Dijous, 3 desembre 2020

Els Reis de la seguretat

|

05.01.2014 9:00h
ACN/Redacció
L’ampliació del recorregut de les rues com la de Girona o Lleida és una altra de les novetats d’enguany

[dropcap]L[/dropcap]es Cavalcades de Reis arriben enguany amb un reforç de les mesures de seguretat per evitar accidents com el que es va produir l’any passat a Màlaga, en què un nen de 6 anys va morir atropellat per una carrossa mentre recollia caramels. En aquesta edició, en algunes Cavalcades com la de Barcelona o la de Manresa no es llençaran caramels des de les diferents carrosses dels Reis com fins ara, sinó que es farà només des dels últims vehicles de la rua, i les carrosses de Tarragona es reforçaran amb faldons de fusta. Una altra novetat que s’ha incorporat en rues com la de Girona o la de Lleida és l’ampliació del seu recorregut per evitar aglomeracions del públic.
També, Protecció Civil ha recomanat que els infants no s’enfilin a cap lloc per veure millor la Cavalcada i aconsella que es duguin a coll.

A Barcelona, la Cavalcada s’avança mitja hora

Els Reis Mags avancen mitja hora la seva arribada diumenge a Barcelona. Melcior, Gaspar i Baltasar arribaran al Moll de la Fusta de Barcelona a bord del pailebot Santa Eulàlia a dos quarts de cinc de la tarda i sortiran de l’avinguda del Marquès de l’Argentera a les sis. L’arribada del primer element del seguici a l’avinguda Maria Cristina amb l’avinguda de Rius i Taulet es preveu que sigui a dos quarts de nou del vespre i l’arribada de l’últim element del seguici, a un quart de deu.

L’avançament de l’arribada és una de les novetats de la Cavalcada d’aquest 2014, que a més incorpora nous elements al seguici com una nova carrossa de joguines del rei Baltasar i canvia el sistema per repartir caramels. En aquesta edició, no es llançaran des de les diferents carrosses dels Reis com fins ara, sinó que es farà només des dels últims vehicles de la rua.

La Cavalcada de Lleida creua per primera vegada el riu Segre

La Cavalcada de Reis de Lleida amplia enguany el seu recorregut i creuarà per primera vegada el riu Segre fins al barri de Cappont, entrant pel Pont Vell i sortint pel Pont de la Universitat. Aquest nou recorregut permetrà ampliar la durada de l’espectacle que suposa el pas dels Reis i contemplar, al mateix temps, una imatge plàstica que incorpora un dels elements més identificatius de Lleida, la Seu Vella. Enguany, també l’arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar a Lleida serà especial ja que els infants de tot Catalunya podran veure la cavalcada dels Reis al seu pas per Lleida ja que TV3 retransmetrà en directe el recorregut de Ses Majestats per la capital del Segrià.

Carrosses cobertes amb faldons de fusta a Tarragona
- Advertisement -

La Cavalcada de Reis de Tarragona vindrà marcada aquest any per la seguretat. I és que s’han substituït les teles de roba que recobrien les 14 carrosses dels Reis Mags per faldons de fusta, amb l’objectiu d’evitar accidents de la canalla en el seu afany de recollir caramels i que no puguin accedir a sota els vehicles. Coincidint amb el centenari de la Cavalcada, també s’ha renovat la imatge de totes les carrosses.

Aquest diumenge, els Reis Mags d’Orient arribaran a Tarragona en vaixell a un quart de set de la tarda i després recorreran bona part del centre de la ciutat. Durant la rua es repartiran 3.000 quilos de caramels aptes per a celíacs, 800 quilos més que l’any anterior.

La Cavalcada de Reis més antiga de Catalunya repartirà sis tones de caramels
- Advertisement -

Els Reis Mags d’Orient acompanyats d’un seguici de 800 patges reials llençaran sis tones de caramels entre els infants d’Igualada el proper 5 de gener. L’organització de la cavalcada de la capital de l’Anoia no s’ha plantejat reduir ni canviar la manera de llençar els caramels com sí que han fet altres municipis del país perquè la gran majoria es reparteixen a la mà i només se’n llencen des de les carrosses dels Reis.

La Cavalcada més antiga del país i la segona de tot l’Estat, que data del 1896, tindrà com a principal novetat la renovació del vestuari dels patges que acompanyen els Reis a la carrossa. Enguany es podrà seguir la festa en directe per Internet.

Un patge a davant de cada roda de les carrosses per evitar accidents a Girona

L’organització de la Cavalcada de Reis de Girona ha decidit allargar 400 metres més el seu recorregut. D’aquesta manera i a diferencia dels anys anteriors, la Cavalcada arribarà fins al carrer Emili Grahit per girar seguidament al carrer Balmes i enllaçar amb Joan Maragall. El propòsit de la nova mesura és evitar l’acumulació de públic, sobretot tenint en compte que la Cavalcada cau en diumenge i la ciutat rebrà públic de tota la demarcació.

Així mateix, l’edició d’enguany ha reforçat la seguretat de les persones assistents. Per aquest motiu, s’han aprovat noves mesures en el Pla d’Autoprotecció per minimitzar els riscos de l’activitat i concretar l’organització i l’actuació en cas d’emergència en coordinació amb la Policia Municipal. Algunes de les mesures són, per exemple, situar davant de cada roda de les carrosses dels Reis Mags d’Orient un patge que vetlli perquè cap persona pugui prendre mal en el moment de recollir caramels. També, la Cavalcada d’aquest any comptarà també amb un espai a la plaça del Vi per a ciutadans amb mobilitat reduïda.

850653
La carrossa tarragonina del Rei Baltassar a punt per la Cavalcada d’aquesta tarda

- Advertisement -