Dijous, 29 octubre 2020

Les entitats boicotegen el Vot del poble de Vilanova per refusar la gestió política de les sentències contra els festivals

|

Centenars de persones abandonen l’acte àlgid de la Festa Major i exigeixen al govern que “actuï i protegeixi” els grans actes culturals de la ciutat

Diverses d’entitats han abandonat la renovació del Vot del Poble de Vilanova i la Geltrú com a protesta per la gestió política que el govern municipal ha fet arran de les sentències contra els festivals de música. El boicot s’ha produït quan ha acabat la cercavila, just abans que el govern entrés a la plaça. En el moment de la renovació del Vot a la Verge de les Neus, el govern i els Pabordes han estat aclamats pel públic que romania a l’acte. La marxa de les entitats, però, ha deixat una imatge insòlita, ja que la tradicional ballada final amb castell de focs s’ha celebrat sense la majoria de colles de balls populars i entremesos. Mentrestant, les entitats que han secundat la protesta han convocat una concentració alternativa que ha reunit centenars de persones. Amb l’acció, han exigit al govern que “actuï i protegeixi” els festivals de música malgrat les conseqüències que s’han derivat de les sentències del TSJC vers el Nowa Reggae i el Faraday.
Vilanova ha viscut aquest divendres a la nit el punt àlgid de la seva Festa Major amb el colofó de les reivindicacions entorn l’eslògan ‘No fem soroll, fem cultura’. Si al llarg dels darrers dies de festa, diversos balls i entremesos ja havien lluït samarretes i cartells sumant-se a la campanya a favor dels festivals de música, aquest cop la protesta s’ha traduït en l’abandonament de la renovació del Vot del poble per part de centenars de persones que immediatament han protagonitzat una concentració alternativa i massiva.

En el moment que a la plaça de les Neus accedien els Pabordes i el govern municipal, un formigueig de balladors han abandonat l’acte per traslladar-se a la plaça immediatament posterior de l’església de Sant Antoni Abat. Així, mentre es celebrava l’acte oficial en què Vilanova renova el Vot a la verge de les Neus amb una última ballada final conjunta i l’encesa d’un castell de focs d’artifici, a pocs metres s’hi ha celebrat una ballada alternativa i reivindicativa que ha fet que la plaça de Sant Antoni quedés petita.

Una de les entitats impulsores d’aquesta acció de protesta contra el Vot del poble ha estat el Drac de Vilanova. El seu portaveu, Enric Garriga, ha explicat a l’ACN que, amb el boicot han volgut expressar el seu malestar davant l’actitud del govern a l’hora de gestionar els festivals de música a la ciutat, sobretot arran de la sentència del TSJC vers el Nowa Reggae. “Ens hem trobat una mica sols”, ha assegurat, acusant l’executiu de Neus Lloveras de “no haver-se posat al costat de les entitats” per preservar els festivals de música tal com s’han estat celebrant els darrers anys.

La quinzena d’entitats adherides a la protesta d’aquest divendres exigeixen al govern municipal que concreti mesures per garantir al continuïtat dels festivals de música i evitar trasllats d’ubicació com els que han hagut d’assumir el Nowa Reggae, el Vida –en part d ela programació- i el Tingladu. Concretament, demanen que es redacti una ordenança d’activitats a l’aire lliure amb la qual “es marquin les regles del joc”.

Segons Garriga, la normativa actual “no és clara” i ha assegurat que “ara tot depèn de la voluntat política de l’Ajuntament a l’hora d’interpretar les lleis”. Des del govern, a finals de juliol es va donar el compromís a crear una comissió que estudiaria com elaborar una nova normativa municipal per regular els festivals de música i actes al carrer. Les entitats, però, consideren que l’anunci del govern és insuficient: “això és un problema real i nosaltres necessitem fets, alguna cosa on agafar-nos”, ha etzibat Enric Garriga. Al mateix temps, Garriga ha matisat que les entitats no volen “una carta blanca per a poder fer el que es vulgui”, sinó que ha remarcat que demanen una regulació “concreta”.

- Advertisement -

L’acció reivindicativa contra el Vot del poble forma part del manifest ‘Volem una ciutat per viure’, que compta amb el suport i la divulgació de la Coordinadora d’entitats juvenils i culturals de Vilanova. Al manifest, les entitats deixen la porta oberta a noves accions de protesta si el govern no inicia la redacció d’una nova ordenança. Preguntat sobre la possibilitat que hi hagi noves accions, Garriga s’ha mostrat a l’expectativa de la celebració dels festivals Ateveu i FIMPT la propera tardor i dels gestos que pugui fer el govern amb l’arrencada del nou curs polític. “Fins ara l’Ajuntament s’ha quedat quiet i no ha volgut liderar una solució pactada amb les entitats”, ha afirmat, afegint que “si la situació no canvia, segurament hi haurà noves protestes”.

- Advertisement -