Dimecres, 8 juliol 2020

El Carnaval de Solsona se’n va a l’escola

|

+Notícies

L’Hermitage “esgotarà” els tràmits legals i exigirà responsabilitats si es denega el projecte per “criteris polítics”

El govern de Colau va reiterar divendres la negativa a negociar amb el Port i l'Hermitage un conveni

Lleida acollirà aquest estiu una setantena d’espectacles amb companyies i artistes locals en el marc de ‘Fase Cultura’

El tràmit es va posar en marxa el 15 de juny i restarà actiu fins a exhaurir el pressupost de 5M€.

Els municipis de l’Alt Penedès suspenen els àpats populars, concerts i balls de Festa Major d’accés lliure

El Consell d'Alcaldes de l'Alt Penedès ha acordat que les Festes Majors dels 27 municipis de la comarca se celebraran sense àpats populars, concerts...

Centenars de veïns de Sant Pere de Ribes celebren la Festa Major al carrer sense distanciament ni mascaretes

Centenars de veïns del nucli de Ribes de Sant Pere de Ribes (Garraf) han celebrat aquest diumenge la Festa Major al carrer amb actuacions...

La Guàrdia Urbana de Reus prohibeix tocar les matinades a un grup de grallers improvisat

La Guàrdia Urbana de Reus ha obligat a aturar les matinades que un grup de grallers de la ciutat s'ha reunit de manera improvisada...

El documental ‘Maragall i la Lluna’ retrata el Pasqual “visionari” gràcies a una cinquantena de testimonis

L'eix vertebrador de la cinta és la Lluna, que tenia 8 anys quan l'aleshores alcalde es va instal·lar a casa seva

+Llegits

L’escola catalana des de la meitat del XIX fins al franquisme, nova exposició virtual de la Xarxa d’Arxius Municipals

Per commemorar el Dia Internacional dels Arxius, que se celebra cada 9 de juny, la Xarxa d'Arxius Municipals (XAM) de la Diputació de Barcelona...
11.02.2015 ACN
Entre les novetats, destaca la supressió de les carrosses durant l’arribada del Carnestoltes i la construcció d’un nou gegantó

[dropcap]S[/dropcap]olsona engegarà oficialment la maquinària del Carnaval aquest dijous i, fins diumenge, se celebraran una cinquantena d’actes. Els dies previs a la festa, els gegants bojos de Solsona, la paròdia del bestiari de la capital solsonina, s’exposen a la Sala Polivalent perquè tots els infants del municipi puguin visitar-los. L’objectiu de l’Associació de Festes del Carnaval de Solsona és apropar els infants a la vessant més folklòrica de la festa perquè en el futur en siguin seguidors. Entre les novetats, destaca la supressió de les carrosses durant l’arribada del Carnestoltes i la construcció d’un nou gegantó. Petits i grans ja tenen preparada la bata, l’element identificatiu de les diferents comparses.
Els Gegants Bojos, el Mocós, l’Olímpic el Xut o el Tòful Nano són alguns dels elements del bestiari del Carnaval de Solsona que durant els dies previs a la festa s’exposen al Sala Polivalent perquè tots els escolars del municipi puguin visitar-los. Ja fa uns anys que l’Associació de Festes del Carnaval de Solsona mostra els gegants als més petits amb l’objectiu que “tinguin un contacte més proper amb els gegants del que puguin tenir al carrer”, ha explicat el president de l’entitat, Ramon Maria Casas.

Els més petits han pogut tocar i ballar sota de tots els gegants, també del Xut petit, el gegantó que va estrenar-se l’any passat. Com a novetat, enguany durant la celebració del Carnaval infantil es presentarà un nou element del bestiari, el Tòfol nano. La construcció d’aquest gegantó s’ha pogut fer gràcies a una campanya de mecenatge. A banda de recollir fons per finançar el projecte, la campanya també tenia l’objectiu que la població “se’l senti més seu”, segons ha detallat a Ramon Maria Casas.

Alguns dels gegants preferits pels infants són l’Olímpic, el Mocós i el Gegant Boig perquè “són molt bèsties!”. Així ho pensen alguns dels alumnes de primer i segon de primària de l’escola Setlsis que han visitat els gegants a la Sala Polivalent. Els escolars també treballen a l’aula tots els elements que envolten la festa del Carnaval i assagen les contradanses, uns dels actes més antics del carnaval solsoní i que representen una mofa dels balls de saló francesos del segle XVIII.

Una festa arrelada i amb elements únics
Publicitat

Amb 45 anys de tradició, el carnaval solsoní s’ha convertit en un dels més populars de la Catalunya Central. La festa està del tot arrelada al municipi, on cada any creixen el nombre de comparses que hi volen participar, cadascuna identificada amb una bata diferent. De fet, aquest és un dels trets singulars de la festa, ja que, segons ha explicat Casas, a diferència dels carnavals que se celebren a la resta del país on tothom va disfressat, “aquí només hi ha un dia en què la gent es disfressa i, la resta, la gent s’agrupa per comparses i assisteixen a tots els actes amb una bata de diferents colors que els identifica”.

Un altre dels elements que distingeixen el carnaval solsoní són els gegants bojos, una paròdia del bestiari festiu de la capital solsonina. Es tracta d’uns gegants peculiars i articulats, amb faccions molt marcades i aspecte grotesc. Entre aquests destaca el Tòfol nano, un gegant que va a collibè d’un altre i que té les cames articulades. Com tots els gegants, s’acompanyen de dues parelles de nans amb el mateix aspecte. Els solsonins que participen en la festa s’anomenen entre ells ‘matarrucs’. I és que del programa d’actes de la festa destaca la simulació de la penjada d’un ruc des d’un campanar.

Deu dies de festa

El programa d’actes va iniciar-se el dissabte 7 de febrer, tot i que el gruix d’activitats es posarà en marxa aquest dijous amb la Missa de la gallina i el sopar gras. Els actes més populars arribaran dissabte amb l’arribada del Carnestoltes, que enguany no es farà amb carrosses sinó a peu. La mesura respon a qüestions de logística i seguretat i també per aconseguir una arribada més fluïda i àgil. Així ho ha explicat el president de l’Associació de Festes del Carnaval de Solsona, Ramon Maria Casas, qui ha detallat que per potenciar la falta de carrosses “hem fet una passarel·la perquè les comparses puguin desfilar-hi”.

Dissabte a la nit arribarà un dels actes que congrega més gent, la penjada del ruc, a la qual s’espera que hi assisteixin fins a 3.000 persones. De la programació també destaquen els actes del dia 15, quan el Carnaval de Solsona es converteix en paròdia del seguici de la Festa Major de la localitat, i el Carnaval Infantil del dilluns dia 16, que replica la majoria d’actes en un sol dia. Finalment, els solsonins diran adéu al Carnaval el dimecres de cendra amb la despenjada del Ruc.

948288