Dimarts, 11 maig 2021

LLIBRES

“Tots som monestir”, nova exposició del projecte “Coincidències insòlites” de la Diputació de Barcelona

El monestir de Sant Cugat és el fil conductor de la nova instal·lació del projecte “Coincidències insòlites” de la Diputació de Barcelona, una iniciativa que posa en relació peces o esdeveniments que vinculen diversos museus de la Xarxa de Museus Locals.

|

Es tracta d’exposicions itinerants de petit format on els museus participants fan dialogar dues o més peces, o uns esdeveniments que impliquen una relació simbòlica, estètica o conceptual. Amb el títol Tots som monestir el Museu de Sant Cugat serà el primer dels quatre museus que acollirà aquesta mostra, del 30 de març al 16 de maig. Després, l’exposició continuarà la seva itinerància pel Museu d’Història de Cerdanyola del Vallès, pel Museu Municipal de Montcada i pel Centre d’Interpretació del Patrimoni Molí d’en Rata.

La instal·lació presenta el llegat que es conserva en els fons dels museus dels municipis fins on s’estenien les possessions del monestir i que avui corresponen a Sant Cugat, Cerdanyola, Montcada i Ripollet.

Amb el Vallès com a nucli més important, el monestir de Sant Cugat va exercir des dels seus orígens al segle IX una forta influència en la religió, les creences i la política de la societat de l’època. Això es tradueix en un patrimoni que s’enriqueix amb el seu creixement geogràfic i gràcies al favor de papes, comtes i emperadors, i es mantindrà gairebé intacte fins a la seva extinció el 1835.

Diàleg entre peces de diferents museus

La mostra fa referència a objectes com el cartulari de Sant Cugat dels anys 1225-1249, que s’exposa en facsímil al Museu de Sant Cugat. Aquest monumental còdex, que es conserva a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, recull la història del procés de formació del gran domini senyorial i de les relacions entre l’abadia i els seus vassalls. Pel seu contingut i per la seva extensa cronologia està considerat el més important dels cartularis monàstics de Catalunya i és un document excepcional per al coneixement del funcionament d’un gran senyoriu monàstic.

Del Museu d’Història de Cerdanyola del Vallès es pot contemplar una petxina de pelegrí del segle XII que es va trobar en una tomba de l’església de Sant Iscle de les Feixes, en terres del monestir. Es calcula que la peça va pertànyer a un pelegrí que va fer el camí de Sant Jaume i que la portava com a record de Santiago de Compostel·la, ja que per Sant Cugat passava un tram del camí que connectava Montserrat amb Barcelona.

També del Museu i Museu d’Història de Cerdanyola del Vallès es presenten dos objectes més que procedeixen del castell de Sant Marçal, que formava part del domini de Sant Cugat: una escudella de finals del segle XVI, localitzada a l’església vella de Sant Martí, i una olla oxidada del segle X.

Escudella de reflex metàl·lic de finals del segle XVI, actualment al Museu d’Història de Cerdanyola del Vallès, localitzada a l’interior de la volta del cor de l’església vella de Sant Martí. Procedeix del castell de Sant Marçal, com ens ho indica la decoració amb l’escut de la família Marimon.

Completen aquesta mostra l’arbre genealògic del llinatge Montcada en una impressió de 1905, que es conserva al Museu Municipal de Montcada i Reixac, i una acta de venda d’una casa amb data de 31 de desembre de 1669, conservada a l’Arxiu Municipal de Ripollet, aportada pel Centre d’Interpretació del Patrimoni Molí d’en Rata.

Itinerància pels quatre museus
Després de Sant Cugat, la mostra es podrà visitar al Museu d’Història de Cerdanyola del Vallès  (18 de maig – 4 de juliol), el Museu Municipal de Montcada i Reixac (6 de juliol – 12 de setembre) i tancarà el recorregut el Centre d’Interpretació del Patrimoni Molí d’en Rata de Ripollet (17 de gener – 17 de març de 2022).

Altres exposicions del projecte “Coincidències insòlites” han estat les mostres: Viladomat i la tècnica, El collaret viatger, Mono i mona: Ramon Casas i l’anís, L’Empremta d’Enric Granados: entre el drama i el mite o Andròmines miraculoses: entre la màgia i la ciència.

Calendari “Coincidència insòlita” Tots som monestir
Museu de Sant Cugat
Del 30 de març al 16 de maig de 2021
Claustre del monestir
Plaça de l’om, 1. 08172 – Sant Cugat del Vallès

Museu d’Història de Cerdanyola del Vallès
Del 18 de maig al 4 de juliol de 2021
Carrer de València, 19. 08290 – Cerdanyola del Vallès

Museu Municipal de Montcada
Del 6 de juliol al 12 de setembre de 2021
Carrer Major, 32. 08110 – Montcada i Reixac

Centre d’Interpretació del Patrimoni Molí d’en Rata
Del 17 de gener al 17 de març de 2022
Carrer del Molí d’en Rata, 1. 08291 – Ripollet

Publicitat