Setmanari digital i cultural

Diumenge, 8 desembre 2024

Contingut patrocinat

Estiueja als museus locals

L’estiu és un període ideal per descobrir la riquesa i la diversitat cultural i d’entreteniment que ofereixen els 64 equipaments de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, on podreu gaudir també d’algunes de les exposicions produïdes per l’Àrea de Cultura.

«Què mengem avui?»

Fins al 15 de juliol encara sou a temps de visitar al Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet aquesta exposició concebuda per la xef Ada Parellada i l’antropòloga Agnès Villamor, sota la coordinació de Carles Flaquer, biòleg del Museu de Ciències Naturals de Granollers. «Què mengem avui?» aborda els aspectes culturals de l’alimentació sense oblidar els aspectes naturals i mediambientals de l’acte de menjar. L’exposició vol respondre la pregunta: per què mengem el que mengem?

Per als responsables de la mostra, el que mengem és una pràctica que integra natura i cultura, creant un univers simbòlic i uns valors culturals. L’exposició, que incorpora així la dimensió antropològica al fet alimentari, s’estructura en nou àmbits diferenciats relatius a aspectes de la cultura i de la relació amb la natura. Aquesta concepció està representada dins d’una llar, on cada àmbit correspon a una estança a la qual s’atorga un significat concret. I si la proposta us fa el pes, podeu enriquir la vostra visita amb els vídeos d’accessibilitat de La Mirada Tàctil i el catàleg/receptari que trobareu a la Llibreria de la Diputació.

«Història de les mans»

Art antic i art contemporani dialoguen a l’exposició «Història de les mans», aquest estiu al Museu de l’Art de la Pell de Vic / Diputació de Barcelona

El Museu de l’Art de la Pell de Vic acull fins al 27 d’agost la darrera proposta del Programa d’Arts Visuals de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, «Història de les mans», una exposició comissariada per Alexandra Laudo que revisa la història cultural de les mans i la nostra relació tàctil amb el món, a partir d’un diàleg entre obres d’art contemporani i peces del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

En paraules d’Alexandra Laudo: “les obres reunides ens conviden a pensar sobre les formes de comunicació, el coneixement i la producció que al llarg dels temps s’han articulat a través del contacte”. Laudo afegeix que l’exposició “també posa atenció en la progressiva evolució, en temps recents, cap a una cultura digital, en què la manualitat conviu amb formes de relació fonamentades en el contacte dactilar i en la mediació de dispositius i pantalles tàctils, les quals mitiguen i transformen la relació física amb els objectes, les persones i altres elements del nostre entorn”. Un seguit de materials audiovisuals accessibles fan extensible l’experiència d’«Història de les mans» a tota la ciutadania. I si se us escapa a Vic o voleu repetir, tindreu l’oportunitat de visitar-la al Muxart, Espai d’Art i Creació Contemporanis de Martorell, a partir del 8 de setembre.

«Estiueig de proximitat, 1850-1950»

Descobriu com estiuejaven els barcelonins del segle passat al Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu / Diputació de Barcelona

Guardonada per l’Associació de Museòlegs de Catalunya com a millor exposició temporal, «Estiueig de proximitat, 1850-1950» es centra en l’origen i en el llegat del primer turisme a la província de Barcelona. La podeu visitar al Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu fins a l’1 d’octubre.

Organitzada i produïda per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, el Museu d’Arenys de Mar i el Museu Municipal de Nàutica del Masnou, està concebuda a partir dels treballs de recerca del seu comissari, el professor d’Història Contemporània de la Universitat de Girona Joaquim Maria Puigvert, en l’àmbit de la salut i l’estiueig, i de la recerca realitzada en les col·leccions dels museus de la Xarxa de Museus Locals i en els fons fotogràfics de la Xarxa d’Arxius Municipals.

Aquesta exposició us ofereix una panoràmica del fenomen social de l’estiueig de les classes benestants al voltant de ciutat de Barcelona, en un radi no superior a 50 km, durant el període que va del 1850 al 1950. Es descriu qui eren els estiuejants, com es desplaçaven, on vivien, què buscaven i com socialitzaven, amb l’objectiu final d’aconseguir una reflexió sobre el present i el futur del seu llegat patrimonial, del qual encara en són testimoni les ciutats jardí, les torres, els jardins, les fonts, els balnearis, els casinos i els antics hotels. La visita es completa amb els vídeos del programa d’accessibilitat La Mirada Tàctil i amb un catàleg, que també podeu adquirir a la Llibreria de la Diputació.

«L’escola, llum de llibertat!»

Nenes de l’Escola Nacional núm. 26 de Santa Eulàlia fent exercicis gimnàstics a la platja durant les colònies de mar realitzades a Castelldefels el juliol de 1935 / Museu de L’Hospitalet

Aquesta és una exposició repartida per diferents museus, els quals, fins al mes de desembre, presenten una selecció d’objectes i de documentació provinents de les seves col·leccions i dels arxius municipals relacionats amb el paper de l’educació durant el període de la Segona República.

La mostra revisa el desplegament de l’ambiciós pla d’ensenyament de la República, considerat un dels més progressistes i innovadors de l’època, que tenia per objectiu la creació d’una escola pública, unificada, laica, obligatòria, mixta i fonamentada en els valors de la solidaritat.

Cada museu participant a la mostra presenta un espai propi singular que es pot visitar de forma presencial en unes dates determinades i que està complementat a través del web www.diba.cat/web/exposicions/-/escola-llum-llibertat amb el detall sobre els materials exposats i amb tota la documentació recollida en el conjunt de l’exposició.

Aquest estiu es pot visitar al Museu de Manresa, al Museu de L’Hospitalet, al Museu d’Esplugues de Llobregat i a l’Arxiu Històric Municipal de Sant Boi de Llobregat. La proposta s’emmarca en el projecte Memòria en Xarxa i està organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural amb la col·laboració del Museu d’Història de Cerdanyola i el Programa de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona.

Contingut ofert per la Diputació de Barcelona

Més notícies