Dirigits per Carme Portaceli, un grup de 10 interns de Brians 2 afronta els últims assajos abans d’estrenar dijous ‘Bàlsam i Fuga’

Una desena d’interns del Centre Penitenciari Brians 2 afronten els últims assajos abans d’estrenar aquest dijous l’obra que porten treballant els últims dos mesos amb Carme Portaceli, directora del Teatro Español de Madrid, que s’ha fet un forat a l’agenda durant aquest temps per viure “una experiència que l’ha sorprès i enriquit”. Amb textos de Lorca, Shakespeare, Conejero o Gorki, l’obra parla de la vida a la presó i de la privació de llibertat i s’emmarca en el programa ‘Art for Change’ de “la Caixa”. L’estrena es farà dins de l’exposició ‘Bàlsam i Fuga. La creació artística en la institució penitenciària’ que des de fa una setmana es pot visitar al CaixaForum de Barcelona. Els actors, tots ells habituals del taller de teatre de la presó, asseguren que la interpretació és “una vàlvula d’escapament” que treu el millor d’ells mateixos i que els ajuda a relacionar-se amb la resta d’interns perquè “els fa millors persones”.
Tot i els lògics nervis abans de l’estrena, els 10 actors asseguren que han preparat bé l’obra i que no temen el moment de sortir dijous a l’escenari davant de grups d’uns 30 espectadors. Han estat dos mesos d’assajos els caps de setmana amb un esprint final aquesta setmana per polir detalls.

La directora de l’obra, la valenciana Carme Portaceli, s’ha mostrat sorpresa pel nivell dels actors que, majoritàriament, fa temps que fan tallers de teatre amb monitors especialitzats. Sobre aquesta figura, la dels monitors, Portaceli n’ha destacat la feina que fan: “quan vaig arribar per primer cop a la presó i vaig veure tot el que fan amb els interns vaig flipar”, destaca.

També ha destacat els beneficis que la interpretació té pels interns. “El teatre per a ells és la vida, la teràpia, els ajuda a trobar-se amb sí mateixos”, celebra. En aquest sentit, ha explicat que algun dels actors li ha confiat que el teatre li ha servit per millorar la seva relació amb els companys, per ser més empàtic i per afrontar d’una manera diferent els mesos o anys de reclusió que els queden per endavant.

Ho confirma el Braulio, un dels actors, que segura que el teatre, així com el taller de música o l’escola, els ajuda a “tenir la ment ocupada”, a relacionar-se amb altres interns i a preparar la seva reinserció a la societat un cop surtin. Aquí, per exemple, apunta que és una persona molt tímida i que gràcies a la feina setmanal al taller ha guanyat confiança en sí mateix.

Dos dels actors en plena acció durant un assaig (FOTO ACN)

De la seva banda, Pedro, un altre dels actors, explica que el teatre li ha ajudat a empatitzar amb els demès i a controlar “la fúria” amb la que va entrar a la presó. “A la presó patim molt d’estrès que no saps mai per on sortirà i aquí a l’escenari aprenem a alliberar-nos, a deixar enrere les coses dolentes i tenir al·licients mentre estem tancats”, assenyala.

Exposició ‘Bàlsam i Fuga’

‘Bàlsam i Fuga’, la mostra inaugurada fa una setmana on dijous es representarà l’obra teatral, ressegueix des de l’emoció els dilemes vitals que es plantegen a la persona quan emprèn un trànsit per una institució penitenciària i, alhora, aprofundeix en la funció que acompleix l’activitat artística en aquesta situació, alleujant l’individu i fent-lo més lliure. A partir d’aquesta premissa, neix aquest projecte expositiu que posa en diàleg les creacions efectuades en centres penitenciaris amb peces d’artistes de renom internacionals que procedeixen de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació Bancària “la Caixa”.

L’exposició s’emmarca dins d’Art for Change “la Caixa”, un programa que té la voluntat de millorar la societat a través de la cultura. La iniciativa vol contribuir al desenvolupament de projectes artístics que impliquin la participació activa de persones en situació de vulnerabilitat, amb l’objectiu de donar-los veu, igualtat de condicions i oportunitats, i visibilitat social a través d’un procés creatiu.