Dijous, 2 juliol 2020

La Moreneta, Neymar, Marc Màrquez o Biri Biri, nous caganers per al Nadal

|

+Notícies

L’Hermitage “esgotarà” els tràmits legals i exigirà responsabilitats si es denega el projecte per “criteris polítics”

El govern de Colau va reiterar divendres la negativa a negociar amb el Port i l'Hermitage un conveni

Lleida acollirà aquest estiu una setantena d’espectacles amb companyies i artistes locals en el marc de ‘Fase Cultura’

El tràmit es va posar en marxa el 15 de juny i restarà actiu fins a exhaurir el pressupost de 5M€.

Els municipis de l’Alt Penedès suspenen els àpats populars, concerts i balls de Festa Major d’accés lliure

El Consell d'Alcaldes de l'Alt Penedès ha acordat que les Festes Majors dels 27 municipis de la comarca se celebraran sense àpats populars, concerts...

Centenars de veïns de Sant Pere de Ribes celebren la Festa Major al carrer sense distanciament ni mascaretes

Centenars de veïns del nucli de Ribes de Sant Pere de Ribes (Garraf) han celebrat aquest diumenge la Festa Major al carrer amb actuacions...

La Guàrdia Urbana de Reus prohibeix tocar les matinades a un grup de grallers improvisat

La Guàrdia Urbana de Reus ha obligat a aturar les matinades que un grup de grallers de la ciutat s'ha reunit de manera improvisada...

El documental ‘Maragall i la Lluna’ retrata el Pasqual “visionari” gràcies a una cinquantena de testimonis

L'eix vertebrador de la cinta és la Lluna, que tenia 8 anys quan l'aleshores alcalde es va instal·lar a casa seva

+Llegits

Els municipis de l’Alt Penedès suspenen els àpats populars, concerts i balls de Festa Major d’accés lliure

El Consell d'Alcaldes de l'Alt Penedès ha acordat que les Festes Majors dels 27 municipis de la comarca se celebraran sense àpats populars, concerts...

El 80% dels cinemes de l’Estat tornen a obrir a partir d’aquest divendres

Les primeres sales de Catalunya van engegar els projectors a principis de juny

Lleida acollirà aquest estiu una setantena d’espectacles amb companyies i artistes locals en el marc de ‘Fase Cultura’

El tràmit es va posar en marxa el 15 de juny i restarà actiu fins a exhaurir el pressupost de 5M€.

El Mercat de les Flors projecta una temporada 2020-21 de trànsit per “alliberar-se i tornar a guanyar el cos”

Deborah Hay, Lia Rodrigues, Mal Pelo i Olga Mesa i Francisco Ruiz de Infante, protagonistes de quatre constel·lacions

La Guàrdia Urbana de Reus prohibeix tocar les matinades a un grup de grallers improvisat

La Guàrdia Urbana de Reus ha obligat a aturar les matinades que un grup de grallers de la ciutat s'ha reunit de manera improvisada...
20.11.2013 15.00h
ACN

Les figures artesanes fetes a Torroella de Montgrí arriben a Suïssa i al Japó

[dropcap]L[/dropcap]a Moreneta, Pau Casals i el president Tarradellas ja tenen caganer. La família Alós-Pla de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) ha continuat apostant per símbols catalans i catalanistes per acompanyar el caganer independentista amb estelada que van crear l’any passat. Per a aquest Nadal, l’empresa caganer.com ha tret més de quaranta noves creacions al mercat, entre les quals hi ha els nous fitxatges del Barça Tata Martino i Neymar o els campions del món Marc Màrquez i Kilian Jornet. L’empresa ha fet una clara aposta per internacionalitzar el producte i fer arribar els tradicionals caganers dels Pessebres catalans arreu del món. De moment, ja tenen distribuïdors tant a Suïssa com al Japó.
Des del 1992 l’empresa familiar Caganer.com reformula la tradició pessebrista catalana. Des del seu taller de Torroella de Montgrí, la família Alós-Pla crea nous caganers amb la cara i el cos de personatges polítics, mediàtics i del món de l’art i de l’esport. L’actualitat és el que mana, però també troben inspiració en les peticions que fan els clients o en els consells de familiars i amics.

Per a aquest 2013, l’empresa ‘Caganer.com’ treu al mercat més de quaranta figuretes noves. A l’hora d’escollir, n’hi ha per a tots els gustos. Una de les novetats més aplaudides de l’any passat hi havia el caganer independentista, vestit amb la tradicional barretina però portant una estelada en forma de bandera o bé penjada a l’esquena.

Arrel d’aquest primer caganer, els germans Marc i Sergi Alós han decidit crear nous caganers relacionats amb la cultura catalana. Entre les noves figures hi ha, per exemple, Pau Casals amb una inscripció a peu de caganer on es pot llegir ‘I’m catalan’. També hi ha un caganer per al president Tarradellas i, en aquesta ocasió, a la inscripció hi posa ‘Ja sóc aquí’. Un dels caganers més sorprenents d’aquest any és el de la Moreneta.

Publicitat

A més, per primera vegada, les imatges de fang de l’empresa de la família Alós-Pla porten el distintiu oficial de Producte Artesà Qualificat (PAQ) que atorga el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya i que reconeix les creacions del caganer.com com a figures artesanes elaborades de forma manual, individual o en petites sèries.

Sergi Alós creu que aquest segell també els pot donar un impuls a l’hora d’oferir el producte a l’estranger. De fet, caganer.com ja ha fet feina per internacionalitzar el producte venent per Internt i actualment tenen distribuïdor a Suïssa i al Japó. “Pot semblar sorprenent, però al Japó agrada molt tot allò relacionat amb l’escatologia i també estan molt interessats en les tradicions d’altres llocs”, ha explicat Sergi Alós.

Esport i caganers per als més petits

Com no podia ser d’una altra manera, la família Alós-Pla també ha incorporat al seu repertori de caganers els nous fitxatges del Barça: Neymar i l’entrenador Tata Martino. A més, i gairebé per petició popular, han representat els caganers dels jugadors blaugrana amb la samarreta de la segona equipació, la que juga amb els colors de la senyera.

Els Pessebres dels madridistes o dels periquitos també poden comptar amb els seus nous fitxatges i hi ha caganers, per exemple, de Gareth Bale o de Javier Aguierre. En l’àmbit de l’esport, també han creat caganers dels nous campions del món, Marc Màrquez i Kilian Jornet.

Entre els caganers que proposa caganerr.com també hi ha l’apartat dedicat als més petits i que s’inspiren en els dibuixos animats d’èxit del moment. Aquest any, els més menuts de casa podran tenir caganer d’un Angry Bird, de la Peppa Pig o de l’extraterrestre Biri Biri.

Catàleg de 300 peces

Actualment, i després de 21 anys elaborant representacions de fang, el catàleg de caganer.com compta amb més de 300 peces diverses que reprodueixen i retraten personatges tradicionals, populars i típics. Aquesta àmplia col·lecció es pot veure a la sala d’exposicions permanent de la de Torroella de Montgrí (Girona), on l’empresa té la seu (c/Francesc Macià, 11). També es pot consultar el web www.caganer.com, on s’ofereix la possibilitat de comprar online les diferents figures de tota la col·lecció o consultar els punts de venda.

Aquesta temporada els caganers de l’empresa de Torroella es podran comprar del 30 de novembre al 23 de desembre a les fires de Santa Llúcia i de la Sagrada Família, a Barcelona, i a la Fira de Nadal de Sabadell. A més, caganer.com també estarà present a la Fira de l’Avet d’Espinelves i a la de Sant Andreu de Torroella de Montgrí.

840630