Setmanari digital i cultural

Dijous, 29 setembre 2022

Cardedeu es desperta amb el so dels trabucs

|

Més notícies

- Publicitat -
17.08.2015 | ACN

996857

La colla de trabucaires local denuncia que han hagut de fer les Despertades en diumenge per una qüestió de “voluntat política”

Els veïns de Cardedeu s’han llevat aquest diumenge amb el so dels trabucs amb motiu de les tradicionals Despertades de Santa Maria. El fet insòlit ha estat que la colla no va poder disparar els trabucs dimecres i dissabte de Festa Major tal com estava previst, sinó que ho ha fet aquest diumenge per un motiu de terminis a l’hora de fer la sol·licitud. La colla, però, ho atribueix a una qüestió de “voluntat política”. Precisament, aquest va ser l’acte que ara fa un any va propiciar la denúncia del regidor del PP Jaume Gelada i que va acabar amb una multa de 6.000 euros pel secretari de l’agrupació, Manel Álvarez. Ell mateix ha dit que “el govern espanyol no s’emportarà ni un cèntim dels trabucaires”.
Els trabucaires de Cardedeu han disparat els trabucs aquest diumenge al matí amb motiu de les Despertades seguint el recorregut que tenien previst. D’aquesta manera, acompanyats per les colles dels Voladors d’Igualada i del Vi d’Alella, han iniciat el recorregut davant de l’ajuntament de la població i han continuat per l’avinguda Rei en Jaume, on els cardedeuencs han llançat unes salves, passant per diferents indrets del nucli antic del municipi. Segons ha detallat el secretari de la colla de trabucaires de Cardedeu, Manel Álvarez, “no tenim previst retallar el recorregut ni evitar passar per davant de casa de ningú”, en referencia a la polèmica generada arran de la denúncia del regidor popular Jaume Gelada.

- Publicidad -

Fa tot just un any l’acte de les Despertades va propiciar que Gelada presentés una denúncia contra els trabucaires perquè va considerar que estaven apuntant contra casa seva mentre feien una salve a l’avinguda Rei en Jaume, carrer on viu el regidor del PP. De fet, Manel Àlvarez, com a secretari de la colla, té encara una multa de 6.000 euros de la Delegació del govern per aquells fets. En aquest sentit, Álvarez ha assegurat que aquesta multa no la pagaran i ha remarcat que “l’únic punt que tenim clar de tota la història és que el govern espanyol no s’emportarà ni un cèntim dels trabucaires de Cardedeu”. A més, Álvarez ha apuntat que “si hem d’arribar a Brussel·les hi arribarem, perquè tenim clar que no vam fer res”.

Les Despertades d’aquest any, però, tampoc han estat exemptes de polèmica, ja que no s’han pogut celebrar dissabte de Festa Major, tal com marca la tradició. La subdelegació del govern espanyol va denegar a la colla de Cardedeu el permís per disparar els trabucs en els actes previstos per dimecres i dissabte per una qüestió de terminis a l’hora de fer la sol·licitud. La prohibició acabava el dia 15 d’agost, amb la qual cosa la colla va decidir traslladar en diumenge dia 16 les Despertades de Santa Maria. Álvarez ha explicat que aquest fet és un “clar exemple que els trabucaires estem preparats per respondre a qualsevol de les seves negatives” i ha atribuït la denegació del permís a una qüestió de “voluntat política”.

- Publicidad -

La tradició dels trabucaires

El secretari de la colla de trabucaires de Cardedeu ha volgut defensar aquest acte de cultura popular assegurant que “no som gent violenta, tal com se’ns va voler fer creure”. Per ell, ser trabucaire vol dir “tenir ganes de passar-ho bé i estar sempre amb bona companyonia”. A més, Álvarez ha explicat que la tradició dels trabucaires “té molts segles d’història i no és pas una cosa que sorgís l’any passat. Hi ha registres que per les festes, quan es rebia una personalitat, a les poblacions ja hi havia salves amb trabucs”.

- Advertisement -

 

- Publicitat -