Valls torna a viure una Festa de la Calçotada multitudinària

ACN | VALLS

Visitants d’arreu participen en l’esdeveniment, on destaca el Concurs de Menjar Calçots i els 25 anys del Concurs de Salsa
Els castellers pugen un pilar a la plaça, plena de gent. A la dreta, primer pla, un home menja un calçot. Imatge del 31 de gener de 2016. Horitzontal.
Els castellers pugen un pilar a la plaça, plena de gent. A la dreta, primer pla, un home menja un calçot
Entre 35.000 i 40.000 persones són les que espera Valls (Alt Camp) durant aquest diumenge, quan se celebra la Gran Festa de la Calçotada de Valls que, després de 35 edicions, ja és un clàssic a la demarcació. Durant la jornada, es degustaran més de 60.000 calçots en els actes emmarcats en el programa de la festa i, comptant les calçotades organitzades per restaurants de la zona, la xifra pot arribar als 100.000 calçots, segons les dades del president de la Cambra de Comerç de Valls, Rafel Castells. “S’espera una gran gernació de tot Catalunya, sud de França, Aragó, País Valencià per participar al pòrtic de plena temporada de calçotada”, ha detallat Castells, que ha explicat que enguany una televisió japonesa enregistrarà l’esdeveniment. Entre els actes destacats, figura el Concurs de Menjar Calçots i el Concurs de Salsa, que arriba a les 25 edicions.

En total, s’espera que la temporada de calçots faci que més de 350.000 persones visiten Valls i l’àrea entre novembre i abril, sobretot en cap de setmana però també en dies de cada dia. “Esperem que sigui una temporada ben reeixida”, ha desitjat Castells, que ha dit que els calçots d’aquesta temporada són especialment de qualitat, alhora que nombrosos. L’activitat que comporten les calçotades pel municipi és “un reforç” per l’agricultura, segons el president de la Cambra de Comerç de Valls. La temporada de calçots deixa uns 15 milions d’euros a la comarca, segons dades de la Cambra, i es presenta com “la segona temporada turística” de l’any a la demarcació, després del turisme de sol i platja.

Durant la Gran Festa de la Calçotada també s’han muntat els mercats de la Calçotada, les cercaviles i mostra de danses de carrer, en les quals hi ha participat grallers, gegants, carros i cavalleries. D’altra banda, s’han fet les demostracions de coure calçots, el 29è concurs de Cultivadors de Calçots i el 25è Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls, amb demostracions de com es fa la salsa típica. Amb tot plegat, “l’olor dolcenca de la cuina dels calçots” i les activitats, “és important perquè quedi una festa arrodonida”, segons Castells.

Una de les organitzadores del certamen que busca la millor salsa per acompanyar els calçots, Maria Teresa Vilaplana, ha reivindicat la salsa “tradicional” dels calçots: “és molt bona tal com és, no cal fer invents”, ha dit Vilaplana, que ha demanat que els cuiners no afegeixin “ni pa fregit ni aigua calenta” per lligar la salsa. Els ingredients tradicionals per fer la salsa és l’ametlla, avellana, tomàquets escalivats, alls escalivats, julivert, pebre vermell, nyora, i lligar-ho amb oli, vinagre i sal. “Tot emulsionat, que quedi ben lligat, i paciència”, ha dit Vilaplana.

Adrià Wegrzyn, un altre cop: 178 calçots en 45 minuts

El guanyador del concurs de Menjar Calçots, Adrià Wegrz, recull el premi el 31 de gener de 2016. Vertical.
El guanyador del concurs de Menjar Calçots, Adrià Wegrz, recull el premi

Un dels moments més esperats ha tingut lloc a la una del migdia, amb el concurs de Menjar Calçots. En iniciar el concurs, les Colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls han aixecat els seus pilars. Després d’un any de pausa obligat per les regles del certamen, el barceloní Adrià Wegrzyn, que té el rècord històric de menjar calçots -3,800 quilos en 45 minuts- s’ha tornat a imposar en el concurs. Wegrzyn ha menjat 178 calçots en tres quarts d’hora, 3,115 quilos. “Cada any em faig més gran i això es nota”, ha assegurat el guanyador, que ha dit que no té por que un altre participant s’imposi al pròxim certamen en què ell pugui concursar. “És llei de vida però espero que siguin els meus fills qui em superin”, ha dit.

Un dels altres protagonistes indiscutibles de la jornada ha estat el presentador de la televisió japonesa Daisuke Miyagawa, que ha participat al concurs de Menjar Calçots per enregistrar-ho al programa del canal NTV, que repassa les festes tradicionals curioses que es fan arreu del món. “Potser seré el guanyador”, ha afirmat abans de començar el concurs Miyagawa, que ha assegurat que dissabte va provar els calçots per primera vegada i en va menjar 43 en 10 minuts. “És increïble” Wegrzin, ha comentat el presentador japonès abans de començar el concurs: “en va menjar gairebé 300 en 45 minuts; jo en menjaré 200″. Finalment, Miyagawa ha quedat quart al concurs i ha menjat 157 calçots, 1,965 quilos.

El presentador japonès Daisuke Miyagawa, d'esquenes, alça un calçot davant la plaça plena de gent el 31 de gener de 2016, durant la Gran Festa de la Calçotada de Valls. Horitzontal.
El presentador japonès Daisuke Miyagawa, d’esquenes, alça un calçot davant la plaça plena de gent el 31 de gener de 2016, durant la Gran Festa de la Calçotada de Valls. Horitzontal.

David Adelantado, de Barcelona, ha estat segon amb 2,769 quilos de calçots menjats; Edgar Vicente, d’Albacete, n’ha menjat 1,975 quilos i ha quedat tercer. Xosé Ignacio Núñez, de Valls, ha quedat cinquè amb 1,800 quilos de calçots degustats.