Setmanari digital i cultural

Diumenge, 4 desembre 2022

MÈDIA

TV3 estrena ‘El llop’, un ‘reality’ cultural que mostrarà “des de zero” com es prepara l’obra ‘Terra baixa’

El programa conduït per Àngel Llàcer reivindica el paper del dramaturg Àngel Guimerà i posa en relleu el teatre amateur

|

TV3 estrena aquest dimecres a la nit ‘El llop’, un programa de vuit capítols que mostrarà “des de zero” com es prepara l’obra ‘Terra baixa’, d’Àngel Guimerà. Es tracta d’un format a cavall entre el concurs, el reality i la divulgació cultural, que vol posar en relleu la importància de les companyies teatrals amateurs, al mateix temps que reivindicar el paper del dramaturg Àngel Guimerà. Així ho ha explicat aquest dilluns en una roda de premsa el director de TV3, Vicent Sanchis. Per la seva banda, el conductor del programa, Àngel Llàcer, ha dit que el programa sorgeix de la seva experiència com a director teatral. “He vist que molta gent s’interessava en el procés de fer una obra, en el fet de cuinar-la”, ha detallat.
El programa retrata des dels càstings fins a l’estrena de l’obra, passant pels assajos, el disseny de vestuari o la producció. És a dir, es ressegueix la feina que fan “normalment” els directors teatrals, tal com ha definit Llàcer. En aquest sentit, ‘El llop’ mostra un format “molt diferent” en cadascun dels capítols. “Els dos primers programes són càstings purs i durs”, ha avançat Llàcer. “El primer programa no té res a veure amb l’últim”, ha afegit.

Al càsting d”El llop’ s’hi van presentar més de 1.500 persones, de les que se’n van seleccionar 200 per fer una prova presencial. D’aquestes, Llàcer i el seu equip en van seleccionar 33, que van anar quatre dies al Món Sant Benet. Durant l’estada es van escollir les 11 persones que han acabat formant la companyia que representarà ‘Terra baixa’.

“Gran passió” dels actors amateurs

Tots els protagonistes d’El llop’ són actors que surten de companyies de teatre amateurs. “No m’he trobat grans diferències amb actors professionals, simplement que són gent que va decidir en un moment donat que la seva vida aniria cap a un altre lloc”, ha confessat Llàcer. “L’única cosa que no han fet ha estat cobrar per fer teatre”, ha afegit. En aquest sentit, el conductor del programa ha destacat la “il·lusió” i la “gran passió” que han mostrat els seleccionats.

Pel que fa a les 11 persones protagonistes, ha avançat que hi ha un “ventall molt ampli” de perfils, tal com passa als personatges de l’obra de Guimerà. “Van des de la Nuri que és una nena, fins a la Perdigona, que és una senyora gran”, ha detallat Llàcer. Segons el conductor del programa, això pot facilitar que l’espectador “empatitzi” amb algun dels personatges.

“Revisitar” un clàssic

L’actor Enric Cambray, que a ‘El llop’ pren el càrrec d’ajudant de direcció teatral, ha destacat que el programa permet “revisitar” un clàssic com ‘Terra baixa’. “Encara està dialogant amb temes molt actuals i amb personatges molt potents. Guimerà va fer un retrat de la societat que pot ser perfectament equiparable al que està passant ara”, ha subratllat Cambray sobre l’obra. Segons ha avançat, el programa també planteja com es pot adaptar un clàssic “sense trair-lo”. A ‘El llop’ també hi haurà visites d’actors professionals que han representat ‘Terra baixa’ durant la seva trajectòria.

Gira del muntatge

Un cop acabats els vuit capítols del programa, la intenció de la productora és que l’obra de ‘Terra baixa’ giri per diferents municipis de Catalunya. En principi la gira començaria a la tardor, si bé encara no hi ha res concretat.

Publicitat