Dijous, 29 setembre 2022

MÈDIA

«Volem donar visibilitat social al col·lectiu de les persones amb discapacitat per ajudar a reivindicar els seus drets i millorar la seva qualitat de vida»

|

Carles Valdivia és el clar exemple de la frase “si no t’agrada aquest món fes-lo a la teva mida”. Després del fracàs del projecte d’un grup de premsa digital, va decidir ara ja fa cinc anys, crear el Diari de la Discapacitat, motivat per la seva discapacitat i per mirar de trencar estigmes.

Qui és en Carles Valdivia?
Sóc un periodista amb més de 25 anys de trajectòria -ara en tinc 53- en diferents mitjans de comunicació, principalment en premsa escrita i digital. Actualment sóc el director del Diari de la Discapacitat, el primer digital sobre diversitat funcional a Catalunya.

Quina relació tens amb la Discapacitat?
Tinc una discapacitat física que afecta a la meva mobilitat. Concretament tinc una malaltia neuromuscular degenerativa que afecta principalment a les extremitats inferiors.

Com va néixer la idea de crear el Diari de la Discapacitat?
Va néixer ara fa cinc anys. Després de fer fallida un grup de premsa digital en el que treballava, em vaig plantejar la idea de crear un projecte personal. Després de veure la falta de mitjans que es dedicaven a donar informació d’actualitat sobre la discapacitat, vaig pensar en combinar la meva experiència professional i la meva discapacitat per crear el Diari de la Discapacitat.

Amb quin objectiu es va crear?
El Diari de la Discapacitat va néixer amb dos objectius molt clars; El primer donar informació d’actualitat sobre tot el que envolta al sector de la discapacitat a través de notícies, reportatges, entrevistes, articles d’opinió, etc. o sigui en format de diari amb seccions. L’altre objectiu és donar visibilitat social al col·lectiu de les persones amb discapacitat per ajudar a reivindicar els seus drets i millorar la seva qualitat de vida.

Qui pot col·laborar al diari?
Al diari hi pot col·laborar qualsevol persona que tingui sensibilitat amb el col·lectiu de les persones amb discapacitat o tingui esperit periodístic. Si són les dues coses molt millor. Però totes les ajudes són benvingudes. De fet el diari funciona bàsicament a través de col·laboradors que hi participen desinteressadament en el projecte.

De quina manera us podem ajudar a créixer?
El diari ha anat creixent des que va començar fa cinc anys. Però ha de créixer molt més. Són molts els fronts de creixement. A nivell informatiu necessitem més col·laboradors per arribar a més informacions. Però també necessitem més suport institucional i financer. El diari es sustenta econòmicament per les subscripcions, la publicitat i els patrocinis. Sense això no podria continuar.

Logo del Diari de la Discapacitat

Quina noticia sobre la discapacitat t’agradaria donar al diari?
Més que una notícia, un desig. O potser les dues coses a la vegada. M’agradaria poder donar la notícia que el Diari de la Discapacitat té la seva pròpia redacció formada per persones amb diversitat funcional. El Diari convertit en un autèntic projecte d’integració sociolaboral de les persones amb discapacitat.

Com valoreu el futur del diari?
El veig amb optimisme. Crec que hi ha molt camí a recórrer. El món de la discapacitat genera moltíssima informació per part de les entitats que defensen els seus interessos. A més, des de molts fronts es treballa per aconseguir una societat més inclusiva. El Diari estarà pendent de totes aquestes accions per informar puntualment, posant el seu gra de sorra per contribuir a la normalització de la discapacitat.

Publicitat