Divendres, 4 desembre 2020

Inici de Setmana Santa amb el tradicional diumenge de Rams

|

13.04.2014 13:34h
Xavier Lozano | Lleida
La tradició de Rams treu al carrer els cristians a Catalunya en l’inici de la Setmana Santa

[dropcap]L[/dropcap]a benedicció de palmes, palmons, branques de llorer i olivera és un dels actes més populars del cristianisme Les comunitats cristianes de Catalunya han sortir al carrer aquest migdia per celebrar la Solemnitat de Rams, la festa que commemora l’entrada de Jesús a Jerusalem, en la que, segons l’Evangeli, va ser una mostra de suport popular al Messies per part dels jueus que poc després el van condemnar a mort. La benedicció de Rams obre cada any els actes litúrgics de Setmana Santa, amb la tradició d’omplir places i esglésies de palmes i palmons, per als més petits, o branques de llorer i olivera per als més grans.

A algunes poblacions comencen també les processons de Setmana Santa i les desfilades d’Armats o Manaies. A les esglésies l’Eucaristia Solemne ha inclòs la lectura de la Passió de Crist. La tradició del diumenge de Rams va acompanyada per desenes de costums que varien en funció de la geografia catalana. La lectura de la Passió a les parròquies es complementa a alguns pobles i ciutats amb representacions dels últims episodis de la vida de Jesús. També són habituals les processons. Només hi ha una població a Catalunya que en celebri una abans de Rams, és la processó dels Dolors de Bellpuig (Urgell) que es fa el divendres abans de Setmana Santa, en l’antiga data de la celebració de la festivitat de la Mare de Déu dels Dolors.

El diumenge de rams hi ha tradició de processons a Lleida, a Barcelona, Santa Coloma de Gramenet , entre d’altres, on es fan les processons de la burreta, la somereta o ‘la borriquita’, denominacions que es refereixen totes a la somera que, segons expliquen els evangelis va transportar Jesús fins a Jerusalem, acompanyat pels seus apòstols. Tot i així, als passos de les processons es representa la somera amb la qual Josep i Maria van fugir a Egipte, després del naixement de Jesús.

875497

- Advertisement -