Setmanari digital i cultural

Divendres, 20 maig 2022

LLIBRES

Alejandro Palomas publica ‘Un país amb el teu nom’, una novel·la sobre els somnis i les segones oportunitats

L'escriptor dedica el seu nou llibre a l'elefanta del Zoo de Barcelona Susi i explica que té l'objectiu de treure-la

|

L’escriptor Alejandro Palomas publica la novel·la ‘Un país amb el teu nom’ (Columna), un llibre sobre els somnis i les segones oportunitats. L’escriptor dedica el seu nou llibre a l’elefanta del Zoo de Barcelona Susi, que és un dels personatges principals de la història, a més del Jon, cuidador d’elefants al zoo, i l’Edith, una vídua que viu amb els seus onze gats. Palomas ha assegurat que un dels seus somnis i objectius és treure a l’elefanta Susi del Zoo. “Volia reflectir a la novel·la que a vegades els moments de recolliment obligat o de catàstrofe són moments per a repensar-se i sortir d’una forma diferent”, ha afirmat.
El Jon i l’Edith són els únics habitants d’un poblet abandonat. L’arribada de la primavera ve acompanyada d’una inesperada decisió per part de la direcció del zoo, a la qual s’hi suma l’anunci de l’ajuntament del poble abandonat de restaurar el casalot en ruïnes del llac per convertir-lo en un hotel rural. La doble notícia canviarà les vides d’en Jon i l’Edith. L’amistat entre en Jon i una callada elefanta que es diu Susi, la relació entre l’Edith i la seva filla Violeta, allunyades durant dècades, i una hora de la nit –l’Hora Trèmula–conformen ‘Un país amb el teu nom’.

Palomas ha dit que ha començat amb un nou elenc de personatges i univers totalment diferent sobretot perquè “no podia escriure sobre un planeta que ja no hi és” perquè la seva mare i el seu pare van morir amb pocs dies de diferència. “Em tenia que preparar i invocar la creació d’una família nova tant en el terreny personal com en el creatiu i van aparèixer el Jon i l’Edith”.

L’escriptor va escriure la novel·la en temps de pandèmia. Ha admès que a ell no li interessa la pandèmia, sinó el després i com podia encarar l’orfandat i el pas de la pandèmia. “Volia reflectir a la novel·la que a vegades els moments de recolliment obligat o de catàstrofe són moments per a repensar-se i sortir d’una forma diferent. És una novel·la sobre les segones oportunitats”, ha assegurat. De fet, ha apuntat que tots els personatges tenen segones oportunitats i reaccionen una catàstrofe.

Susi

Els animals tenen un paper important a la novel·la. Els personatges es mouen en un entorn amb animals sobretot per la presència de Susi, una elefanta que arriba al zoo, on hi treballa el Jon. “Susi és l’únic personatge que està basat en un animal real que està al Zoo de Barcelona”, ha apuntat.

Palomas ha confessat que la seva mare li va demanar que havia de treure la Susi del Zoo i ell li va prometre que ho faria. L’escriptor ha explicat aquesta és una novel·la sobre els somnis i el seu somni és treure a l’elefanta Susi del Zoo.

L’autor

Alejandro Palomas (Barcelona, 1967) és llicenciat en Filologia Anglesa i màster en Poètica pel New College de San Francisco. Ha compaginat el periodisme amb la traducció d’autors importants i amb la poesia (‘Quiero’ i ‘Una flor’). Entre altres, ha publicat les novel·les ‘El alma del mundo’, ‘Agua cerrada’ i ‘El temps que ens uneix’. El 2016 va rebre el Premio Nacional de Literatura Juvenil per ‘Un fill’, la seqüela del qual, ‘Un secret’, es va publicar el 2019. L’exitosa trilogia ‘Una mare, Un gos i Un amor’ (Premi Nadal 2018) retrata una família que ha enamorat milers de lectors. La seva obra ha estat portada al cinema i al teatre i s’ha traduït a més de vint llengües.

Publicitat