Diumenge, 25 juliol 2021

Publireportatge

La Diputació de Barcelona, el Museu d’Arenys de Mar i el Museu de la Nàutica del Masnou presenten l’exposició «Estiueig de proximitat, 1850-1950»

El Museu d’Arenys de Mar acull, des del 4 de juliol, la mostra «Estiueig de proximitat, 1850-1950», que reflexiona sobre les formes d’estiueig de mitjans del segle XIX fins a mitjans del segle XX, i com van influir en el paisatge dels municipis propers a la ciutat de Barcelona. Es tracta d’una exposició produïda per l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, el Museu d’Arenys de Mar i el Museu de la Nàutica del Masnou, que es nodreix dels fons dels museus de la Xarxa de Museus Locals.

Gràcies a aquests objectes, obres d’art i amb el complement de dos audiovisuals, les persones que visitin la mostra podran copsar com era l’estiueig, quin llegat patrimonial encara fa palesa aquella pràctica, com va canviar la forma de viure a les destinacions preferides i com va evolucionar amb el temps. De fet, si en un inici era un costum de les classes burgeses i benestants, amb l’arribada de la Segona República i la institucionalització de la setmana de vacances pagades, es va estendre entre alguns sectors obrers i menestrals.

Grup d’excursionistes a la Roca Foradada de Bruguers l’any 1921 (Arxiu Municipal de Gavà. Col·lecció i autor: Paulí Agramont).

Entendre totes les implicacions de l’estiueig

Comissariada per Joaquim Maria Puigvert, professor de la Universitat de Girona, la mostra està dividida en vuit àmbits que permeten entendre totes les implicacions socials d’aquest fenomen, les problemàtiques i els avenços socials derivats de l’estiueig. El darrer àmbit és específic del museu que acull l’exposició i en ell explicarà el fenomen de l’estiueig al seu municipi.

Ball a l’envelat. 1915 (Fons Quim Bertran. Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres).

Si bé l’exposició descriu qui eren els estiuejants, com es desplaçaven, on vivien, què buscaven i com socialitzaven, l’objectiu final és aconseguir una reflexió sobre el present i el futur d’aquest llegat patrimonial ric i singular, del qual les ciutats-jardí, les torres, els jardins, les fonts, els balnearis, els casinos i els antics hotels en són encara testimonis.

Platja de Badalona. 1920-1930 (Museu de Badalona. Arxiu Josep M. Cuyàs).

En la seva primera itinerància, «Estiueig de proximitat, 1850-1950» pot veure’s al Museu d’Arenys de Mar fins al 31 d’octubre. En ella, al darrer àmbit, s’aborda també al detall l’estiueig a aquesta localitat del Maresme, gràcies a material exclusiu del municipi. A partir de l’octubre i fins al juliol del 2024, l’exposició itinerarà per diversos museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona. Trobareu més informació a www.diba.cat/web/opc/l-estiueig-de-proximitat

Exposicions itinerants a la província de Barcelona

L’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona organitza, de forma conjunta amb museus que formen part de la Xarxa de Museus Locals, un programa d’exposicions itinerants que pretenen posar en valor els seus fons patrimonials.

Actualment, l’OPC manté en itinerància diverses mostres com «L’Home Nu» (Museu Thermalia de Caldes de Montbui), «Caput aut navis» (Centre d’Interpretació del Camp de les Lloses, Tona), «El Modernisme i les flors» (Museu de Granollers), «Què mengem avui?» (Museu de Ciències Naturals de Granollers), «De París a Nova York» (Palau Güell) i la mostra en xarxa «Visca la República!», que es pot veure a diversos museus de forma simultània. Podeu consultar-ne més detalls a museuslocals.diba.cat

Segueix-nos a les xarxes socials: