Setmanari digital i cultural

Dijous, 1 juny 2023

MÈDIA

Un documental retrata el cas Altsasu a través de l’entorn personal i familiar dels joves acusats

Ida Cuellar investiga la desaparició d'un especialista en l’estudi de la telepatia a 'El secreto del Dr. Grinberg'

|

El documental ‘Altsasu (Gau hura)’, dirigit per Marc Parramon, fa un retrat del tractament mediàtic del cas Altsasu i la seva relació amb el conflicte basc, a través de l’entorn personal i familiar dels joves acusats. En declaracions a l’ACN, Parramon ha remarcat que un dels temes és la “solidaritat” que ha despertat el cas i que està molt present i “ha impactat molt en la societat basca i també en la catalana”. ‘Altsasu (Gau hura)’ es projectarà dissabte als Aribau Multicines en el marc del DocsBarcelona. També s’han presentat aquest dimecres ‘El secreto del Dr. Grinberg’, d’Ida Cuellar, un thriller sobre la desaparició de Jacobo Grinberg, especialista en l’estudi de la telepatia i considerat per a molts com l’Einstein de la consciència.
El documental ‘Altsasu (Gau hura)’ comença el 2018 quan falten 100 dies pel judici i tres dels vuit joves acusats ja porten un any i mig en presó preventiva. El film captura la transformació física i emocional dels joves a través d’un accés inèdit al seu entorn personal i familiar. El treball d’investigació de Marc Parramón i Amets Arzallus exposa el tractament mediàtic del cas Altsasu i la seva relació amb el conflicte basc.

Com es narra al documental, els mitjans de comunicació construeixen un relat sobre el dia a dia a Altsasu lligat “a la hostilitat i la violència com si fos una espècie de Belfast dels anys 80”. En aquest context, vuit joves de colles diferents i sense relació sòlida entre ells, es veuen embolicats en un procés judicial comú. El fiscal demana un total de 375 anys de presó per un delicte de terrorisme.

Parramon ha explicat que la imatge que tenia del poble era la dels mitjans on “els havien tractat de salvatges, bèsties, animals o assassins” . Allà, però, es va fer una idea real de com era la gent i la situació. Ha posat com exemple que desconeixia que era un grup divers de persones, sinó que pensava que eren un grup de l’esquerra abertzale molt unit. “A l’apropar-te a la gent veus els matisos”, ha manifestat.

El director creu que el cas d’Altsasu ha trencat barreres i s’ha vist que “allà hi ha una maquinària de guerra i en el moment en què el conflicte baixa, la maquinària no sap parar i segueix funcionant de la mateixa forma hi hagi o no violència”.

‘El secreto del Dr. Grinberg’

Ida Cuellar, director d”El secreto del Dr. Grinberg’, presenta un thriller sobre la desaparició de Jacobo Grinberg, especialista en l’estudi de la telepatia i considerat per a molts com l’Einstein de la consciència. El 1994, i en ple clímax de la seva carrera, el doctor mexicà Jacobo Grinberg va desaparèixer misteriosament. Les estranyes circumstàncies de la seva desaparició han donat peu a múltiples hipòtesis i teories que han contribuït a ocultar la veritat del cas. Cuéllar ha investigat el cas durant set anys per construir un thriller, on es revelen proves desconegudes que reescriuen la crònica dels últims dies abans de la seva desaparició.

Cuellar ha explicat que Grinberg volia explicar, a través de la ciència, els fenòmens que estan més enllà del materialisme científic com temes paranormals, la telepatia o les curacions xamàniques. “Ell deia que la ciència no es defineix pel seu tema, sinó pel mètode i qualsevol cosa es podia estudiar a nivell científic”. Ha apuntat que als 80 va provar la connexió no local entre dues ments humanes. El documental es projectarà diumenge als Aribau.

‘Lobster Soup’

Pepe Andreu i Rafa Molés són els directors de ‘Lobster Soup’, una comèdia rodada al poble més gris d’Islàndia, que s’acaba convertint en una radiografia de la decadència consumista del món occidental. La cinta se centra en el cafè Bryggjan, que és l’ànima d’un poble. Allí, el Krilli prepara una popular sopa de llagosta i el seu germà Alli seu amb els vells pescadors, l’últim boxejador de l’illa i el traductor del Quixot a l’islandès. Cada dia troben una solució als gran problemes del món. El documental es podrà veure el 21 al Teatre del CCCB.

Publicitat