Dissabte, 12 juny 2021

LLIBRES

Temporada Alta omple una escola de Girona de silenci amb diferents propostes per fer reflexionar els nens

ACN

|

El Bosc de la Pabordia participa aquesta setmana en un projecte que transforma les aules i els proposa sortides i accions

Aquesta setmana, l’escola del Bosc de la Pabordia de Girona té ocupats alguns dels seus espais per una sèrie de projectes entorn del silenci. Sis exposicions, dos espectacles, quatre classes magistrals i diferents sortides i accions ciutadanes marquen aquesta iniciativa que l’any passat es va fer a un centre de Barcelona. Durant cinc dies, els alumnes treballen la imatge, el moviment, el so i la música a més d’acabar fent una àgora de debat oberta als 460 nens d’aquest centre i que haurà d’escollir quin silenci simbolitza la seva escola. “Estic sorpresa perquè em pensava que hi hauria més esverament dels nens”, explica la directora, Anna Nadal. La iniciativa forma part del projecte ‘A Tempo. Arts i Formació’ que vol acostar la cultura a les escoles i que impulsa Temporada Alta.
Al filòsof i escriptor francès Georges Steiner se li atribueix la reflexió que “l’actual generació i els seus fills no tindran una vida millor perquè no han tingut cinc minuts de silenci”. Aquesta idea ha inspirat el projecte ‘Silencis_Al territori’ del col·lectiu DadàBarcelona, tal i com ha reconegut la seva responsable Ester Rovira.

El projecte es va iniciar l’any passat en una escola del barri del Poblenou de Barcelona i aquest any ha arribat a Girona de la mà de la fundació vinculada a Temporada Alta que vol estrènyer els lligams entre educació i cultura: ‘A Tempo. Arts i Formació’. El centre educatiu escollit és el Bosc de la Pabordia, creat fa deu anys i que té 470 alumnes de 3 a 12 anys.

“Estic sorpresa perquè em pensava que hi hauria més esverament dels nens”, admet la directora del centre, Anna Nadal. La proposta s’ha desenvolupat amb un respecte a tot el material per part dels nens. Nadal ha volgut agrair també la implicació dels professors per tirar endavant aquesta iniciativa que transforma algunes aules del centre. Ara, en els seus espais de treball hi ha boscos fets de tires de paper, espais per fer ioga o per expressar-se a través del moviment.

La iniciativa ‘Silencis_ al Bosc de la Pabordia’ es desplega al llarg d’aquesta setmana amb diferents iniciatives. Dilluns va ser el torn de treballar amb la imatge amb elements com instal·lacions efímeres de Penique Productions. Dimarts, el tema audiovisual va deixar pas estrictament al so i a la música amb la plataforma Sons de Barcelona i ‘Lolo&Sosaku’ que investiga i fusiona música, escultura i moviment.

Precisament, el moviment és el protagonista d’aquest dimecres amb tallers de dansa, ioga i ‘perfomance’. Dijous és el torn de visites a l’exterior de l’escola: mentre un cicle anirà a un centre budista del Montseny, un altre anirà a la Font del Ferro. Com que aquest dia els alumnes de l’escola buidaran les aules, altres nens de centres propers podran gaudir dels diferents muntatges.

Divendres, l’escola torna a la normalitat i els nens no veuran cap dels muntatges a les aules però llavors ells prendran la paraula. L’escola farà una ‘Àgora’ per tal de valorar l’activitat i acabar escollint “el silenci del Bosc de la Pabordia”, tal i com recorda Rovira. Aquest silenci prendrà la forma d’una columna humana de gairebé mig miler de persones que es desplaçarà des de l’església de Sant Domènec fins a les escales de la Catedral de Girona.

Rebuig del soroll 

El projecte ha arribat a Girona de la mà de la plataforma educativa de Temporada Alta. El director del festival, Salvador Sunyer, ha assegurat que “mai en les milers d’obres de teatre” que ha vist el públic “vivia els espectacles com ara”. “Necessitem un espai de silenci que vol dir que et parlin d’una sola cosa o que hi hagi una sola direcció”, explica Sunyer. Aquest canvi de comportament del públic arriba, segons el director de Temporada Alta, perquè “hi ha molts moments de soroll” que fan que ara “el silenci t’arribi més”.

D’aquesta situació de soroll no se n’escapen tampoc els nens. La directora de l’escola del Bosc de la Pabordia, Anna Nadal, ha explicat en roda de premsa que “el més important és que trobin un silenci, no per imperatiu, sinó per gaudir”.

El projecte s’ha pogut fer gràcies a diferents suports d’empreses i d’una fundació bancària ja que els recursos de l’escola, de titularitat pública, no ho permetien. Nadal ha ressaltat que els nens han participat “i respectat” els diferents muntatges instal·lats. De fet, abans de l’arribada del projecte, els alumnes van fer la seva proposta dins “la setmana dels silencis”. La directora ha explicat que van decidir “no jugar a pilota” a l’hora del pati “per afavorir el silenci”. A més, els tres patis que té el centre repartits per edats ara són rotatoris. “Potser decideixen que volen seguir anar canviant de patis”, admet la directora.

Deixar pòsit 

El col·lectiu artístic que impulsa ‘Silencis_Al Territori’ espera que els propers anys arribin a Tarragona i Lleida. Un cop s’acabi la ruta per les quatre capitals catalanes, DadàBarcelona vol deixar pòsit de la seva proposta. De fet, Rovira ha explicat que a l’escola barcelonina on van fer la primera sessió l’any passat ara té un espai de silenci per petició dels alumnes. L’experiència, assegura, “va anar molt millor” del que s’esperaven.

El col·lectiu també ha demanat al filòsof i professor de la Universitat de Girona, Joan Manuel del Pozo, que faci un manifest sobre la relació entre art i filosofia amb motiu del projecte. DadàBarcelona espera que les activitats relacionades amb el Silenci s’expandeixin pels diferents centres catalans amb un material que encara no saben quina forma li donaran.

“Pensem fer un llibre o compendi que aportarem a la innovació educativa”, assenyala Rovira, i que serveixi per “poder fer silencis a les escoles”. L’objectiu és que cada nen trobi “el seu silenci interior” per tal de que “pugui créixer d’una altra manera”. En tot cas, la responsable del col·lectiu DadàBarcelona deixa clar que el projecte “funciona” i acaba deixant empremta.

Part d’A Tempo 

El projecte ‘Silencis_Al Territori’ ha arribat a Girona de la mà d'”A Tempo. Arts i Formació’. Aquesta plataforma lligada al festival Temporada Alta es troba ara mateix en fase pilot i busca l’intercanvi entre el món de l’ensenyament i el de la cultura per tal de formar els nous públics i portar-los a consumir cultura.

“Aquest país no tindrà sentit si els ciutadans no són també una mica diferents”, assegura Salvador Sunyer. Sunyer ha explicat que ‘A Tempo. Arts i Formació’ tenen “molts projectes” i que mai hi ha “iniciatives iguals a totes les escoles perquè totes són diferents”. Sunyer assegura que, quan van rebre la trucada de DadàBarcelona, van buscar una escola que hi volgués participar i amb la que no tinguessin cap projecte previ.

Publicitat