Dimarts, 19 gener 2021

Vilafranca del Penedès acollirà aquest dissabte la primera mostra infantil de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments

|

27.05.2015 | ACN
La trobada s’inclou dins el programa d’actes del bicentenari de la colla de la capital de l’Alt Penedès

Els Diables de Vilafranca del Penedès organitzaran aquest proper dissabte la primera mostra infantil de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments. Aquest any la colla adulta de la capital de l’Alt Penedès celebra el bicentenari i ha apostat per fomentar la pedrera de la cultura popular. Al llarg del matí, Vilafranca serà el punt de trobada de nou colles del gran Penedès i el Camp de Tarragona, formades per membres d’entre set i divuit anys. La mostra infantil precedirà la trobada de colles adultes centenàries que es celebrarà la mateixa tarda, amb la participació de nou grups que tenen més d’un segle d’història: l’Arboç, Mediona, Riera de Gaià, Sitges, Tarragona, Torredembarra i el Vendrell.
El Secretari del Ball de Diables de Vilafranca del Penedès, Oriol Giralt, ha destacat que la mostra infantil s’ha afegit a la tradicional trobada de colles centenàries amb l’objectiu que “els diables petits vegin que fer de diable no és només tirar coets”. D’aquesta manera, Giralt ha explicat que volen posar en valor que les colles centenàries tenen una essència que confien que els més petits mantindran al llarg dels anys, amb la intenció que ascendeixin als grups adults: “hi ha uns balls parlats al darrere, una lluita del bé i el mal, un toc de tabals tradicional i una manera de petar amb la forca”, ha recordat.

Tot i que la trobada del proper dissabte és un dels actes destacats del bicentenari del Ball de Diables de Vilafranca del Penedès, aquest no és l’acte central, el qual es celebrarà el 22 d’agost, quan celebraran un correfoc especial on reuniran diversos membres que han format part del grup al llarg de la història. El cap de colla, Pol Senabre, ha destacat que cada vegada el relleu dins el grup és més constant i això dóna peu a nous participants, fet que atribueix al ritme d’activitats en què participen durant l’any. Senabre ha apuntat que es tracta d’un relleu insòlit “cada 5 o 6 anys”, mentre que a les colles similars d’altres punts de Catalunya “la gent s’hi està, de mitjana, 20 anys”.

Dos segles de tradició

Amb la celebració dels 200 d’existència, el Ball de Diables de Vilafranca del Penedès vol subratllar la singularitat d’una tradició popular que es manté a pocs punts de Catalunya, basada en la representació de la lluita entre les forces del bé i les del mal abans de la crema dels coets. Pol Senabre ha recordat que la primera colla de foc de Vilafranca es va crear l’any 1601 com a acompanyament del Drac, però que va ser el 1815 quan es va constituir la colla amb el format actual. Posteriorment, fa 50 anys, la colla va incorporar el personatge del ‘Pelegrí’, a qui els set pecats capitals intenten seduir. A banda d’aquest personatge, la colla manté els participants tradicionals: els set pecats, el Llucifer, la Diablessa i l’Àngel.

- Advertisement -

978538

Programa complet

- Advertisement -

9:30 – Tabalada pel Mercat i els carrers del Centre: Per inaugurar el dia de la Mostra, els tabalers dels diferents balls recorreran els carrers del centre de Vilafranca, a l’estil de les tradicionals matinades que es celebren a Vilafranca i arreu del país. La Tabalada acabarà al parc del Tívoli, on és desenvoluparan els actes matinals de la mostra.

11:00 – Cercavila de foc amb les colles de diables infantils: A les onze del matí hi haurà una cercavila amb les colles infantils dels diables. Recorregut: Plaça del Penedès, General Cortijo, C/ Soldeat i finalitzarà a la Plaça del Tívoli.

12:00 – Mostra de Balls de Diables infantils: Tot seguit després de la cercavila de foc, els Balls de Diables infantils faran la seva actuació que constarà d’una encesa de lluïment i de la representació del seu acte sacramental.

14:00 – Dinar per a les colles participants: Al migdia, tindrà lloc un dinar de germanor per a totes les colles participants.

18:00 – Inici de la Mostra de Parlaments dels Balls: Al voltant de dos quarts de sis de la tarda, començarà la Mostra de Balls de Diables a davant del Palau Baltà, un dels llocs més emblemàtics de Vilafranca al bell mig de la Vila. Cada ball representarà el seu acte sacramental i com és tradicional llegirà algun vers satíric.

21:30 – Sopar per a les colles participants: Un cop acabades les representacions, hi haurà un sopar per a totes les colles participants.

23:00 – Cercavila de Foc amb les colles participants: Recorregut: Plaça Jaume I, Plaça de Santa Maria, Carrer de Santa Maria, Plaça Ajuntament, Carrer Sant Joan, Rambla de Nostra Senyora, Carrer de Cal Bolet, i final al Carrer Comerç.

00:30 – Concert amb Dr. Calypso: A mitjanit i després de que acabi la cercavila de foc tindrà lloc un concert popular al aire lliure amb el Grup Dr. Calypso al carrer Magarola.

A la Mostra hi participaran els següents nou ball de diables i les seves respectives colles infantils:

-Ball de Diables de l’Arboç
-Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona
-Ball de Sant Miquel i Diables de la Riera de Gaià
-Colla Vella de Diables de Sitges
-Ball de Diables de Tarragona
-Ball de Diables de Torredembarra
-Ball de Diables del Vendrell
-Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú
-Ball de Diables de Vilafranca

978537

- Advertisement -