Setmanari digital i cultural

Dimecres, 31 maig 2023

FESTES I TRADICIONS

La població d’Alàs recuperarà la baixada de falles la vigília de Sant Joan

Un pergamí de l'any 1543 dona fe de l'encesa de fars i falles a la serra de les Peces

|

Un pergamí dipositat a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell explica que l’any 1543 va tenir lloc un greu conflicte entre els veïns d’Alàs i els de Torres d’Alàs relacionat amb l’encesa de fars i falles a la serra de les Peces. Aquesta notícia, descoberta i donada a conèixer a principis del 2020, recull el testimoni més antic de la baixada de falles a Catalunya, i incorpora l’actual comarca de l’Alt Urgell a la geografia fallaire del Pirineu. Des del mateix moment en què es va conèixer la troballa, l’Ajuntament d’Alàs i Cerc va mostrar-se interessat en la possibilitat de recuperar la baixada de falles. Serà aquest any, després de segles sense tenir-ne notícia, que Alàs recuperarà l’ancestral baixada de falles la vigília de Sant Joan.

La manca de detalls sobre el procediment de la baixada de falles en el document del 1543 ha obligat a imaginar molts dels aspectes relacionats, començant per la data de celebració, que no figura en el document, i seguint amb la tipologia de les falles, que imitaran les pròpies de l’Alta Ribagorça, aprofitant els coneixements d’un veí d’Alàs que havia participat en baixades de falles de la vall de Boí.

Per dissenyar la baixada de falles d’Alàs, s’han mantingut contactes previs amb diversos experts amb el tema, així com amb la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la Universitat de Lleida (UdL), que han ofert orientacions.

El recorregut serà entre l’ermita de la Mare de Déu de les Peces i la plaça Major d’Alàs. A la serra de les Peces, s’encendrà el far, la gran foguera que alimentarà el foc per encendre les falles i que s’espera que es pugui veure des de bona part de la plana de la Seu d’Urgell.

La iniciativa està supeditada a les restriccions per la covid-19 que estiguin vigents quan està prevista la celebració.

Publicitat