Setmanari digital i cultural

Diumenge, 4 desembre 2022

LLIBRES

La 39a Setmana del Llibre acollirà 227 expositors i 250 activitats

S'entregarà el nou Premi Difusió al periodista Xavier Graset i s'homenatjarà Gemma Romanyà

|

La 39a edició de La Setmana del Llibre en Català se celebrarà de nou al Moll de la Fusta de Barcelona, entre el 10 i el 19 de setembre, el doble de dies de l’any anterior. La Setmana tindrà 227 expositors repartits en 69 mòduls (l’any passat, 224 expositors en 66 mòduls), 270 novetats editorials i 250 activitats. Així mateix, l’escriptor, el poeta i activista cultural Biel Mesquida rebrà el 25è Premi Trajectòria, s’homenatjarà Gemma Romanyà (Capellades, 1945 – 2018) i el periodista Xavier Graset, Premi Difusió 2021. El president de la Setmana, Joan Carles Girbés, ha manifestat que és la Setmana “més gran que mai amb més mòduls, expositors i s’incrementen les novetats”.
Com ha explicat Girbés, entre les activitats hi haurà 175 presentacions i taules rodones adreçades als públic adult; 60 adreçades al públic familiar; 150 signatures d’autors i autores; i 28 itineraris literaris, 9 dels quals s’han programat fora de Barcelona gràcies a la col·laboració amb Òmnium Cultural. L’any passat hi va haver 180 activitats i 200 signatures.

Pel que fa els expositors hi haurà 69 mòduls, 227 expositors entre les quals 185 segells editorials, 19 llibreries, 1 distribuïdora, 9 universitats i 12 institucions.

A La Setmana hi arribaran 270 novetats editorials, títols de fons i 500 capçaleres de revistes i premsa comarcal i de proximitat presents i s’han organitzat 250 activitats. En aquesta edició, hi participaran dos autors internacionals Katharina Volckmer, de la mà de Penguin Random House, i Douglas Stuart, de la mà del CCCB. Regina Giménez serà l’artista col·laboradora de la 39a edició de La Setmana.

Escenaris

A diferència de l’edició del 2020, enguany s’han pogut recuperar els 3 escenaris (2 per adults i 1 per públic familiar) habituals a La Setmana. Com a novetat d’aquesta edició, s’incorpora un espai per la lectura i el descans, gracies a la col·laboració amb Textura i s’amplia l’aforament del bar.

Respecte les mesures de seguretat, La Setmana disposarà de 4 controls d’aforament; Gel hidroalcohòlic, mascaretes i guants a disposició dels expositors, treballadors i visitants. L’aforament màxim serà de 980 persones.

Premis

El guardonat d’aquesta edició del Premi Trajectòria és Biel Mesquida i Amengual, que ha estat reconegut “pel seu compromís vital amb la llengua i la cultura en català, per la seva trajectòria consolidada com a narrador, com a poeta i com activista i agitador cultura”. El guardonat d’aquesta edició ha estat reconegut pel “seu compromís vital amb la llengua i la cultura en català, per la seva trajectòria consolidada com a narrador, com a poeta i com activista i agitador cultural”.

Per altra banda, la Comissió Organitzadora de La Setmana, ha decidit crear un nou guardó, el Premi Difusió, que reconeix a una personalitat pública que destaca per “contribuir de manera notable a la divulgació, foment, promoció i projecció de l’edició i la literatura en català en el seu espai professional”. El periodista Xavier Graset rebrà la primera edició del premi per “liderar un programa d’informació, el ‘Més 324’, que al llarg dels més de 1000 dies d’emissió ha tingut sempre present els llibres —i qui els escriu i qui els edita— i els ha atorgat protagonisme destacat en el marc de l’actualitat periodística”.

Graset, que ha agraït el guardó, ha dit que la seva idea de no era fer res premeditat al programa, sinó que el llibre tingués presència com un objecte quotidià. “Que sobre la taula hi hagi un o dos llibres al programa d’una forma sana i espontània sense cap intenció d’assentar càtedra, sinó apropar la veu dels escriptors, traductors i poetes”.

En aquesta edició s’homenatjarà Gemma Romanyà i Valls (Capellades, 1945 – 2018), qui va ser una empresària del sector de les arts gràfiques, va dirigir la Impremta Romanyà Valls, des del 1973, i una important mecenes cultural catalana.

Per altra banda, per cinquè any el Making Catalan Literature Travel for Internacional Publishers and Agents se celebrarà dins del marc de La Setmana gràcies a la col·laboració amb l’Institut Ramon Llull. Hi participaran 14 editors internacional, de Ficció i de LIJ. Totes elles es trobaran amb una trentena d’editorials i agències catalanes en sessions conjuntes de mitja hora en què els presentaran els seus títols i apostes més importants.

El cartell de la 39a edició de La Setmana l’ha dissenyat Eugenia Aviles, alumna d’Elisava, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona. La col·laboració és el resultat d’un concurs realitzat entre tots els alumnes del Grau de Disseny de l’Escola.

Col·laboradors

El CCCB, l’Ateneu Barcelonès, Òmnium Cultural i SGAE se sumen al projecte de La Setmana. Uns organitzant xerrades i activitats, altres donant suport als itineraris i l’SGAE oferint la seva seu, pels actes principals, en cas de pluja.

Així mateix, Andorra, la Catalunya Nord, les Illes Balears i València també són presents a La Setmana amb la participació del Ministeri de Cultura del Govern Andorrà, l’Associació del Llibre del Pirineu, l’Associació d’Editors d’Andorra, l’Associació d’Editors del País Valencià, i Editors de les Illes Balears Associats. Tots ells tindran una presència molt destacada durant La Setmana.

Publicitat