Setmanari digital i cultural

Dilluns, 30 gener 2023

La Festa de la Fil·loxera supera la vuitantena de productes dedicats a aquest insecte

|

Més notícies

- Publicitat -
06.09.2014 ACN
Sant Sadurní d’Anoia es vesteix de groc per celebrar la seva festivitat més genuïna

[dropcap]S[/dropcap]ant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès) viurà diumenge i dilluns la Festa de la Fil·loxera, una celebració que té més de 30 anys i que amb un bany de foc i de cava commemora la plaga que va arrasar les vinyes d’aquest municipi a finals del segle XIX. La festa té, a més, un ampli catàleg de 84 productes relacionats amb l’insecte: des de ventalls, peluixos i samarretes fins a reproduccions, en diferents mides, de la bèstia. “Fins i tot vam tenir un tanga de la Fil·loxera”, recorda Ton Amat, president de l’associació de la festa. De fet, els productes, la majoria de color groc, suposen una bona part dels ingressos d’aquesta entitat. “La Festa ha crescut gràcies a la col·laboració de la gent”, detalla Amat.
La Festa de la Fil·loxera tenyeix durant dos dies Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès) de color groc. Cada any, els dies 7 i 8 de setembre, el poble penedesenc fa una representació històrica i folklòrica d’aquella plaga que a finals del segle XIX va arrasar les seves vinyes i va produir unes pèrdues irreparables fins que els coneguts com a Set Savis de Grècia van tenir la pensada d’importar ceps americans, que eren immunes a aquesta bèstia.

Aquesta celebració està impulsada per l’Associació Festa de la Fil·loxera, l’entitat més gran del poble amb prop de 1.200 associats. “La Festa ha crescut gràcies a la gent”, explica a l’ACN el president de l’associació, Ton Amat. I entre les formes de col·laborar hi ha la compra de productes. La Festa disposa d’un catàleg amb 84 productes que destaquen l’insecte groc i que acumulen unes 175 referències.

- Publicidad -

Els productes de la Fil·loxera es poden diferenciar entre tres categories. Per una banda, hi ha aquells materials propis per participar de la festa o en qualsevol correfoc com són les samarretes, els barrets de palla i les ulleres de protecció per posar-se sota del foc. Per una altra banda, hi ha els productes divulgatius com els llibres, els DVD’s i el CD amb les músiques pròpies de la celebració.

Finalment, la Festa té un grapat de productes divulgatius i de decoració. Precisament, enguany s’estrenen dos peluixos de la fil·loxera i unes titelles de dit que representen els Set Savis de Grècia. “Hem donat més protagonisme en aquests personatges”, explica Amat. També hi ha la samarreta d’engany, dissenyada per Júlia Oliver. Els nous productes es poden trobar a la botiga que durant els dies de festes l’associació instal·la a la plaça de l’Ajuntament. La recaptació de la venda d’aquests elements serveix per finançar la meitat del pressupost de la festa. Ton Amat rememora que “fins i tot vam tenir un tanga!”.

- Publicidad -

909689

Una tradició vinculada a la vinya i al cava

- Advertisement -

La Festa de la Fil·loxera se celebra, cada any, els dies 7 i 8 de setembre des de fa 30 anys. “A Sant Sadurní no hi havia tradició ni de dracs ni d’àligues i vam crear aquest element propi”, explica Ton Amat, que recorda que “al començament de la democràcia vam plantejar de fer alguna bèstia de foc”.

El dia 7 a la nit el poble viu l’escampada de fil·loxeretes. És un correfoc pels carrers del poble en què aquests insectes desprenen foc i representen que el poble queda infectat d’aquesta plaga. Durant el dia 8, apareixen fil·loxeres de grans dimensions en diversos moments del dia.
Al matí, la Festa infantil és una cercavila amb les versions infantils de tots els elements de la Festa de la nit: una fil·loxera, vuit fil·loxeretes, set ceps, vuit larves, diverses rotllanes de pagesos i, com a novetat, dos gegantons infantils dels Set Savis.

Però el punt central de la Festa de la Fil·loxera comença, any rere any, el dia 8 de setembre a les 10 de la nit. Primer, té lloc una petita representació teatral on es recorden els objectius i significat de la Festa de la Fil·loxera i les recomanacions tant per al públic com per als participants. Després d’un correfoc pels carrers cèntrics de la vila, la celebració arriba al seu punt àlgid a la plaça de l’església.

La representació arrenca amb el ball de pagesos, que dansen en dues rotllanes per a representar la tranquil·litat dels habitants de Sant Sadurní abans que arribés la plaga de la fil·loxera. La placidesa de la vida local i de tota la plaça s’acaba de sobte quan s’apaguen els llums i tot l’espai és ocupat pel primer atac de la fil·loxera. La conseqüència de l’atac de la fil·loxera es pot veure seguidament amb la primera aparició del ceps, que fan acte de presència per ballar, carregats amb petards de foc vermell, un color impropi dels ceps que simbolitza la malaltia de la planta. Aquest és el millor moment per a que els amants del foc, convenientment protegits, es puguin afegir a la festa i ballin al costat dels ceps.

Els balls de foc continuen repetidament, mentre els pagesos cerquen la manera de foragitar la plaga. Un cop vençuda la plaga, tornen a aparèixer els ceps, però ara carregats amb foc verd. Són els ceps de peu americà, immunes a la fil·loxera, que tornen a portar vida a la població tot seguint el ritme d’una de les peces més alegres del repertori de la Festa. Per a celebrar la victòria sobre la plaga, la festa s’acaba amb una ruixada general de cava.

909691

- Publicitat -