Divendres, 4 desembre 2020

Arriba la 17a Fira Mediterrània de Manresa amb un dels cartells artístics més internacionals de la seva història

|

09.10.2014 ACN
Es calcula que unes 100.000 persones passaran per la capital del Bages durant els quatre dies de festa

[dropcap]L[/dropcap]a 17a Fira Mediterrània ja és aquí. Des d’aquest dijous i fins diumenge, Manresa tornarà a ser epicentre cultural del país amb més de 300 activitats artístiques. En aquesta edició, la Fira arriba amb novetats importants. D’una banda, el canvi de dates -fins ara tenia lloc a principis de novembre- i, de l’altra, una visió renovada, oberta i inclusiva de la cultura popular. El director artístic de la Fira, David Ibáñez, ha explicat a l’ACN que la Mediterrània és un projecte viu i, per això, s’ha ampliat el concepte d’allò que avui dia és popular. Enguany, la Fira compta amb un dels cartells artístics més internacionals de la seva història. Es preveu que unes 100.000 persones visitin la Mediterrània.

La programació artística de la 17a Fira Mediterrània inclou més de 300 activitats artístiques, 107 companyies i 35 estrenes. Pel que fa a l’apartat musical, la Mediterrània presenta un dels programes més internacionals i ambiciosos dels darrers anys, centrat com és habitual en les músiques del món i el folk. Entre les fites artístiques que es podran veure a Manresa s’hi troba la diva portuguesa Dulce Pontes o el diàleg musical entre Toumani Diabaté -el millor intèrpret vivent de l’arpa africana- i el seu fill Sidiki.

El director artístic de la Fira, David Ibáñez, ha ressaltat que precisament la pluralitat és allò que distingeix el festival. “El fet que hi pugui haver una gran artista internacional com és la Dulce Pontes al costat de gent gran que participen a un taller o de colles de castellers i bastoners, fa molt especial la Mediterrània”, ha expressat Ibáñez. Un altre tret distintiu, segons ell, és la pluridisciplinarietat, ja que “es produeixen contactes que normalment no es fan en les fires sectorials”.

Enguany, la Fira ha decidit actualitzar el seu sistema operatiu a partir d’una qüestió que, segons Ibáñez, és “fonamental”: “què és la cultura popular avui dia?”. Segons el director artístic, el concepte popular també abraça el circ, les arts de carrer, els videojocs o els projectes comunitaris. Així, enguany la Fira presenta “un magma d’ofertes molt ampli”. “Hi ha una fira per a cadascú”, ha destacat Ibáñez.

- Advertisement -

De referència al mercat internacional

Ibáñez ha destacat que, per sobre de tot, la Mediterrània de Manresa és un mercat i la seva zona de negoci és la Llotja, situada al Museu de la Tècnica de Manresa. En aquesta edició, s’espera que un miler de professionals acudeixin a la Fira atrets pel seu programa i per les jornades professionals que s’hi organitzen, amb més de 30 ponents, la presentació de 25 projectes culturals i 180 trobades concertades entre operadors.

- Advertisement -

Segons el director artístic de la Fira, la Mediterrània està “molt ben posicionada” en el mercat de les músiques del món i en l’àmbit de les arts escèniques.

A la memòria de Peret

La 17a Fira Mediterrània havia de tenir Peret com artista convidat, però després de la seva desaparició, la Mediterrània ha decidit dedicar la Fira a la seva memòria. Un dels canvis és l’espectacle inaugural que havia de ser a càrrec de Peret i, finalment, el durà a terme la Troba Kung-Fú. Es tracta de la ‘Revetlla Mediterrània’, un espectacle on més de trenta músics escenificaran una catarsi col·lectiva, a la recerca de l’essència Mediterrània. El projecte, que només s’ha pogut veure amb ocasió de la seva estrena el passat juliol al Festival Grec de Barcelona, és una de les propostes musicals més unànimement aclamades de l’any.

Durant l’espectacle inaugural, també es podrà veure un extracte de l’espectacle que Peret estava treballant amb gent gran i nens del barri de la Font dels Capellans de Manresa. A més, com anècdota, totes les falques de benvinguda dels espectacles seran amb un fragment del tema “immortal” de Peret, ‘El mig amic’.

Pressupost

L’edició 2014 de la Mediterrània manté el seu pressupost al voltant del milió d’euros, gràcies a les aportacions del Departament de Cultura de Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Manresa i la consolidació de la Diputació de Barcelona.

918798

- Advertisement -