Dimecres, 8 juliol 2020

Cardedeu es desperta amb el so dels trabucs

|

+Notícies

L’Hermitage “esgotarà” els tràmits legals i exigirà responsabilitats si es denega el projecte per “criteris polítics”

El govern de Colau va reiterar divendres la negativa a negociar amb el Port i l'Hermitage un conveni

Lleida acollirà aquest estiu una setantena d’espectacles amb companyies i artistes locals en el marc de ‘Fase Cultura’

El tràmit es va posar en marxa el 15 de juny i restarà actiu fins a exhaurir el pressupost de 5M€.

Els municipis de l’Alt Penedès suspenen els àpats populars, concerts i balls de Festa Major d’accés lliure

El Consell d'Alcaldes de l'Alt Penedès ha acordat que les Festes Majors dels 27 municipis de la comarca se celebraran sense àpats populars, concerts...

Centenars de veïns de Sant Pere de Ribes celebren la Festa Major al carrer sense distanciament ni mascaretes

Centenars de veïns del nucli de Ribes de Sant Pere de Ribes (Garraf) han celebrat aquest diumenge la Festa Major al carrer amb actuacions...

La Guàrdia Urbana de Reus prohibeix tocar les matinades a un grup de grallers improvisat

La Guàrdia Urbana de Reus ha obligat a aturar les matinades que un grup de grallers de la ciutat s'ha reunit de manera improvisada...

El documental ‘Maragall i la Lluna’ retrata el Pasqual “visionari” gràcies a una cinquantena de testimonis

L'eix vertebrador de la cinta és la Lluna, que tenia 8 anys quan l'aleshores alcalde es va instal·lar a casa seva

+Llegits

L’escola catalana des de la meitat del XIX fins al franquisme, nova exposició virtual de la Xarxa d’Arxius Municipals

Per commemorar el Dia Internacional dels Arxius, que se celebra cada 9 de juny, la Xarxa d'Arxius Municipals (XAM) de la Diputació de Barcelona...
17.08.2015 | ACN

996857

La colla de trabucaires local denuncia que han hagut de fer les Despertades en diumenge per una qüestió de “voluntat política”

Els veïns de Cardedeu s’han llevat aquest diumenge amb el so dels trabucs amb motiu de les tradicionals Despertades de Santa Maria. El fet insòlit ha estat que la colla no va poder disparar els trabucs dimecres i dissabte de Festa Major tal com estava previst, sinó que ho ha fet aquest diumenge per un motiu de terminis a l’hora de fer la sol·licitud. La colla, però, ho atribueix a una qüestió de “voluntat política”. Precisament, aquest va ser l’acte que ara fa un any va propiciar la denúncia del regidor del PP Jaume Gelada i que va acabar amb una multa de 6.000 euros pel secretari de l’agrupació, Manel Álvarez. Ell mateix ha dit que “el govern espanyol no s’emportarà ni un cèntim dels trabucaires”.
Els trabucaires de Cardedeu han disparat els trabucs aquest diumenge al matí amb motiu de les Despertades seguint el recorregut que tenien previst. D’aquesta manera, acompanyats per les colles dels Voladors d’Igualada i del Vi d’Alella, han iniciat el recorregut davant de l’ajuntament de la població i han continuat per l’avinguda Rei en Jaume, on els cardedeuencs han llançat unes salves, passant per diferents indrets del nucli antic del municipi. Segons ha detallat el secretari de la colla de trabucaires de Cardedeu, Manel Álvarez, “no tenim previst retallar el recorregut ni evitar passar per davant de casa de ningú”, en referencia a la polèmica generada arran de la denúncia del regidor popular Jaume Gelada.

Fa tot just un any l’acte de les Despertades va propiciar que Gelada presentés una denúncia contra els trabucaires perquè va considerar que estaven apuntant contra casa seva mentre feien una salve a l’avinguda Rei en Jaume, carrer on viu el regidor del PP. De fet, Manel Àlvarez, com a secretari de la colla, té encara una multa de 6.000 euros de la Delegació del govern per aquells fets. En aquest sentit, Álvarez ha assegurat que aquesta multa no la pagaran i ha remarcat que “l’únic punt que tenim clar de tota la història és que el govern espanyol no s’emportarà ni un cèntim dels trabucaires de Cardedeu”. A més, Álvarez ha apuntat que “si hem d’arribar a Brussel·les hi arribarem, perquè tenim clar que no vam fer res”.

Publicitat

Les Despertades d’aquest any, però, tampoc han estat exemptes de polèmica, ja que no s’han pogut celebrar dissabte de Festa Major, tal com marca la tradició. La subdelegació del govern espanyol va denegar a la colla de Cardedeu el permís per disparar els trabucs en els actes previstos per dimecres i dissabte per una qüestió de terminis a l’hora de fer la sol·licitud. La prohibició acabava el dia 15 d’agost, amb la qual cosa la colla va decidir traslladar en diumenge dia 16 les Despertades de Santa Maria. Álvarez ha explicat que aquest fet és un “clar exemple que els trabucaires estem preparats per respondre a qualsevol de les seves negatives” i ha atribuït la denegació del permís a una qüestió de “voluntat política”.

La tradició dels trabucaires

El secretari de la colla de trabucaires de Cardedeu ha volgut defensar aquest acte de cultura popular assegurant que “no som gent violenta, tal com se’ns va voler fer creure”. Per ell, ser trabucaire vol dir “tenir ganes de passar-ho bé i estar sempre amb bona companyonia”. A més, Álvarez ha explicat que la tradició dels trabucaires “té molts segles d’història i no és pas una cosa que sorgís l’any passat. Hi ha registres que per les festes, quan es rebia una personalitat, a les poblacions ja hi havia salves amb trabucs”.