Setmanari digital i cultural

Dissabte, 28 gener 2023

El Programa.cat per a la contractació d’espectacles incorpora les festes majors i el teatre escolar i de públic familiar

La consellera de Cultura destaca que el relaxament de restriccions és "un pas important" per reactivar el sector

|

Més notícies

- Publicitat -

El Programa.cat per a la contractació d’espectacles, que aquest divendres obre convocatòria, incorporarà les festes majors d’arreu de Catalunya i el teatre escolar i de públic familiar. Per a la consellera, Àngels Ponsa, aquesta mesura, juntament amb les darreres resolucions aprovades pel Govern com l’ampliació de la mobilitat a l’àmbit comarcal i l’obertura de les llibreries, permetrà una “intensificació” de l’activitat cultural a partir d’aquest cap de setmana. La consellera ha destacat que, en conjunt, aquestes resolucions representen un “pas important” per a la reactivació del sector cultural i pal·liar els efectes de la covid.

En primer lloc, la “flexibilització” del Programa.cat està impulsada pel departament i les diputacions catalanes per facilitar la programació professional d’arts escèniques i música, finançant una part de la seva contractació i reforçant conjuntament les polítiques de difusió artística i de promoció cultural dels municipis catalans. Com a novetat, aquest divendres s’obre la convocatòria 2021, que incorpora les festes majors i el teatre escolar i familiar en el catàleg, fet que “amplia considerablement” tant les possibilitats dels programadors municipals com les propostes culturals.

- Publicidad -

Segons ha detallat el departament, la dotació de la convocatòria és de 2.230.000 euros, dels quals 1.400.000 euros els aporta el Govern; 560.000 euros, la Diputació de Barcelona; 90.000 euros, la Diputació de Girona; 60.000 euros, la Diputació de Tarragona i 120.000 euros, la Diputació de Lleida.

Es poden beneficiar del programa els ens que estiguin integrats o que hagin presentat la sol·licitud d’integració al Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya (SPEEM) com a equipaments escènics i musicals bàsics (E2) o com a altres espais escènics i musicals (E1); també se’n poden beneficiar els municipis de menys de 5.000 habitants que no disposin d’equipaments escènics i musicals; i els ens que estiguin adherits al Protocol del Circuit de la Xarxa d’Espais Escènics Municipals de la Diputació de Barcelona.

- Publicidad -

La flexibilització del Programa.cat, així com les línies d’ajuda per la compensació d’aforaments, tenen com a “desencadenant” la declaració institucional per a la protecció de la cultura que Govern i entitats municipalistes van signar el passat 24 d’octubre, on es van comprometre a apostar fermament pel manteniment de la programació cultural amb l’aplicació “imprescindible i rigorosa” de tots els protocols de seguretat i salut, com a millor garantia dels drets culturals de la ciutadania i de suport al sector cultural.

1.373 activitats programades a 207 municipis durant el 2020

- Advertisement -

El 2020 ha estat un any especialment difícil per al sector cultural a causa de la crisi sanitària. Amb l’objectiu de pal·liar els efectes de la situació de crisi generada per la covid-19, el segon semestre del 2020 es van establir mesures de flexibilització perquè més municipis es poguessin beneficiar dels ajuts. En total, 207 municipis catalans i 1.373 activitats d’arts escèniques i música (espectacles i concerts) s’han beneficiat de l’ajut de Programa.cat durant el 2020. Enguany, 91 municipis han programat 215 activitats: 145 de teatre, 55 de música, 10 de circ i 5 de dansa. D’aquestes activitats, 81 són espectacles familiars.

D’altra banda, en la reactivació cultural que tindrà lloc a partir del cap de setmana, el departament ha fet referència a la darrera resolució del Procicat que permetrà, a partir de dilluns 8 de febrer, el pas del confinament municipal al comarcal, fet que “reactivarà” tota la xarxa d’equipaments escènics i musicals del territori i afavorirà el consum cultural, a més d’apropar la cultura a la ciutadania. Així mateix, per al departament també atendrà “la reivindicació de les llibreries a tornar a ser considerades servei essencial”, en permetre la seva obertura els caps de setmana.

1.373 activitats programades a 207 municipis durant el 2020

El 2020 ha estat un any especialment difícil per al sector cultural a causa de la crisi sanitària. Amb l’objectiu de pal·liar els efectes de la situació de crisi generada per la covid-19, el segon semestre del 2020 es van establir mesures de flexibilització perquè més municipis es poguessin beneficiar dels ajuts.

En total, 207 municipis catalans i 1.373 activitats d’arts escèniques i música (espectacles i concerts) s’han beneficiat de l’ajut de Programa.cat durant el 2020. Enguany, 91 municipis han programat 215 activitats: 145 de teatre, 55 de música, 10 de circ i 5 de dansa. D’aquestes activitats, 81 són espectacles familiars.

Per una altra banda, el departament ha fet referència a la darrera resolució del Procicat que permetrà, a partir de dilluns 8 de febrer, el pas del confinament municipal al comarcal, fet que “reactivarà” tota la xarxa d’equipaments escènics i musicals del territori i afavorirà el consum cultural, a més d’apropar la cultura a la ciutadania. Així mateix, per al departament també atendrà “la reivindicació de les llibreries a tornar a ser considerades servei essencial”, en permetre la seva obertura els caps de setmana.

- Publicitat -