Setmanari digital i cultural

Dilluns, 30 gener 2023

A Sitges, tot apunt per la vigília de Sant Bartomeu

|

Més notícies

- Publicitat -
Els gegants i les bèsties de foc ja estan a l’Ajuntament esperant la primera sortida, mentre que la casa del president de la Comissió ja llueix la Bandera. 

[dropcap]T[/dropcap]ot a punt per la festa. Aquest 22 d’agost ha servit per anar encarant la vigília, un 23 d’agost que es preveu esplèndid. Aquest dijous a la tarda, els gegants van ser els primers protagonistes d’un d’aquests actes que, fora de protocol, s’han convertit en tradicionals per la passió dels centenars de nens i nenes que el segueixen: es tracta del procés de vestir els gegants.

La porta del Palau del Rei Moro s’ha convertit en l’epicentre d’un dels prolegòmens de la festa més curiosos. Els geganters han anat muntant les diverses parts dels gegants Moros, per posteriorment vestir-los, pentinar-los i deixar-los perfectes amb els seus complements. Precisament, la col·locació del ceptre amb el castell de l’escut de Sitges a la mà dreta del gegant moro, per part d’un infant, ha simbolitzat el final del procés.

- Publicidad -

A l’escorxador, un procés similar amb els Gegants de la Vila, que s’han dirigit en un recorregut ben especial cap a la plaça de l’Ajuntament, on han quedat guardats dins de la Casa de la Vila, com també els gegants Moros, els Cubanitos i el Drac i l’Àliga, que tampoc no van faltar a la cita.

Gegants i bèsties de foc han passat la nit a l’Ajuntament, ja perfectament preparats per a la primera aparició, la Sortida dels Balls i entremesos de les dues.

- Publicidad -

Aquest dijous a la nit, però, també hi ha hagut cinema a la fresca a càrrec del Cine Club Sitges i cantada d’havaneres, però sens dubte l’acte amb més càrrega festamajorenca ha estat el Lliurament de la Bandera. L’església parroquial de Sant Bartomeu i Santa Tecla va acollir aquest lliurament al president de la Comissió, Rafel Font. Un acte on es va estrenar el poema “Bona Festa Major, tingueu…”, de Magda Altabella, a més de recitar-se els poemes “Bandera de Sant Bartomeu”, de Lídia Gázquez, “Aquest estandard antic…”, d’August Bover i el “Poema de la Bandera”, d Cèlia Sànchez-Mústich. Es tracta de les composicions que han acompanyat l’acte de lliurament de la Bandera des del 2010 fins enguany.

La Suburband va interpretar “La processó de Sant Bartomeu”, que va donar pas a la comitiva fins al carrer d’Artur Carbonell, on el president de la Comissió va hissar la Bandera al balcó de casa seva. Una degustació de síndria per a tots els assistents va cloure de manera refrescant l’acte.

- Advertisement -

Ja entrats en la vigília, aquest 23 d’agost manté el programa més tradicional: a partir de les 12, Entrada de Grallers i tot seguit, sardanes al Cap de la Vila fins a les dues, quan sortiran per primer cop els balls, entremesos i bèsties de foc. A la tarda, a partir de les set hi haurà la processó cívica i a la nit, el castell de foc.

Podeu seguir en directe al web de l’ajuntament www.sitges.cat/festamajor i a Ràdio Maricel l’entrada de Grallers, a les dotze, les sardanes i l’aparició dels balls i entremesos al Cap de la Vila a partir de les dues aproximadament.

- Publicitat -