Setmanari digital i cultural

Dissabte, 4 febrer 2023

FESTES I TRADICIONS

El sector del llibre estudia un Sant Jordi en “espais emblemàtics” de Barcelona a l’aire lliure

El món literari català treballa en tres escenaris possibles i estudia una Nit de les Llibreries al juliol

|

La Cambra del Llibre estudia amb l’Ajuntament i la Generalitat la celebració de Sant Jordi en “espais emblemàtics” de Barcelona i a l’aire lliure. Segons ha explicat a l’ACN el president de la cambra, Patrici Tixis, la pandèmia planteja “dues o tres situacions” que, a mesura que s’acosti la jornada i en funció de com estigui la incidència, es decidirà. Un escenari de mínims serà que cada llibreria pugui treure una taula davant el seu local i celebrar-ho al carrer, i una altra possibilitat és fer-ho en “cinc o sis espais emblemàtics” de la ciutat on poder ubicar signatures i parades de llibreries. El tercer escenari, l’ideal per al sector, seria poder tancar el passeig de Gràcia. També, s’estudia una Nit de les Llibreries al juliol.

Per al segon escenari, el més plausible, caldrà buscar llocs tipus Palau Robert, el mercat de Sant Antoni o Passeig Sant Joan (que potser no acaben sent aquests concrets), però que es vol que siguin a l’aire lliure, amb instal·lacions més o menys acotades i en zones de l’Eixample que tinguin una entrada i sortida, però no equipaments. El sector treballa en que aquest Sant Jordi sigui “com passejar pel carrer, però situat en alguns llocs, que més o menys tinguin un espai acotat”.

Tixis ha assumit que Sant Jordi no podrà ser el de sempre, de manera que el sector busca reinventar-se i sobretot una celebració que sigui millor que la de l’any passat. “Estem treballant amb l’Ajuntament i la Generalitat un escenari el més natural possible que permeti fer les màximes coses possibles”, ha dit Tixis.

Una jornada professional

Malgrat restar a l’espera de com evolucioni la pandèmia en aquests dos mesos que queden, “el que és segur és que hi haurà Sant Jordi”, i que el públic es podrà passejar pel carrer i comprar llibres i roses. Ara bé, la jornada tornarà a ser professional pel que fa als venedors de llibres i roses, de manera que no serà una cosa “desendreçada”.

Pel que fa al calendari, la cambra espera que la celebració estigui planificada al març. “Hauríem de mirar en un mes, mes i mig tenir-ho llest i abans de Setmana Santa tenir-ho clar”, ha dit. A parer seu un escenari intermedi és perfectament possible, perquè és “com un acordió” i es pot fer petit o gran segons les necessitats. “A mitjans de març hem de tenir el model clar, tenint en compte que si empitjora el podem adaptar al moment, o si millora”, ha dit. Ara es treballa en un escenari flexible per a poder-lo treballar, i no només a Barcelona, sinó a tota Catalunya, i que haurà de passar pel Procicat.

Tres setmanes després de Setmana Santa

La festa, que cau enguany tres setmanes després de la Setmana Santa, no planteja un problema al sector davant del risc que es produeixi un efecte com el del pont del desembre. “Hi ha tres setmanes al mig”, ha destacat Tixis, que considera que hi haurà més gent vacunada aleshores. Per a ell, seria diferent si caigués la setmana següent, però aquesta data els deixa “un marge”. De tota manera, ha remarcat que el sector “farà el que s’hagi de fer” segons la realitat sanitària del moment.

D’altra banda, la celebració enguany cau en divendres, de manera que podrà tenir un efecte d’allargar-se amb actes el dissabte o els dies previs, com era habitual abans de la pandèmia. Tixis ha dit sentir-se optimista respecte a la seva celebració precisament pel fet de caure en divendres i la possibilitat que passi “com al juliol”, tot propiciant que sigui un moment en el qual la gent celebri que pot tornar a sortir a comprar llibres.

Nit de les Llibreries al juliol

D’altra banda, des de la Cambra treballen en una Nit de les Llibreries al mes de juliol. Tixis ha dit que l’experiència del 23 de juliol va ser “molt bona”, i ara creuen que estaria molt bé poder consolidar una tarda o nit de les llibreries abans de les vacances d’agost. Aquesta festa s’ha començat a treballar amb el Govern i l’Ajuntament. “Seria una bona fórmula d’abans de marxar de vacances celebrar-ho una mica amb llibres”, ha assenyalat.

La festa no té nom encara, però es planteja en una celebració similar a la Nit dels Museus, en “una cosa semblant, però amb llibreries”. També els agradaria que inclogués activitats a les llibreries.

Pel que fa al Saló del Còmic, previst abans de l’estiu, han de veure com se celebra, que no podrà ser presencial amb les magnituds de sempre. “Esperem que al segon semestre la situació es consolidi”, ha dit, i es puguin celebrar amb normalitat La Setmana del Llibre en Català i el Saló del Manga.

Publicitat