Setmanari digital i cultural

Dissabte, 26 novembre 2022

FESTES I TRADICIONS

Tarragona i Constantí comencen les celebracions dels 700 anys del trasllat del braç de Santa Tecla

Fins el 25 de setembre diversos actes recordaran el fet històric que marca les festes de la capital tarragonina

|

Tarragona i Constantí commemoren enguany els 700 anys del trasllat de la relíquia del braç de Santa Tecla. Tot i que l’efemèride es va produir l’any passat, la pandèmia va fer ajornar els actes festius, que es duran a terme des del 8 de maig i fins el 25 de setembre. Del 8 al 14 de maig el protagonisme serà a Constantí, amb una caminada cap a Tarragona que recrearà el recorregut fet el 1321 o una professó per la localitat en el qual es passejarà el braç i hi participaran membres del seguici festiu tarragoní. Al setembre, i coincidint amb les festes de Santa Tecla que seran quatre dies més llargues de l’habitual, a Tarragona es faran actes especials per l’efemèride.

La relíquia del braç de Santa Tecla és l’emblema de la festa major tarragonina. Procedent d’Armènia, va arribar a la ciutat el 17 de maig de 1321, després que estigués custodiada uns mesos a Constantí, “fins que el rei Jaume II i l’arquebisbe Ximén de Luna van tenir les condicions per portar-la a Tarragona”, ha recordat l’alcalde de la ciutat, Pau Ricomà. En aquell trasllat ja hi van participar dues entitats que encara avui tenen activitat: el gremi de Marejants i el gremi de Pagesos. El 14 de maig el braç tornarà a Constantí per passejar-lo en professó. A banda del seguici constantinenc, també hi haurà una representació dels elements del seguici de Tarragona. De fet, serà la segona vegada en tota la història que surt de la ciutat.

L’alcalde de la localitat, Òscar Sánchez, ha posat en valor “la importància històrica” del fet, tant “pel municipi com pel Camp de Tarragona”. Per la seva banda, el batlle de Tarragona, Pau Ricomà, ha assenyalat que per Santa Tecla “és quan tot el país centra la mirada en la ciutat”. “Aquesta vegada serà de manera especial, amb una exposició de talent i tarragonisme. Val la pena que ens mirin perquè fem coses extraordinàries”, ha indicat.

Entre aquestes mostres hi haurà actes especialment dissenyats per la festa. El 12 de setembre, a la Tarraco Arena Plaça, hi haurà un espectacle inaugural que barrejarà “contemporaneïtat i tradició, amb molta presència femenina i en 360 graus”, ha avançat el comissionat del projecte Santa Tecla 700, Salvador Fa. Els actes es tancaran el 25 de setembre amb un concert a la catedral dirigit per Xavier Pastrana. La festa major de Santa Tecla enguany tindrà un pressupost superior a l’habitual i superarà els 650.000 euros.

Publicitat