Dimecres, 23 setembre 2020

Una marató “insòlita” de catorze hores de música engegarà el Festival Beethoven250 a L’Auditori

Més de 500 artistes repassaran l'"inabastable" llegat del compositor a través del seu repertori simfònic i obres de nova creació

|

+Notícies

La mobilització d’Alerta Vermella protesta a Barcelona

L'objectiu és instar les administracions a prendre mesures pel sector de l’espectacle i els esdeveniments

La pandèmia endarrereix indefinidament la finalització de la Sagrada Família prevista pel 2026

Les obres es reprendran properament i es manté la el calendari de culminació de la torre de la Mare de Déu el 2021

El domini .cat celebra el quinzè aniversari amb l’exposició ‘Ànima .cat’

Serà una mostra itinerant que girarà per diferents llocs de Catalunya fins a finals de l'any vinent

Sitges cancel·la el Carnaval 2021 i treballa en una programació online

Les principals rues, com la Disbaixa, l'Extermini o les infantils no es podran fer per evitar aglomeracions

Més de 25.000 visitants i una facturació de 325.000 euros a la Setmana del Llibre donen optimisme al sector

La Setmana del Llibre en Català supera les previsions i tanca aquest diumenge amb "èxit de públic i vendes" la 39a edició, marcada per...

Temporada Alta programa vuit noves funcions

Aquest dijous es posen a la venda les entrades

+Llegits

La pandèmia endarrereix indefinidament la finalització de la Sagrada Família prevista pel 2026

Les obres es reprendran properament i es manté la el calendari de culminació de la torre de la Mare de Déu el 2021

El domini .cat celebra el quinzè aniversari amb l’exposició ‘Ànima .cat’

Serà una mostra itinerant que girarà per diferents llocs de Catalunya fins a finals de l'any vinent

La mobilització d’Alerta Vermella protesta a Barcelona

L'objectiu és instar les administracions a prendre mesures pel sector de l’espectacle i els esdeveniments

El Govern declara la cultura “bé essencial”

Budó destaca que la declaració "forma part d’un pla per preservar la cultura davant de noves restriccions"

Catorze hores ininterrompudes de música de cambra de Beethoven serviran aquest dissabte per donar el tret de sortida al Festival Beethoven250, un cicle que L’Auditori ha teixit amb més de 60 obres, 37 concerts, 500 artistes i xerrades per repassar “l’inabastable” llegat de geni de Bonn. Amb motiu del 250 aniversari del seu naixement, la marató estarà composta per nou concerts que començaran a les 10 h interpretats per destacades formacions arrelades a Catalunya. Es tracta d’un projecte “molt ambiciós” i “insòlit”, segons ha dit el director de L’Auditori, Robert Brufau, que serà gratuït i permetrà al públic entrar i sortir de la Sala 2. Aquesta és la primera activitat d’un festival que busca fer dialogar una seixantena de simfonies de Beethoven amb obres contemporànies creades amb motiu d’aquesta efemèride.
Brufau assegura que la marató d’aquest dissabte dia 11 serà una festa perquè és una jornada de portes obertes, que permet al públic triar un dels nou concerts –o més d’un, si venen amb ganes– i gaudir també d’una instal·lació paral·lela a la sala de concerts. Es tracta de ‘la9BeetStretch’, un projecte sonora obra de l’artista Leif Inge en què la ‘Novena simfonia’ de Beethoven s’alenteix fins a 24 hores. També es podrà seguir en ‘streaming’ a través del web de L’Auditori.

Josep Colomé, uns dels músics que formarà part de la Marató Beethoven, assegura que tocar música del compositor alemany és “maratonià en si mateix”, no per la durada, sinó per la seva intensitat. “Necessitem avituallament entremig de les sonates”, ha bromejat el músic, qui assegura estar-se preparant des de fa temps per aquest repte.

La marató inclourà les interpretacions integrals de trios amb piano, de sonates per a violí i piano i de sonates per a violoncel i piano, amb artistes com el Trio Ludwig, Vera i Claudio Martínez Mehner, Miguel Colom, Arnau Tomàs, Enrique Bagaría, Josep Colomé o el Trio Fortuny.

Publicitat

Beethoven en cambra, simfònica o jazz

La programació del Festival Beethoven250 té la voluntat de ser transversal, amb la qual cosa el llegat del compositor es veurà en propostes des de l’OBC, Jazz Sessions o dins la temporada de Música Antiga de Jordi Savall. Encara dins de la temporada de Música de Cambra, a més de la marató hi haurà un monogràfic de sonates i variacions de Beethoven per part de Evgeni Kissin i Nicolai Lugansky.

D’altra banda, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) presentarà gran part de la producció simfònica de Beethoven sota la direcció de Kazushi Ono, Jan Willem de Vriend i Rudolf Buchbinder, interpretades per solistes com Alisa Weilerstein, Guy Braunstein, Michaela Kaune o María Dueñas. Amb tan sols 17 anys, Dueñas està cridada a ser una de les grans violinistes a nivell internacional, ha assegurat Brufau.

La Banda Municipal de Barcelona interpretarà la música completa que el geni de Bonn va compondre per a la representació teatral del drama de Goethe ‘Egmont’, una proposta que comptarà amb la narració de l’actor Àlex Casanovas. I la “cirereta del pastís”, segons el director de L’Auditori, serà l’òpera ‘Prisoners of the state’ de David Lang, un coencàrrec amb institucions com l’Orquestra Filharmònica de Nova York.

Millora de l’accessibilitat

La sordesa que patia Beethoven i la seva particular percepció de l’art ha inspirat a L’Auditori a idear un festival que millori l’accessibilitat de persones amb discapacitat. Per això, s’oferirà subtitulació, llengua de signes i bucle magnètic per a les persones sordes (un sistema que facilita l’audició de l’entorn). També es faran audiodescripcions i programes en braille per a les persones cegues i s’ampliaran les zones reservades per a cadires de rodes.

“Què és la música si el creador de la ‘Novena Simfonia’ no va poder escoltar mai la seva creació?”, s’ha preguntat Brufau com a punt de partida d’algunes de les xerrades i propostes que oferirà el festival durant aquesta temporada.