Setmanari digital i cultural

Dilluns, 30 gener 2023

Caramels, barretines i mantons, protagonistes de la guerra més dolça de Vilanova i la Geltrú

|

Més notícies

- Publicitat -
15.02.2015
Mar Martí | Vilanova i la Geltrú
Més d’11.000 persones han llançat 130.000 quilos de caramels durant el Diumenge de Comparses a la Plaça de la Vila

[dropcap]V[/dropcap]ilanova i la Geltrú viu aquest diumenge un dels actes més singulars del seu carnaval, les Comparses. Al crit de ‘Comparsers! La plaça és vostra!’, milers de vilanovins vestits amb barretines i mantons s’han abocat a la Plaça de la Vila i han participat en una de les guerres més dolces, la de caramels. Enguany hi ha participat 5.500 parelles i més d’11.000 persones, representades per 112 banderes. En total, s’hi han llançat 130.000 quilos de dolços. La disbauxa i la sàtira es va apoderar de la capital del Garraf el Dijous Gras i la festa s’allargarà fins Dimecres de Cendra, amb l’enterrament del Rei Carnestoltes. Es calcula que més de 150.000 persones visitaran la ciutat durant aquests dies.
L’adrenalina i la disbauxa s’han apoderat aquest diumenge de Vilanova i la Geltrú durant la celebració de les Comparses. Segons ha detallat l’alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, es tracta del dia “més especial i original” del Carnaval de la capital del Garraf amb la participació de més d’11.000 persones. Precisament, aquest moviment tan important de gent és “allò que fa diferent la festa”, ja que, segons ha explicat Lloveras, “el Carnaval mobilitza un 90% de la població de Vilanova”.

La jornada ha començat a les nou del matí, amb la sortida de les comparses de totes les entitats que participen al Carnaval, enguany unes 112. Les batalles han començat a dos quarts de dotze del migdia, primer amb la dels més menuts, de menys de 7 anys, seguits pels comparses de 7 a 12 anys. No ha estat fins a tres quarts d’una que ha començat la ‘guerra’ d’adults, on els menys agosarats s’amagaven darrere els mantons i les barretines per evitar l’impacte dels caramels. En total hi ha hagut cinc ‘guerres’, l’última de les quals ha començat a tres quarts de tres del migdia.

- Publicidad -

Un dels trets característics de la celebració de les comparses és la vestimenta dels participants. Tot i que varia entre una agrupació i l’altra, la base és la mateixa. Les noies coincideixen a portar un vestit o faldilla, un mantó de Manila, amb un o dos clavells al cap. Per contra, els nois van vestits amb una camisa blanca, pantaló fosc, armilla o americana, el llaç o corbatí i la barretina, element indispensable. En alguns casos, els participants masculins també porten faixa.

Com cada any, el balcó de l’ajuntament, que també ha estat objectiu durant la guerra de caramels, ha rebut nombroses autoritats entre les que aquest any ha destacat el portaveu del Govern, Francesc Homs. També hi ha assistit altres representats polítics com el coordinador general de CDC, Josep Rull; el diputat del PP, Enric Millo; o gent del món cultural com Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, a banda de personalitats del món periodístic.

- Publicitat -