Dimarts, 20 octubre 2020

Tant costa dignificar la cultura popular a TV3, la nostra?

|

Josep Torreño | @torrenyo

“TV3, ‘la meva’ cada vegada és més de Fernando Alonso i Mark Webber o de Pau i Marc Gasol jugant als Estats Units, i menys 3de9 amb folre o de Salts de Plens: Dos Patrimonis Mundials de la Humanitat que altres televisions oferirien a la seva audiència gairebé cada setmana”

 

El programa de TV3 La meva farà un repàs als programes que Televisió de Catalunya ha dedicat a la Cultura Popular en els 30 anys d’història de la televisió pública. Segons la mateixa cadena a la promoció del programa que presenta Roger de Gràcia diu que “t’ho ensenyem tot dels programes de Cultura Popular” i s’endinsarà en els espais de divulgació de Cultura Popular que ha ofert al llarg d’aquests anys.

Aquest espai, que s’emet avui dijous 20 de juny a les 21.50 hores, arriba just en una època en que la cadena no fa massa cas a la Cultura Popular, a excepció -diguem-ho d’alguna manera- al fet casteller. El programa Quarts de 9, com en els darrers anys, arriba un xic tard a la festa i més enguany, amb les colles endollades en tots els nivells.
A més, la Televisió Pública ha rebaixat la quantitat de programes especials dedicats íntegrament a les jornades castelleres més importants, i enguany seguirà amb la política d’oferir només una diada per població. És a dir, només una jornada celebrada a Valls, una a Terrassa, una Vilafranca, una a Tarragona,  per posar alguns exemples. Aquest criteri fa que ens perdem les diades de Sant Joan a Valls del proper dilluns o la Festa Major de Terrassa (amb els Minyons anunciant un parell o tres de gammes extres, els Castellers de Sants que podrien aixecar el seu castell de 9 més matiner  o els Castellers de Terrassa, amb la possible clàssica de 8 que volen recuperar després de molts anys sense fer-la) també ens quedarem sense l’especial de la diada de Tots Sants que, sense anar més lluny al 2012 es va viure l’actuació més important de la història.
El Quarts de 9, que arriba a les graelles el proper 26 de juny,  també continua retallant els minuts, i haurà passat de gairebé una hora de programa fa un parell de temporades a reduir-se a la mitja hora escassa, tenint els dimecres per segon any consecutiu el seu dia d’emissió. Tard, per tractar-se d’actualitat.

La meva, cada vegada és més de Fernando Alonso i Mark Webber, o de Pau i Marc Gasol jugant als Estats Units, i menys 3de9 amb folre o de Salts de Plens. Dos Patrimonis Mundials de la Humanitat que altres televisions oferirien a la seva audiència gairebé cada setmana. Més greu és la festa de Corpus per excel·lència, La Patum, on la pública catalana amb prou feines destaca als Telenotícies.

En aquest sentit, cal lloar el paper de les televisions locals públiques o privades. Programes com el Va de Castells, de Penedès Televisió (amb programa i retransmissió setmanal d’una diada castellera) o el Finet i pel mig de Tac12, ofereixen un tractament casteller que és molt més madur i enfocat a l’afició entesa, sense por a no fer perdre al seu públic amb termes com folre o  manilles, que aquestes alçades ja ho hauríem de conèixer tots.  Sense oblidar-nos de TV Patum, de Televisió del Berguedà, que emet hores i hores en directe des de la Plaça de Sant Pere de Berga i que són seguides a través d’internet per milers de seguidors d’arreu i fora dels Països Catalans. Part de l’èxit cal atribuir-ho a l’equip format per Manel Medina, Èric Calderer i l’Agnès Piñol. Són uns directes senzills però elaborats, amb poc pressupost, però amb gent que coneix la festa fins al darrer detall, amb el suport de falques publicitaries tant genials com ‘Els millors fuets peten a la plaça i els fuets més bons els trobaràs a Cansaladeria Guitart‘ entre d’altres productes locals que anem sentint habitualment. Tampoc podem oblidar-nos del programa Gaudeix la festa, de TDT Garraf, un programa sobre cultura popular digne d’una gran televisió, ni tampoc dels directes d’IB3, la televisió pública de Ses Illes, una pena que ja no ens arribi la senyal per TDT, que oferia en directe Sant Joan a Ciutadella i altres festes de cultura popular de les illes.

- Advertisement -

Crec que en definitiva, s’ha d’apostar molt més pels productes de casa nostra. En aquest sentit, un programa setmanal dedicat a la Cultura Popular no faria cap mal. Diables, bastoners, Patum, festes majors, tenim festes per estona. Tant costa dignificar la festa i la cultura popular a Televisió de Catalunya,  la nostra ?

                                   
- Advertisement -

- Advertisement -