Dijous, 2 desembre 2021

LLIBRES

Berga dóna la benvinguda a la Patum amb la tradicional passada

|

03.06.2015 | ACN
Jordi Torras
Centenars de persones han omplert els carrers en el primer gran acte de les festes de Corpus

La plaça de Sant Pere de Berga ha viscut aquest dimecres el primer acte multitudinari. A les 12 del migdia, el tabal ha començat puntual a ressonar pels carrers de la ciutat anunciant l’arribada de la Patum. Centenars de berguedans, sobretot infants, han sortit a veure el pas del tabal i dels gegants Vells i Nous, un senyal inequívoc que s’entra de ple a les festes de Corpus. Després de la passada, a partir de les 8 del vespre, seguirà el programa amb el passacarrers.

En aquesta ocasió el tabal, les maces, les guites i els gegants vells, sortiran al carrer acompanyats per la Cobla Pirineu i faran els salts corresponents davant dels domicilis dels regidors de l’Ajuntament i les autoritats locals.

Les altes temperatures han acompanyat el primer dia de Patum i centenars de persones han sortit al carrer per viure intensament l’acte que dóna la benvinguda a la festa berguedana per excel·lència. El tabal ha sigut l’encarregat, com és tradició, de donar el tret de sortida a cinc dies de gresca juntament amb els quatre gegants del municipi. Tots ells han estat acompanyats durant el recorregut que ha passat per nombrosos carrers de Berga anunciant l’inici de la Patum. El públic que ha seguit la passada, majoritàriament molt jove, ha posat de manifest les ganes que té Berga de celebrar les festes de Corpus.

Aquest vespre, a partir de les vuit, continuarà la festa amb el passacarrers. Tabal, maces, guites i gegants vells, acompanyats de la Cobla Pirineu, sortiran de la plaça de Sant Pere i, durant el recorregut, s’aturaran davant de les residències de les autoritats locals per fer-hi un salt. La festa es preveu que s’acabi ben entrada la matinada amb els tradicionals tirabols a la plaça de Sant Pere. Un petit escalfament de cara a dijous, quan es farà la primera Patum completa amb un dels moments més esperats de la celebració, el salt de plens.

L’alcalde de Berga en funcions, Juli Gendrau, ha desitjat que sigui una Patum “plàcida, alegre i dinàmica” per a tots aquells que tenen “la sort i l’honor de poder-hi participar”. A més, Gendrau ha explicat que la Patum és “un element d’integració molt important” i ha comparat aquesta celebració amb el que representa el Barça per Catalunya. L’alcalde en funcions creu que hi ha “un abans i un després” en les persones que vénen a viure a Berga, independentment de la seva procedència, un cop “han conegut i participat a la festa”.

Última Patum de l’alcalde

Aquesta és l’última Patum de Juli Gendrau com a batlle de Berga i ha manifestat que “ha estat un honor ser l’alcalde d’una ciutat que és capaç de tenir un patrimoni com la Patum”. Gendrau ha aprofitat per demanar que, aquell que ocupi el càrrec a partir d’ara, tingui molt clar “què representa i què significa ser alcalde d’una ciutat que té aquest patrimoni”. L’alcalde en funcions ha destacat que fins ara, la festa “s’ha pogut mantenir i s’ha intentat millorar perquè duri molts anys i molts segles més”.

125è aniversari

La Patum d’aquest any està marcada pel 125è aniversari de l’estrena dels nous cavallets, dels nans nous, de la introducció de la guita xica i la música dels plens. Durant els dies de Patum es farà la commemoració d’aquesta efemèride, molt provablement en els diversos salts que es faran a la plaça. Tot i així, els detalls es mantenen en secret fins a l’últim moment perquè sigui una sorpresa per a tots els assistents.

980430

 

Publicitat