Dilluns, 13 juliol 2020

Torra, primer testimoni de la sèrie de vídeos #TestimonisBadiaiMargarit

La iniciativa s’emmarca dins l’Any Badia i Margarit amb què el Govern homenatja el filòleg

|

+Notícies

Mataró programa 56 espectacles en vuit escenaris descentralitzats com alternativa a Les Santes

El festival inclourà 'versions' d'alguns actes tradicionals de la festa major i dues proves esportives

La Festa Major de Gràcia tindrà com a pregoneres dues infermeres i una metgessa

Els guarnits de carrers i places seran simbòlics i les activitats tindran aforament limitat i cita prèvia

L’escola catalana des de la meitat del XIX fins al franquisme, nova exposició virtual de la Xarxa d’Arxius Municipals

Per commemorar el Dia Internacional dels Arxius, que se celebra cada 9 de juny, la Xarxa d'Arxius Municipals (XAM) de la Diputació de Barcelona...

L’Hermitage “esgotarà” els tràmits legals i exigirà responsabilitats si es denega el projecte per “criteris polítics”

El govern de Colau va reiterar divendres la negativa a negociar amb el Port i l'Hermitage un conveni

Lleida acollirà aquest estiu una setantena d’espectacles amb companyies i artistes locals en el marc de ‘Fase Cultura’

El tràmit es va posar en marxa el 15 de juny i restarà actiu fins a exhaurir el pressupost de 5M€.

Els municipis de l’Alt Penedès suspenen els àpats populars, concerts i balls de Festa Major d’accés lliure

El Consell d'Alcaldes de l'Alt Penedès ha acordat que les Festes Majors dels 27 municipis de la comarca se celebraran sense àpats populars, concerts...

+Llegits

Mataró programa 56 espectacles en vuit escenaris descentralitzats com alternativa a Les Santes

El festival inclourà 'versions' d'alguns actes tradicionals de la festa major i dues proves esportives

La Festa Major de Gràcia tindrà com a pregoneres dues infermeres i una metgessa

Els guarnits de carrers i places seran simbòlics i les activitats tindran aforament limitat i cita prèvia

El Liceu porta la música fins a una UCI de l’Hospital Clínic que va acollir pacients amb la covid-19

Un quartet de corda de l’Orquestra del teatre de la Rambla ha interpretat peces del compositor Fritz Kreisler

El president de la Generalitat, Quim Torra, inicia la sèrie de vídeos #TestimonisBadiaMargarit que ha impulsat la Direcció General de Política Lingüística per celebrar l’Any Badia i Margarit, en honor de qui fou filòleg, acadèmic i primer rector democràtic de la Universitat de Barcelona, Antoni Maria Badia i Margarit. Els vídeos, protagonitzats per personalitats vinculades al món de la cultura, la llengua i la universitat, s’aniran difonent a les xarxes socials setmanalment i es publicaran també a la pàgina de l’Any Badia i Margarit.
En la seva intervenció, el cap de l’executiu català fa esment de la conferència de Badia i Margarit l’abril del 1968 a Estrasburg, en què es va referir a la situació del català en aquell moment i al fet que “havien perdut l’any 1939 la llengua i la cultura catalanes”.

El president de la Generalitat explica que aquells mots no van deixar indiferents els interlocutors i que, fins i tot, la professora suïssa i catalanòfila, Gret Schib, va percebre que “Badia i Margarit encomanava una passió i estimació per la llengua catalana que ja no l’abandonarien mai més”.

Amb la publicació del vídeo del president s’inicia la sèrie #TestimonisBadiaiMargarit que es difondran a través dels canals de Twitter, Youtube i a la web de l’Any Badia i Margarit. En les properes setmanes es preveu la publicació dels vídeos de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, que hi glossa la personalitat acadèmica i científica de Badia; de la directora general de Política Lingüística; Ester Franquesa, que hi destaca aspectes humans i professionals i convida a participar en l’homenatge i els actes de la commemoració i del comissari de l’Any Badia, i Carles Duarte, que remarca l’eix troncal de la trajectòria acadèmica de Badia, expressat per ell mateix en un discurs, que fou l’estudi de la llengua i contribuir a millorar-ne el coneixement i l’ús.

Publicitat

Els seguiran els testimonis audiovisuals del president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joan Domènec Ros; de la presidenta de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, M. Teresa Cabré, i del professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, David Paloma.

Un any d’activitats per recordar Badia, que comencen a Internet

El 2020 es commemoren els 100 anys del naixement d’Antoni Maria Badia i Margarit, filòleg i lingüista. El Govern va acordar el passat novembre incloure aquesta efemèride dins les commemoracions institucionals de l’any 2020. La celebració de l’Any Badia i Margarit “vol posar de relleu, recuperar i divulgar la memòria d’una personalitat que va situar la llengua com a eix principal de la seva vida, amb una tasca científica duta a terme durant més de 70 anys i que ha deixat empremta en el patrimoni col·lectiu dels catalans”.

Al llarg de 2020, tindran lloc activitats acadèmiques, culturals i de difusió en memòria seva. La commemoració abastarà els àmbits institucional, universitari i acadèmic. Per conèixer la figura i l’obra de Badia i Margarit, es realitzaran accions divulgatives que es faran de manera presencial o virtual i que tindran com a llocs de referència les ciutats de Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Tortosa i Nàpols.

L’acte d’obertura de l’Any Badia, previst per al 19 de març al Paranimf de la Universitat de Barcelona, s’ha hagut d’ajornar provisionalment per la crisi de la covid-19. La Universitat de Barcelona també prepara una exposició amb motiu de la commemoració de qui en va ser el primer rector durant la democràcia. L’emergència sanitària ha fet ajornar els actes institucionals que, no obstant això i sempre que sigui possible, es portaran a terme més endavant.

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha proposat a l’Ajuntament de Barcelona dedicar-li una via o espai públic dins el nomenclàtor de la ciutat de Barcelona, i al Departament d’Ensenyament, posar el seu nom a un nou centre educatiu de Catalunya. Enguany també està programada la inauguració del nou edifici de l’Institut Badia i Margarit d’Igualada.