Setmanari digital i cultural

Dilluns, 30 gener 2023

La candidatura de les falles a patrimoni de la UNESCO destaca com a potencialitat “que ha sortit de la gent i és internacional”

|

Més notícies

- Publicitat -
09.02.2015 ACN
Les Associacions membres de la candidatura preparen accions per divulgar aquesta festa popular

[dropcap]L[/dropcap]a reunió multinacional de la Comissió Tècnica de la candidatura de ”Festes del foc del solstici d’estiu dels Pirineus” com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat a la UNESCO donaran el darrer pas, aquesta setmana, amb la presentació del darrer requeriment que els han fet la comissió avaluadora. Els punts forts de la candidatura que destaca tant el govern andorrà, qui la presenta, com el govern espanyol, qui li dóna ple suport, és el seu caràcter internacional i que ha sortit de la gent i les associacions i no de les institucions. Durant aquest any es farà un calendari d’activitats per promocionar la festa de les falles.

La proclamació de les candidatures guanyadores a Patrimoni de la Humanitat se sabrà entre el 30 de novembre i el 4 de desembre d’aquest any. La celebració tindrà lloc a Namíbia (Àfrica). Aquesta ubicació complicarà el desplaçament de molta gent per poder seguir en directe la resolució final. Mentrestant, les diferents associacions programaran diferents actes per donar a conèixer aquesta festa popular del Pirineu.

- Publicidad -

Joan Ramon Piqué, president de l’Associació de fallaires del Pirineu, ha apuntat com a activitats una gran exposició que es portaria a les grans capitals espanyoles i franceses i a Andorra per donar a conèixer les falles al màxim de gent possible. Piqué ha parlat de París, Madrid, Barcelona, Saragossa i Andorra la Vella com a principals localitats on es portaria l’exposició. Per aquesta mateixa temporada de falles volen publicar un calendari de celebracions conjunt. Piqué també ha apuntat la possibilitat que Correus faci algun segell amb imatges de falles i que Loteries estampi algun dècim amb imatges d’aquesta festa.

La candidatura no és massa extensa donat que s’han de regir per unes directrius establertes, ha dit Jordi Reguan, coordinador de la candidatura. El que més ha costat en la seva redacció és sintetitzar el que suposa aquesta festa, ha dit.

- Publicidad -

El que sí que s’ha destacat de les cartes que han aportat les associacions (63) a la candidatura és que són textos ‘molt sentits’ i que han sortit ‘de l’estima’ per una festa, ha dit el director de patrimoni cultural del Govern andorrà, Olivier Codina.

Aquesta reunió, celebrada a l’Alta Ribagorça, s’emmarca dins de les reunions periòdiques que s’han anat celebrant per a preparar l’esmentada candidatura des del mes de juny del 2013. Fruit d’aquestes trobades tècniques, el 28 de març de 2014 els ambaixadors d’Andorra, França i Espanya a la Unesco la van poder presentar a París.

- Advertisement -

Tots els assistents a la reunió s’han fet una foto de família amb Sant Climent de Taüll (Patrimoni de la Humanitat) com a testimoni. Els membres de les diferents associacions espanyoles, andorranes i franceses, han comprovat de primera mà com a contribuït a la dinamització econòmica d’una vall la proclamació de Patrimoni per la UNESCO. Aquest certificat per les falles ajudaria a promocionar aquesta festa popular i tradicional del Pirineu, sentencien les associacions.

947767
Els membres de la Comisió Tècnica de la candidatura de Festes del foc del solstici d’estiu dels Pirineus com a Patrimoni Cultural de la Humanitat a la UNESCO

- Publicitat -