Setmanari digital i cultural

Dimecres, 5 octubre 2022

Berga salta la primera Patum de Lluïment aquest Dijous de Corpus amb la mirada posada al cel

|

Més notícies

- Publicitat -
La comparsa dels Àngels ha estrenat vestits inspirats en els models que es duien a principis del segle XX

Berga | ACN

[dropcap]C[/dropcap]entenars de patumaires han omplert la Plaça de Sant Pere aquest dijous al migdia per saltar la primera Patum de Lluïment de les festes de Corpus. El fred i els símbols independentistes han marcat aquesta segona jornada de Patum, en què algunes de les comparses han lluït l’estelada. Feia temps que no es veia una festa amb patumaires tan abrigats i amb la mirada posada al cel per por a la pluja. De fet, aquesta és la Patum que es recorda més freda dels últims 20 anys. Com a novetat, la comparsa dels Àngels ha estrenat vestits, unes robes que s’inspiren en els models que es duien a principis del segle XX. La ciutat espera rebre entre 80.000 i 100.000 persones durant aquests cinc dies de festa.
A les dotze en punt, els patumaires han començat a xiular les autoritats que havien assistit a la tradicional missa de Dijous de Corpus, impacients per saltar la primera Patum de Lluïment d’aquestes festes. Entre ells, el president del Patronat de la Patum de Berga, Albert Rumbo, qui ha assegurat a l’ACN que “es tracta de la festa més esperada de l’any, no només a Berga sinó també per molta gent d’arreu del país”.

- Publicidad -

Els actes de Patum van començar aquest dimecres al matí amb la tradicional passada. Al vespre, els salts de Maces, Guites i Gegants davant els domicilis de les autoritats locals es van allargar fins a quarts de quatre de la matinada. Aquesta nit però, s’espera l’arribada massiva de gent per saltar la Patum Completa i el salt de Plens.

Pel que fa a les incidències registrades fins ara, els Mossos d’Esquadra han fet 294 proves d’alcoholèmia, set de les quals han donat positiu. A més, la Creu Roja ha fet 27 assistències, cinc de les quals han hagut de ser derivades a l’hospital comarcal Sant Bernabé.

La Patum més freda dels últims anys
- Publicidad -

Aquestes festes de Corpus es presenten amb dubtes pel que fa al temps i són molts els berguedans que tenen la mirada posada al cel per por a la pluja. De fet, pocs minuts després d’acabar la Patum de Lluïment d’aquest migdia, ha començat a ploure lleugerament.

L’estelada a les comparses

Els símbols independentistes també estan presents durant aquestes festes de Corpus i algunes comparses com la de les Guites o l’Àliga lluïen l’estelada penjada al coll. La iniciativa és el resultat d’una proposta de l’ANC, que va convidar als membres de les colles patumaires a lluir l’estelada o la senyera aquests dies de festa. L’objectiu és aconseguir donar la màxima visibilitat a la reivindicació a favor de la independència, a través d’una celebració que té ressò a mitjans de comunicació d’arreu.

Vestits d’estrena
- Advertisement -

La comparsa dels Àngels de Patum han estrenat vestits aquest dijous Corpus. La modista berguedana Mª Àngels Busquets s’ha encarregat de confeccionar les robes, que estan inspirades en els models que es duien a principis del segle XX i que, per tant, són un pèl diferents dels vestits que la comparsa duia des de l’any 2004.

- Publicitat -