Setmanari digital i cultural

Dilluns, 30 gener 2023

Igualada, els Reis que volen ser Patrimoni de la Humanitat

|

Més notícies

- Publicitat -
06.01.2015 ACN
Els Reis Mags d’Orient arriben a Igualada acompanyats de 900 patges per repartir il·lusió i regals entre petits i grans
L’objectiu de la ciutat és convertir la festa en Patrimoni de la Unesco
Els patges comencen a repartir els regals casa per casa (ACN)

 

[dropcap]E[/dropcap]ls Reis Mags d’Orient han arribat aquest dilluns a Igualada per repartir il·lusió i regals entre petits i grans. Un seguici de 900 patges han acompanyat Ses Majestats Melcior, Gaspar i Baltasar i han llançat sis tones de caramels. L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, i la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, han rebut la comitiva reial al Passeig de Jacint Verdaguer i han donat el tret de sortida a una cavalcada que ha recorregut els carrers del centre de la ciutat. L’objectiu d’Igualada és convertir la festa en Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco. La singularitat de la cavalcada és que la festa acaba amb els patges repartint directament els regals casa per casa.
Igualada ha donat la benvinguda als Reis Mags d’Orient aquest dilluns, que un any més han visitat la capital de l’Anoia per repartir il·lusió als més menuts de la casa però també a les seves famílies. Ses Majestats, que han estat rebuts per l’alcalde de la ciutat, Marc Castels, i per la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, han donat el tret de sortida a la cavalcada a les sis de la tarda davant una multitud de nens, nenes i pares i avis que s’han acostat al Passeig Verdaguer per veure’ls de ben a prop.

- Publicidad -

Les tres carrosses dels Reis d’Orient han anat acompanyades en tot moment pels característics jeeps conduits per patges i un camió de gran dimensions on transportaven milers de regals. El representant de la Comissió Cavalcada de Reis d’Igualada, Eduard Creus, ha explicat a l’ACN que enguany els patges portaran uns dos mil paquets a les cases d’Igualada, corresponents a les més de 2.100 cartes que han rebut.

La festa dels reis d’Igualada destaca per sobre les altres per la gran quantitat de patges que hi ha, entre tots uns 1.200, i també perquè els enviats reials pugen als balcons de les cases amb unes escales, carregats de paquets, i els lliuren als més menuts.
Una altra de les peculiaritats de la festa a Igualada és que un enviat dels Reis d’Orient, el patge Faruk, que arriba a la ciutat el dia dels Innocents. El patge se’n recorda dels noms d’aquells nens que s’han portat bé, i que es troben al llibre blanc, però també d’aquells que es troben al llibre negre, perquè no han fet tota la feina de l’escola, es barallen o desobeeixen els pares. A més, el patge Faruk envia missatges cada dia als més menuts, des del 28 de desembre fins el dia 5 de gener, a través de la ràdio municipal.

- Publicidad -

La Cavalcada de Reis d’Igualada, declarada l’any 2010 Festa Popular d’Interès Nacional, celebra aquest 2015 el seu 119è aniversari. És la més antiga del Principat i la segona dels Països Catalans i de l’Estat, darrere d’Alcoi. Des de la Comissió de reis calculen que més de 35.000 persones veuran en directe l’arribada de Ses Majestat a la capital de l’Anoia.

Candiatura per ser Patrimoni de la Unesco

La ciutat d’Igualada vol que la seva festa de reis rebi el reconeixement per part de la Unesco com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Actualment s’està finalitzant la redacció del formulari oficial que es lliurarà al Departament de Cultura entre aquest i el mes de febrer. A partir d’aquest moment, serà la Generalitat qui ho presentarà al Consejo Nacional del Patrimonio Histórico, l’òrgan del Ministerio de Cultura encarregat de decidir quina de les candidatures proposades per les comunitats autònomes es presenta anualment a la Unesco. Actualment, cada estat només pot optar a presentar una candidatura per any.

- Advertisement -

Per l’Ajuntament, el suport popular és “imprescindible” per aconseguir el reconeixement. A més, l’alcalde ha destacat que sense les persones anònimes que treballen per la festa de manera discreta i amb esforç, la festa no seria possible. El batlle, Marc Castells, ha assenyalat que la voluntat és que es pugui portar aquesta festa “d’Igualada a tot el món”.

El consistori creu que la cavalcada compleix tots els requisits per aconseguir el reconeixement. La distinció de la Unesco no reportarà cap suma econòmica, “però sí responsabilitat i compromís per continuar amb una festa plenament consolidada i arrelada a la comunitat igualadina i de la comarca”, ha destacat Marc Castells. Cada any, prop de 1.500 voluntaris fan possible l’organització de la festa.

940352
El patge Faruk conversa amb els nens abans de l’entrega dels regals (ACN)

 

- Publicitat -