Dijous, 6 maig 2021

SORTIM

El fotoperiodista Jordi Borràs mostra la vida a Catalunya durant la pandèmia en una exposició al Palau Robert

'Catalunya any 0. Veure el virus' posa el focus en els carrers buits i els professionals que van estar a primera línia

|

El Palau Robert acull fins el 25 d’abril l’exposició ‘Catalunya any 0. Veure el virus’, un recull d’una cinquantena de fotos del fotoperiodista Jordi Borràs que mostren la vida a Catalunya en els primers mesos de la pandèmia. El fotoperiodista va recórrer tot Catalunya amb cotxe “amb l’objectiu de documentar la Catalunya buida”, segons ha explicat ell mateix en declaracions a l’ACN. “Era una Catalunya inèdita, distòpica”, ha dit Borràs. L’exposició s’estructura en dos àmbits: ‘La Catalunya plena’ i ‘La Catalunya buida’, que posen el focus en els professionals que van estar a primera línia i els espais buits, respectivament. La mostra coincideix amb el primer aniversari del tancament del Palau Robert per la pandèmia.

“Nosaltres coneixem els entorns amb allò que són, però també per allò que hi passa. Les Rambles sense gent no són les Rambles, són una altra cosa”, ha assegurat. En aquesta línia el comissari de l’exposició, Francesc Canosa, ha explicat que volien posar de manifest que durant la pandèmia “emergeix un país”, que es pot veure en la contraposició entre ‘La Catalunya plena’ i ‘La Catalunya buida’. “Vam tenir molt clar que volíem documentar el futur, documentar el demà”, ha assegurat Canosa. Amb tot, l’exposició ofereix un repàs “a tes mesos d’altíssima intensitat”.

El comissari, que també és el director del magazín de periodisme de no actualitat La MIRA, ha explicat que en títol de l’exposició s’aposta per ‘any 0’ perquè el virus marcarà un abans i un després. “És un ‘reset’ que hem de fer com a món, ha afectat a tothom i és una oportunitat com mai per tornar a començar”, ha afegit Canosa.

Les imatges descobreixen una “visió diferent” de les ciutats i pobles i són una tria de les més de 30.000 que el fotoperiodista va fer durant els primers mesos de la covid-19. Algunes de les fotografies ja han estat publicades al magazín ‘La MIRA i al llibre de Jordi Borràs, ‘L’any sense primavera’ (Ara Llibres).
Podcast

L’exposició es complementa amb un reportatge sonor en format podcast que s’emetrà per Catalunya Ràdio. El podcast, que porta per títol ‘Catalunya any 0. Escoltar el virus’ es va fer durant el confinament amb les veus de l’equip de ‘La MIRA’ i s’hi expliquen les fotos i la selecció de temes, personatges i llocs. Està elaborat amb centenars d’àudios de Whatsapp i, de fet, és el so que hi ha de fons a la mostra de fotografies al Palau Robert.

“Amb tot el material volem transmetre una mica la tremolor de la veritat. És molt difícil explicar una cosa que no es pot veure com és un virus i per això hem utilitzat múltiples formats”, ha reflexionat Canosa.

Publicitat