Dissabte, 12 juny 2021

LLIBRES

La processó del Sant Enterrament omple els carrers de Tarragona

|

19.04.2014 12:15h
ACN
El bon temps ha acompanyat enguany un dels actes més significatius de la Setmana Santa a la ciutat

876739

[dropcap]A[/dropcap] la processó del Sant Enterrament de Tarragona hi participen més de 4.000 persones i és una de les més importants del país. De fet, l’any 2000 va ser declarada per la Generalitat de Catalunya festa patrimonial d’interès nacional, i tot el conjunt de la Setmana Santa de Tarragona és, des del 2009, festa tradicional d’interès nacional. Com és tradició, la processó ha començat a les vuit de la tarda a la plaça del Rei i ha transcorregut pels principals carrers de la ciutat, on milers de persones no s’han perdut ni un sol detall de la vintena de passos que la conformen. Alguns, fins i tot, han pogut seure en les cadires instal·lades en alguns punts del recorregut, que es lloguen per sis i set euros.
Tot i que la processó en sí arrenca a les vuit de la tarda, prèviament, poc després de les quatre, ha tingut lloc un dels actes més tradicionals de la Setmana Santa tarragonina: la recollida de misteris. Els Armats de la Sang han sortit des de l’església de Natzaret per recollir tots els passos i concentrar-los a la plaça del Rei, des d’on s’inicia aquest acte solemne.

La processó ha començat molt puntual i ha fet un llarg recorregut pel casc antic de la ciutat, però ha arribat també a la Rambla Nova, un dels sis punts on s’instal·len cadires que els fidels poden llogar per gaudir de l’esdeveniment de manera més còmoda. Uns indrets, a més, on els armats fan passades especials.

L’esdeveniment, un referent a tot el país -sobretot des que va ser declarat festa patrimonial d’interès nacional- ha estat acompanyat per la música de les bandes i el so dels timbals, així com del silenci del nombrós públic que ha omplert els carrers de la ciutat. A més, després que l’any passat la processó se suspengués a causa de la pluja, enguany el bon temps ha permès que l’acte lluís amb tota la seva esplendor.

La processó del Sant Enterrament de Divendres Sant a Tarragona data del 1758 i l’organitza la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang. De fet, els Armats de la Sang són els encarregats d’encapçalar-la, i al seu darrere se succeeixen els penitents i les dotze associacions de Setmana Santa que acompanyen els seus respectius passos, una vintena en total. El protocol de la processó segueix un ordre establert, i cada confraria té marcat el seu lloc. Els membres de cada confraria es responsabilitzen de dur, a pes o ajudats d’unes rodes, un o més misteris, que simbolitzen cadascun dels episodis de la passió i mort de Jesucrist.

Els actes de la Setmana Santa tarragonina continuen demà dissabte amb la processó de la Soledat, la tradicional cantada de caramelles, o la vetlla pasqual que se celebrarà a dos quarts d’onze de la nit a totes les parròquies de la ciutat.

876743

 

Publicitat