Dilluns, 13 juliol 2020

Solsona prepara activitats especials per commemorar mig segle de Carnaval

La festa comença aquest divendres i buscarà homenatjar els qui l'han fet possible al llarg de la història

|

+Notícies

El Liceu porta la música fins a una UCI de l’Hospital Clínic que va acollir pacients amb la covid-19

Un quartet de corda de l’Orquestra del teatre de la Rambla ha interpretat peces del compositor Fritz Kreisler

Mataró programa 56 espectacles en vuit escenaris descentralitzats com alternativa a Les Santes

El festival inclourà 'versions' d'alguns actes tradicionals de la festa major i dues proves esportives

La Festa Major de Gràcia tindrà com a pregoneres dues infermeres i una metgessa

Els guarnits de carrers i places seran simbòlics i les activitats tindran aforament limitat i cita prèvia

L’escola catalana des de la meitat del XIX fins al franquisme, nova exposició virtual de la Xarxa d’Arxius Municipals

Per commemorar el Dia Internacional dels Arxius, que se celebra cada 9 de juny, la Xarxa d'Arxius Municipals (XAM) de la Diputació de Barcelona...

L’Hermitage “esgotarà” els tràmits legals i exigirà responsabilitats si es denega el projecte per “criteris polítics”

El govern de Colau va reiterar divendres la negativa a negociar amb el Port i l'Hermitage un conveni

Lleida acollirà aquest estiu una setantena d’espectacles amb companyies i artistes locals en el marc de ‘Fase Cultura’

El tràmit es va posar en marxa el 15 de juny i restarà actiu fins a exhaurir el pressupost de 5M€.

+Llegits

Amaral, Sílvia Pérez Cruz & Marco Mezquida i Izal actuaran al Camp Nou en el marc de Cruilla XXS

El Kanka, El Columpio Asesino i el Jincho se sumen al cartell del festival

Mataró programa 56 espectacles en vuit escenaris descentralitzats com alternativa a Les Santes

El festival inclourà 'versions' d'alguns actes tradicionals de la festa major i dues proves esportives

La Festa Major de Gràcia tindrà com a pregoneres dues infermeres i una metgessa

Els guarnits de carrers i places seran simbòlics i les activitats tindran aforament limitat i cita prèvia

El Liceu porta la música fins a una UCI de l’Hospital Clínic que va acollir pacients amb la covid-19

Un quartet de corda de l’Orquestra del teatre de la Rambla ha interpretat peces del compositor Fritz Kreisler

L’any 1971, en plena dictadura franquista, un grup de joves solsonins van voler recuperar el Carnaval de Solsona. Documentat ja al segle XVI, la guerra civil va posar-hi fi. “Quan em van dir que el volien fer pensava que acabaríem a la gàbia”, recorda Jaume Porredon, conegut com a ‘Campa’ i qui en va ser un dels promotors. Van optar per “copiar” la fórmula de la República: llegir un sermó crític, fer arribar el rei Carnestoltes i acabar cremant-lo el dimecres de cendra. I la festa va ser un èxit. Mig segle després, el Carnaval de Solsona arriba aquest divendres amb més implicació veïnal que mai i amb un objectiu, explica el president del Carnaval de Solsona, Joan Solé, “homenatjar a les persones que han fet possible que perduri”.

Aquest divendres ja arrenca la festa a Solsona amb les primeres activitats especials. D’una banda, amb motiu de l’efemèride, s’inaugurarà l’exposició ’50 Carnavals de Solsona’, que repassa aquestes 50 edicions però, alhora, aporta documentació sobre els seus orígens al segle XVI. L’endemà, dissabte, es donarà el tret de sortida a una altra mostra. Batejada com a ‘De Bojos’, se centra en els gegants que hi han participat durant cinc dècades i, alhora, servirà per presentar la restauració dels gegants bojos i l’estrena dels seus nous vestits.

La música del Carnaval

Publicitat

Sis anys després de la recuperació de la tradició a Solsona, integrants de la comissió organitzadora, davant de la impossibilitat de dur una orquestra al Carnaval, van optar per crear-ne una de pròpia. “Gent que no sabia tocar cap instrument van acabar fent un miracle”, explica Jaume Subirà, director de l’Orquesta Patinfanjàs, que afegeix que avui en dia no es podria entendre el Carnaval de Solsona “sense música i, menys encara, sense la seva música”.

Compositors solsonins es van posar mans a l’obra per crear peces especials per a la festa de Solsona. “Per això la música que sentim aquí no l’escoltarem en cap altra banda”, diu Subirà. 44 anys després l’Orquestra Patinfanjàs posa la banda sonora a totes les festes solsonines, amb un especial protagonisme al Carnaval.

Una quarantena de persones d’entre 12 i 70 anys formen la banda. La renovació és progressiva i, segons Subirà, amb “llista d’espera”. “Els nens i nenes de Solsona somien amb estar a la Patinfajàs”, diu.

La Patinfanjàs no surt de Solsona però com aquest 2020 és especial, també ho serà per a ells. Aquest divendres participaran en el seu primer concert. Amb motiu dels 50 anys, músics de la comarca –com Roger Mas i Eduard Gener- o la Cobla Juvenil pujaran damunt de l’escenari de la Sala Polivalent per interpretar les músiques del Carnaval. I l’Orquestra Patinfanjàs també hi serà. “Tocarem peces noves, que mai hem tocat, és un gran repte”, reconeix el director.

Dels cromos a vestir Solsona

El cert és que l’ambient de Carnaval ja fa dies que es viu a Solsona. De la mateixa manera que van fer amb el quart de segle, l’Associació Carnaval de Solsona ha publicat un àlbum de cromos que repassa la trajectòria del Carnaval. Segons Solé, l’intercanvi de cromos ha causat un autèntic rebombori al municipi i la venda d’àlbums ja supera el miler.

A banda, amb l’objectiu de “vestir” Solsona per l’efemèride, molts són els veïns que han adquirit les banderoles commemoratives dels 50 anys per guarnir els seus balcons.

Una festa que no para de créixer

‘Campa’ és incapaç d’assenyalar quan va créixer un Carnaval que arriba a quadruplicar la població de Solsona. Creu, però, que la clau ha estat la gent i la seva implicació, generació rere generació. En aquest sentit, Solé posa l’exemple del Carnaval Infantil, que se celebra els dilluns i recrea els actes “dels grans”. Aplega milers i milers de nens. “Tenim el planter garantit”, assegura.

L’únic apunt negatiu, afegeix, és que “no tot agrada igual”. Hi posa com a exemple que aquest 2020 els petits no ballaran les contradanses per manca de quòrum. “En canvi tenim llista d’espera per fer de bufó”, explica

Més implicació

Segons Solé, aquest Carnaval es respira “diferent” a Solsona i subratlla que hi ha hagut una implicació dels veïns molt superior a altes edicions.

Fora de les exposicions i el concert d’aquest divendres, el programa del Carnaval viurà la seva escaleta de sempre. “Ja fa anys que l’afluència no para de créixer i esperem que enguany passi el mateix”, diu Solé, que destaca els bons números dels concerts i d’actes com la penjada i la despenjada del ruc. A més, aquest 2020 tindrà com a Mata-ruca Mònica Terribas, que aprofitarà per fer un “programa especial” d’homenatge a la festa que es podrà escoltar per la ràdio municipal i els altaveus del municipi.

Sorpreses

Solé diu que hi haurà moltes picades d’ullet a l’aniversari. Sense voler desvetllar cap sorpresa, avança que hi haurà un rei Carnestoltes “especial” o que la lectura del sermó tindrà protagonistes relacionats amb aquests 50 anys.