Dimarts, 20 octubre 2020

Última Patum completa amb la plaça de Sant Pere plena a vessar

|

Una gaita ha acompanyat la comparsa dels Nans Vells durant el primer salt per celebrar els seus 160 anys

Berga | ACN

[dropcap]E[/dropcap]ls berguedans han viscut intensament l’última Patum Completa d’aquestes festes de Corpus. El cansament acumulat durant cinc dies de festa ha desaparegut de cop amb les primeres notes de l’orquestra i centenars de patumaires han tornat a omplir fins a vessar la plaça de Sant Pere de Berga per acomiadar una nova edició de la Patum. Els salts de Plens han estat els més esperats i, un cop més, han convertit la plaça en un infern de foc. Enguany la comparsa dels Nans Vells ha celebrat el seu 160è aniversari amb una sorpresa pel públic assistent. Han convidat un gaiter perquè interpretés la melodia del primer salt i han preparat un joc d’artifici que s’ha pogut veure des de la plaça.
Aquest diumenge centenars de patumaires han volgut acomiadar la seva festa. Una darrere l’altra, les comparses han anat sortint a la plaça. Com sempre, els Turcs i cavallets han obert la festa i els han seguit Maces, Guites, la solemne Àliga, els Nans Vells, els Gegants, que ha convertit la plaça de Sant Pere en un infern de foc.

Els plens són diables que es protegeixen amb una roba gruixuda que no crema, amb herbes fresques i amb una careta. Duen fuets a les banyes i a la cua. A més, porten un acompanyant que els guia enmig del fum i de la multitud. En total, aquesta nit han saltat 200 plens, que han fet petar 1.800 fuets i 200 bengales.

Aquesta nit, Berga ha posat el punt i final a cinc dies intensius de festa, que han omplert la ciutat de música i foc, amb l’última Patum Completa i el salt de Plens. La d’aquest dissabte a la nit és la Patum coneguda com la dels berguedans, ja que dilluns a Berga és festa i poden allargar els tirabols fins que l’orquestra diu prou. Per això, també sempre s’espera que hi hagi menys afluència que a la Patum del dijous.

160 anys de Nans Vells
- Advertisement -

La comparsa dels Nans Vells ha celebrat enguany el seu 160è aniversari amb una sorpresa pel públic. Un gaiter ha interpretat la Gaita Gallega mentre els Nans Vells feien el seu ball. El salt ha acabat amb uns focs artificials que s’han llençat des del Castell de Sant Ferran i que s’han pogut veure des de la plaça.

El cap de colla dels Nans Vells, Joan Carles Sosa, ha explicat que volien commemorar l’efemèride d’alguna manera i la idea va sorgir de la mateixa comparsa. Sosa ha explicat que a la colla la cançó que ha interpretat el gaiter “és la que més ens agrada perquè és la més senyorial i és la que té més compassos”.

- Advertisement -

Sense incidents remarcables

La nit de dissabte va transcórrer sense incidents remarcables. Els Mossos d’Esquadra van realitzar 637 proves d’alcoholèmia, de les quals 19 van resultar positives. A banda, la unitat mòbil de la Creu Roja va atendre 109 persones. D’aquestes, 83 van ser ateses directament a l’hospital mòbil, i 11 van haver de ser traslladades a l’hospital Sant Bernabé. La resta, 15, van ser serveis realitzats a la via pública. La majoria de les atencions van ser a persones amb contusions i erosions oculars.

- Advertisement -