Dissabte, 28 novembre 2020

Berga donarà a conèixer material inèdit de la Patum per celebrar els 10 anys de la proclamació de la UNESCO

El gerent del Patronat, Albert Rumbo, lamenta la falta de finançament de la festa

|

ACN Berga.-L’any 2005 la Patum va ser proclamada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immateral de la Humanitat per la Unesco. L’anunci va desfermar l’eufòria a Berga i, des de llavors, la ciutat ha celebrat l’aniversari cada any. Ho aprofita per donar a conèixer material inèdit de la festa i recuperar la seva memòria històrica. Enguany, s’han programat tres actes en aquest sentit. Un d’ells parlarà sobre l’alcalde que va intentar prohibir la festa, l’altre mostrarà fotos inèdites de la darrera Patum franquista i l’últim farà sonar la marxa que es va interpretar durant la Coronació de Queralt el 1916. El gerent del Patronat, Albert Rumbo, ha fet balanç d’aquests deu anys i ha lamentat la falta de finançament.
El programa d’actes per celebrar el desè aniversari de la proclamació de la Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la Unesco té tres eixos principals, segons el gerent del Patronat, Albert Rumbo. D’una banda, busca recuperar la memòria històrica de la Patum amb exposicions i conferències que donaran a conèixer material inèdit de la festa berguedana per excel·lència. Per altra banda, els actes també busquen fer balanç del què han estat aquests deu anys i, per últim, donar a conèixer altres festes també declarades per la Unesco. Els actes s’iniciaran el 4 de desembre i s’allargaran fins al dia 27.

D’entre els actes que tenen per objectiu recuperar la memòria històrica, hi haurà la conferència ‘Gerónimo Agüero, l’alcalde que va voler prohibir la Patum’, a càrrec de Jordi Sabata i Freixa, músic i director de la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga. L’acte tindrà lloc el dia 5 de desembre a l’Ajuntament de Berga.

A més, el dia 11, es farà una altra conferència sobre la visió patumaire de Pere Català i Roca a partir d’una col·lecció d’imatge inèdites. La col·lecció anirà a càrrec de Rafel Català i Dalmau, historiador i editor, i d’Albert Rumbo, historiador i gerent del Patronat Municipal de La Patum.

Balanç dels 10 anys

- Advertisement -

Rumbo ha explicat que la proclamació de la Unesco ha servit perquè la festa sigui molt més coneguda arreu del món. Això és especialment important per a una ciutat petita del Pirineu, ha explicat. Tot i això, ha lamentat que amb aquest temps encara no s’hagi aconseguit un finançament estable per a la festa.

- Advertisement -