Setmanari digital i cultural

Dimecres, 31 maig 2023

Txarango rep el Premi Disc Català de l’Any per ‘Benvinguts al llarg viatge’

|

- Publicitat -

Música en Directe/ACN –

[dropcap]T[/dropcap]xarango ha estat premiat aquest passat dimecres amb el Premi Disc Català de l’Any per ‘Benvinguts al llarg viatge’. El grup del Ripollès, s’han guanyat la benedicció dels oients de Ràdio 4 i, per votació popular a través del web, s’han endut el premi.

Publicitat

Aquest és el primer cop que una formació que ofereix gratuïtament les seves cançons el rep. “Aquesta edició evidencia el gran canvi en la música catalana. On abans hi havia productores de música avui hi ha grups innovadors que s’autofinancen i compten amb el suport de les noves tecnologies“, ha explicat el programador musical del ‘Catalunya Exprés’ de Ràdio 4, Joan Arenyes. Es tracta del premi musical més antic de Catalunya i s’entrega des del 1979.

El disc dels de Ripoll està format per catorze temes inèdits que tenen el circ i el món clown com a embolcall. Els vuit components de Txarango ofereixen una barreja d’estils i uns directes que ha omplert centenars d’escenaris en els últims mesos. “Txarango és l’exemple del canvi de paradigma en l’escenari musical de Catalunya, on els creadors es relacionen amb el seu entorn d’una manera que abans no hagués estat possible“, ha apuntat el director de Promoció i Cooperació Cultural, Jordi Sellas.

L’edició d’enguany volia potenciar la música en directe a través de tres concerts gratuïts que van tenir lloc a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. Van actuar grups com Blaumut, Miquel Abras, The Mamzelles, Lexu’s, Nyandú i In! En tots tres es va penjar el cartell ‘d’aforament ple’.  “Estem en un moment especialment bo de la música catalana amb un munt de grups i solistes que produeixen des de Catalunya i necessiten altaveus, i l’èxit dels tres concerts demostra que la societat catalana estima aquestes manifestacions culturals”, ha declarat la directora de TVE a Catalunya, Anna Maria Bordas.

El Premi Disc Català de l’Any de Ràdio 4

txarango-cantants-aj2012
Txarango (Foto: Marc Puig)

El Premi Disc Català de l’Any s’entrega des del 1979, amb una votació popular organitzada per l’emissora Ràdio 4 de RNE per triar el millor disc editat a Catalunya al llarg de l’any.  L’han rebut artistes com Lluís Lach, Marina Rosell, Antònia Font, Gossos, La Trinca o Els Amics de les Arts. La darrera edició la va guanyar el grup Amélie amb el seu disc ‘Somiant Desperts’. Sellas ha declarat que “aquest premi uneix l’alta tradició de la música catalana i la innovació dels grups actuals que l’entenen d’una forma completament desconeguda fins ara”.

En aquesta edició, el procés de votació es va fer en dues fases. A la primera, els votants van haver d’escollir tres discos d’entre els 350 que es  van presentar al concurs, cantats en català o castellà però editats durant el 2012  a Catalunya. Els deu més votats van entrar a una disputada fase final. Txarango va aconseguir, finalment, més vots que la resta de finalistes, tot i que va estar molt igualat fins al final amb el grup Els amics de les Arts i el seu disc ‘Espècies per catalogar’. Els Blaumut amb ‘El turista’ han quedat a la tercera posició. La resta de finalistes van ser els Acousters per ‘Darrera la porta’, Amelie per ‘És el momento’, Joan Dausà i els tipus d’interès per ‘Jo mai mai’, Nyandú per ‘L’orígen de les absències’, Quimi Portet per ‘Oh my love’, Quart Primera per ‘Pel•lícules’ i Roger Mas i la Cobla Sant Jordi per ‘Ciutat de Barcelona.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies