Dimecres, 23 setembre 2020

Es vendran prop de 850.000 tortells de Reis

|

+Notícies

La mobilització d’Alerta Vermella protesta a Barcelona

L'objectiu és instar les administracions a prendre mesures pel sector de l’espectacle i els esdeveniments

La pandèmia endarrereix indefinidament la finalització de la Sagrada Família prevista pel 2026

Les obres es reprendran properament i es manté la el calendari de culminació de la torre de la Mare de Déu el 2021

El domini .cat celebra el quinzè aniversari amb l’exposició ‘Ànima .cat’

Serà una mostra itinerant que girarà per diferents llocs de Catalunya fins a finals de l'any vinent

Sitges cancel·la el Carnaval 2021 i treballa en una programació online

Les principals rues, com la Disbaixa, l'Extermini o les infantils no es podran fer per evitar aglomeracions

Més de 25.000 visitants i una facturació de 325.000 euros a la Setmana del Llibre donen optimisme al sector

La Setmana del Llibre en Català supera les previsions i tanca aquest diumenge amb "èxit de públic i vendes" la 39a edició, marcada per...

Temporada Alta programa vuit noves funcions

Aquest dijous es posen a la venda les entrades

+Llegits

La mobilització d’Alerta Vermella protesta a Barcelona

L'objectiu és instar les administracions a prendre mesures pel sector de l’espectacle i els esdeveniments

El Govern declara la cultura “bé essencial”

Budó destaca que la declaració "forma part d’un pla per preservar la cultura davant de noves restriccions"

El domini .cat celebra el quinzè aniversari amb l’exposició ‘Ànima .cat’

Serà una mostra itinerant que girarà per diferents llocs de Catalunya fins a finals de l'any vinent

La pandèmia endarrereix indefinidament la finalització de la Sagrada Família prevista pel 2026

Les obres es reprendran properament i es manté la el calendari de culminació de la torre de la Mare de Déu el 2021
03.01.2014 11:05h
ACN
Se’n venen cada vegada més petits, tant pel preu com per la composició de les famílies

[dropcap]E[/dropcap]l colofó a les festes nadalenques es posa aquests dilluns amb el dia de Reis. Les llars catalanes coronaran les taules a l’hora de les postres, amb el tradicional tortell de Reis, un brioix farcit i decorat amb fruita confitada que aquests dies es comencen a coure a les pastisseries. Hi col·loquen també les figures del rei i la fava, que determinen qui és coronat rei i a qui li toca pagar el tortell.

La litúrgia i el caràcter familiar de la diada fa que els pastissers siguin optimistes, un any més, pel que fa a les vendes: “És una de les diades que falla poc”, assegura que president del Gremi de Pastissers de Catalunya, Joan Turull. “La gent ho celebra i no marxa tant a fora perquè és un dia molt familiar. Això ens ajuda”, afegeix.

La previsió de vendes és de 850.000 tortells. “Són les mateixes xifres de l’any passat. Veient com ha anat el Nadal, que ha anat una mica millor en vendes, farem com a mínim el mateix i potser se supera”, comenta Turull. El president del gremi reconeix que les xifres “animen” el sector, tot i que el més desitjable seia que també es fessin bones vendes en el dia a dia.

Publicitat

Pel que fa als farciments, seran principalment de nata, trufa, crema i, sobretot, massapà. On sí que s’observen variacions és en les mides. Anys enrere no se’n feien de 100 grams i de 200 grams se’n feien pocs. Ara, en canvi, són els que més es venen. Segons Turull, hi té a veure el preu, però també el fet que les famílies són també més petites.

A la ciutat de Barcelona i les comarques de la demarcació, la previsió del Gremi de Pastisseria de Barcelona és arribar també als 570.000 tortells de l’any passat i calculen que cada família es gastarà entre 18 i 30 euros, en funció de la mida.

50.000 tortells a Tarragona

Els pastissers tarragonins preveuen vendre uns 50.000 tortells i mantenir les xifres dels últims anys. El vicepresident del Gremi d’Artesans Pastissers de Tarragona, Josep González, es mostra optimista i confia que el bon ritme de vendes de torrons al Nadal es repeteixi ara amb els tortells de Reis, “malgrat la competència de la pastisseria industrial”. Els que més es venen són de mida petita, però en cap d’ells hi falta la tradicional figura del rei ni la fava. A les comarques tarragonines, el tortell preferit és el de massapà. Amb tot, els farcits de nata, crema, trufa o cabell d’àngel també tenen molta sortida.

190.000 tortells a Lleida, la majoria de nata

La previsió de vendes a la demarcació de Lleida és d’unes 190.000 unitats, gairebé les mateixes que l’any passat, quan es van augmentar vendes gràcies a la incorporació de tortells de Reis aptes per a diabètics. Ho ha explicat el president del Gremi de Forners de Lleida, Manel Llaràs, que ha afegit que enguany i com a novetat, també oferiran tortells de Reis aptes per a celíacs. A Lleida, el Tortell estrella és el de nata i per aquest motiu el 70% dels tortells de Reis que s’esperen vendre a la demarcació són de nata. El 30% restant s’ofereixen amb massapà, trufa, crema o cabell d’àngel.

Girona espera igualar els 125.000 venuts l’any passat

Els pastissers i flequers de les comarques gironines esperen igualar les xifres de l’any anterior i vendre uns 125.000 tortells de Reis, el que qualifiquen de “bona notícia” tenint en compte l’actual context econòmic. El president del Gremi de Pastissers de Girona, Joan Costa, explica que, un any més, el tortell més venut serà el farcit de massapà, el tradicional, però que cada cop guanyen més terreny els farcits de trufa, nata o crema. Pel que fa als preus, els tortells més petits costaran uns 16 euros i 70 euros els més grans. El sector preveu una despesa mitjana d’entre 18 i 30 euros per família. Com l’any passat, els celíacs també podran gaudir del tortell de Reis perquè la majoria de pastisseries també els fan sense gluten si el client ho demana.

850564