Dimarts, 26 gener 2021

‘El forat’, de Jordi Amor, guanya el Premi Documenta 2016

|

Jordi Amor (Sant Just Desvern, 1982) ha guanyat el Premi Documenta amb la novel·la El forat. El llibre narra la desolació i vicissituds d’un jove barceloní de la perifèria de la ciutat (la buidor, la falta de comunicació i la tristesa vital) i destil·la mala llet i desesperança, sense rabejar-s’hi.

El jurat format per Pau Vidal, Marina Espasa, Jesús Cartañá, Josep Cots i Eugènia Broggi ha decidit atorgar-li el premi per la seva voluntat estilística, manifestada especialment en l’ús virtuós del parèntesi i en una veu narrativa torrencial, trets que aguanten perfectament bé al llarg del llibre i tradueixen esplèndidament la sensació de caiguda i precipitació al buit (al forat) de la trama. El forat es publicarà el 15 de març de 2017.

Pel que fa a les possibles tendències generals i generacionals derivades de la lectura de tots els manuscrits presentats, el jurat vol destacar l’absència gairebé total de reculls de contes, un gènere sempre molt habitual en aquest premi, i un predomini, en canvi, de la literatura confessional i l’autoficció. Entre els darrers guanyadors del Documenta s’hi troben Germà de gel (2015) d’Alicia Kopf, Puja a casa (2014) de Jordi Nopca i La nostra vida vertical (2013) de Yannick Garcia, tots ells publicats per L’Altra Editorial.

La Llibreria Documenta de Barcelona convoca aquest premi destinat a autors menors de 35 anys des del 1980. Les obres guanyadors són publicades per L’Altra Editorial des del 2014.

- Advertisement -