigirà responsabilitats si es denega el projecte per “criteris polítics”

El govern de Colau va reiterar divendres la negativa a negociar amb el Port i l'Hermitage un conveni

Lleida acollirà aquest estiu una setantena d’espectacles amb companyies i artistes locals en el marc de ‘Fase Cultura’

El tràmit es va posar en marxa el 15 de juny i restarà actiu fins a exhaurir el pressupost de 5M€.

Els municipis de l’Alt Penedès suspenen els àpats populars, concerts i balls de Festa Major d’accés lliure

El Consell d'Alcaldes de l'Alt Penedès ha acordat que les Festes Majors dels 27 municipis de la comarca se celebraran sense àpats populars, concerts...

Centenars de veïns de Sant Pere de Ribes celebren la Festa Major al carrer sense distanciament ni mascaretes

Centenars de veïns del nucli de Ribes de Sant Pere de Ribes (Garraf) han celebrat aquest diumenge la Festa Major al carrer amb actuacions...

La Guàrdia Urbana de Reus prohibeix tocar les matinades a un grup de grallers improvisat

La Guàrdia Urbana de Reus ha obligat a aturar les matinades que un grup de grallers de la ciutat s'ha reunit de manera improvisada...

El documental ‘Maragall i la Lluna’ retrata el Pasqual “visionari” gràcies a una cinquantena de testimonis

L'eix vertebrador de la cinta és la Lluna, que tenia 8 anys quan l'aleshores alcalde es va instal·lar a casa seva

+Llegits

Solsona ha posat punt final a deu dies de Carnaval. Al ritme de la cançó ‘A Solsona, bona gent’, centenars de persones s’han concentrat aquest dimecres a la nit a la plaça del Ruc per despenjar l’animal de cartró-pedra, acompanyats per la imatgeria del Carnaval. Abans, però, la pluja ha fet acte de presència i ha obligat a endarrerir i escurçar el recorregut de la comitiva fúnebre que havia d’acompanyar a la reina Carnestoltes fins a l’escola Arrels per tal que fos cremada.
La pluja no ha aixafat la festa dels solsonins, malgrat que l’organització ha optat, primer, per endarrerir la sortida de la rua de la comitiva fúnebre que acomiadava a la reina Carnestoltes. Amb una hora de retard el seguici ha acabat sortint de la plaça Major però, en lloc del tradicional recorregut pel nucli antic, s’ha optat per anar directament a l’escola Arrels on s’ha fet la crema i el castell de focs.

La despenjada del ruc

Després d’estar-se cinc dies penjat pel coll al campanar de la Torre de les Hores, la despenjada del ruc d’aquest Dimecres de Cendra ha posat punt final a deu dies de festa. La tradició prové d’una llegenda que diu que a Solsona van enviar un ruc a menjar-se les herbes que creixien al campanar, però com que l’escala era molt estreta, van decidir pujar l’animal penjat del coll.

Publicitat

Fent ús del sentit de l’humor, els solsonins han convertit aquest acte en un dels més populars del Carnaval. Centenars de persones s’han concentrat a la plaça del Ruc per fer la despenjada de l’animal i han entonat la cançó ‘A Solsona, bona gent’.

Amb el ruc i els anomenats ‘gegants bojos’, una paròdia dels gegants de la Festa Major, amb faccions molt marcades i aspecte grotesc, la festa ha seguit a la Plaça Major de Solsona per esgotar els últims moments del Carnaval.

Els actes van iniciar-se amb intensitat el Dijous Llarder, amb l’arribada de la reina Carnestoltes i els primers concerts. Dissabte, va arribar el primer plat fort amb la rua de carrosses i la Penjada del Ruc, i dilluns amb la festa dels més petits. Des de l’organització destaquen la bona afluència de visitants que ha rondat els 40.000 assistents.

50 anys

El Carnaval de Solsona, declarat l’any 1978 Festa d’Interès Turístic Nacional, celebrarà l’any vinent els 50 anys des que es va recuperar. Convertida en una de les més populars de la Catalunya Central, la festa està del tot arrelada al municipi, on cada any creixen el nombre de comparses que hi volen participar, cadascuna identificada amb una bata diferent.