Setmanari digital i cultural

Diumenge, 4 desembre 2022

Una exposició compartida per 25 museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona rememora l’abans i el després de la Guerra Civil

|

Més notícies

- Publicitat -

Amb motiu dels 80 anys de la fi de la Guerra Civil Espanyola, i com una aportació més a la recuperació de la memòria històrica, la Diputació de Barcelona organitza l’exposició 1939. L’abans i el després, una mostra que proposa un recorregut transversal per 25 museus de la Xarxa de Museus Locals i que vol destacar la rellevància dels museus com a dipositaris d’un llegat que narra els fets històrics. La salvaguarda del patrimoni tot just iniciada la guerra, els efectes devastadors dels bombardejos sobre la població civil o la repressió política, cultural, social i econòmica, són algunes de les conseqüències de l’abans i del després de 1939.

Memòria en Xarxa, memòria compartida

- Publicidad -

Amb la derrota republicana a la batalla de l’Ebre el mes de novembre de 1938, l’ofensiva final franquista sobre Catalunya era imminent. El 26 de gener, el mateix dia en què Barcelona era ocupada, bona part de la classe política, dels dirigents obrers i sindicals, de la intel·lectualitat catalana i molts altres ciutadans anaven camí de l’exili. L’1 d’abril de 1939 el general Franco decretava la fi de la guerra donant l’estocada final a la República, a les llibertats democràtiques i a les conquestes socials, per imposar un estat dictatorial, un règim feixista i repressiu que seria implacable amb els vençuts.

Vestits per a la guerra: uniforme republicà (esquerra) i nacional (dreta). Foto: Centre de Documentació i Museu Tèxtil (Terrassa)

La mostra 1939. L’abans i el després s’inscriu dins del projecte Memòria en Xarxa, impulsat per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, que proposa una exposició dispersa en el territori, amb peces pròpies i diferents, articulada a l’entorn d’un fet històric de rellevància cabdal que assenyala els museus com a dipositaris de la seva memòria material i com a transmissors d’un llegat cultural comú.

- Publicidad -

Els fons dels museus són testimonis excel·lents d’un període que s’inicia a l’esclatar la guerra i que s’allarga molt més enllà de la proclamació de la seva fi, l’1 d’abril de 1939. Amb la selecció d’objectes de les col·leccions de 25 museus de la demarcació de Barcelona i la seva exhibició amb instal·lacions singulars a les seves seus, s’ha creat un relat compartit al voltant de tres eixos temàtics:

• La salvaguarda del patrimoni
• La guerra i la repressió
• La simbologia del canvi

Cartells de la festa major de Sabadell, 1936, Josep Vives, i de 1939, Manuel Rallo. Museu d’Art de Sabadell
- Advertisement -

El recorregut que es proposa de forma transversal en l’espai i el temps, es podrà veure simultàniament a diferents municipis des d’inicis mes d’abril de 2019 fins al de gener de 2020, i de manera conjunta a través del web www.diba.cat/web/1939-abans-i-despres, que també ofereix la possibilitat de planificar visites, crear itineraris personalitzats i tenir a l’abast el conjunt de les activitats programades.

Una exposició que irradia el territori

Durant l’abril de 2019, coincidint amb l’aniversari exacte de la fi de la Guerra d’Espanya, la mostra 1939. L’abans i el després es desplega a vuit museus de la Xarxa de Museus Locals, concretament al Museu d’Arenys de Mar, el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, els Museus de Martorell, el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, el Museu Comarcal de Manresa, el Museu de Moià, el Museu Abelló de Mollet del Vallès, el Museu d’Art de Cerdanyola. Al maig s’hi afegeixen quatre museus més: Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver de Cerdanyola del Vallès, la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles, el Museu de Granollers i el Museu de Sant Boi de Llobregat.

La resta de participants s’hi incorporen a l’estiu –Museu de Terrassa, Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa, Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat, i Museu d’Història de l’Hospitalet- i a la tardor –Museu d’Història de Sabadell , Museu d’Història de la Immigració de Catalunya de Sant Adrià de Besòs, Museu de Gavà, Museus d’Esplugues, Museu Municipal de Nàutica del Masnou, Centre d’Interpretació del Patrimoni Molí d’en Rata de Ripollet, Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet, Museu d’Art de Sabadell i Centre d’Interpretació i Jaciment El Camp de les Lloses de Tona.

Cartilla militar. Fons Lluís Ferran de Pol. Museu d’Arenys de Mar

Els barcelonins i barcelonines també tindran l’oportunitat de veure l’exposició 1939. L’abans i el després a la seva ciutat, ja que la Diputació de Barcelona tindrà una instal·lació a la sala d’exposicions de la seva seu de Rambla de Catalunya, entre octubre i desembre de 2019.

La mirada infantil de la Guerra Civil. Centre d’Interpretació del Patrimoni Molí d’en Rata (Ripollet)

1939. L’abans i el després

Abril de 2019 – Gener de 2020
Trobareu tota la informació sobre dates d’exhibició i horaris als webs
www.diba.cat/web/1939-abans-i-despres
museuslocals.diba.cat
I també a les xarxes socials, amb l’etiqueta #1939abansidespres

- Publicitat -