Dissabte, 15 agost 2020

Publireportatge

Caput aut navis, un repàs als jocs que ens acompanyen des de fa més de 2.000 anys

Nova exposició itinerant a la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona

Caput aut navis -en català “a cara o creu”- era el nom llatí d’un dels jocs més populars en l’antiguitat i que ha perviscut fins als nostres dies. Aquest és també el títol de l’exposició produïda pel Museu de Granollers i adaptada per a la seva itinerància per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona. La mostra proposa un repàs per diferents jocs que ens acompanyen des de l’època dels ibers i que evidencia la importància social del joc més enllà del món de la infància.

L’exposició, comissariada per Marc Guàrdia, es va exhibir del 18 de desembre de 2018 al 24 de març de 2019 al Museu de Granollers. Enguany comença la itinerància al Museu Arqueològic de l’Esquerda, situat entre Roda de Ter i les Masies de Roda, un dels 68 equipaments dels 53 municipis que formen la Xarxa de Museus Locals, on es pot veure del 18 de gener al 29 de març de 2020.

L’exposició, al Museu de Granollers

A través de 72 peces del fons arqueològic del Museu de Granollers, la mostra convida a fer un passeig pel món del joc en temps antics. Aquest conjunt de peces de petit format, que normalment reposen en caixes als magatzems, prenen un nou protagonisme i ens expliquen com es jugava des dels temps dels ibers i dels romans fins a l’època medieval. En algunes itineràncies el museu amfitrió complementarà l’exposició amb peces pròpies, com en el cas del Museu Arqueològic de l’Esquerda, fet que permetrà posar en valor les sorpreses que amaguen els seus fons i demostrar que fins i tot les peces més petites són una part molt gran de la nostra història.

Monedes romanes . Museu de Granollers

Estructurada en sis àmbits –Jugar a cuinetes, Sons i bales, Alea iacta est Golafre!, A jugar! i Caput aut navis – l’exposició fa un recorregut temàtic i lúdic pel món del joc a partir de tabes, peces de fireta, monedes, campanetes i altres elements que ens acosten a com, petits i grans, hem anat jugant al llarg de la història. I és que el joc ens pot semblar trivial, però, tal com diu una frase sovint atribuïda a Plató, «es coneix més una persona en una hora de joc que en un any de conversa».

Caput aut navis: A cara o creu
Museu Arqueològic de l’Esquerda
Del 18 de gener al 29 de març de 2020
Av. Pere Baurier, s/n
08510 Roda de Ter

Més informació als webs:
www.lesquerda.cat
www.diba.cat/web/cultura/exposicions
museuslocals.diba.cat
I a les xarxes socials amb l’etiqueta #caputautnavis

Segueix-nos a les xarxes socials: