Setmanari digital i cultural

Dilluns, 30 gener 2023

Les Santes de Mataró commemoraran l’Any Bequetero

|

Més notícies

- Publicitat -
05.05.2015 ACN

La programació preveu un ampli ventall musical amb Sopa de Cabra, La Pegatina, Catarres, Blaumut o el discjòquei David Oleart

La cançó més popular de Mataró és, sense dubte, ‘El Bequetero’. Les notes d’aquest pasdoble composat pel del valencià Gustavo Pascual Falcó són la melodia del Desvetllament Bellugós l’acte més multitudinari de la nit més boja de l’any, en la que els mataronins salten i ballen amb els gegants contant fins a 15. És per això que aquest 2015 es commemora l’Any Bequetero i alguns dels actes del programa serviran per homenatjar l’himne oficiós de la festa major. D’altra banda, la programació estarà farcida de música i concerts. Tocaran a la ciutat un total de 47 conjunts, entre els que destaquen Sopa de Cabra, La Pegatina, Catarres, Blaumut o el popular discjòquei mataroní David Oleart.
Milers de mataronins surten la mitjanit del 25 de juliol per acompanyar els gegants des de l’Ajuntament fins a la plaça Santa Anna a ritme de pasdoble, saltant, ballant i contant fins a 15. És per aquesta coincidència numèrica que l’any 2015 es dedicarà al ‘Bequetero’. Algunes de les activitats del programa commemoren aquesta efemèride.

A banda del propi Desvetllament Bellugós, es convida la Societat Musical Mestre Orts de Gaianes recordant la seva participació durant molts anys a Les Santes. Començaran amb un concert al Teatre Monumental, per continuar oferint una ‘Filà’, tradicional desfilada de moros i cristians del País Valencià on es podrà veure els orígens del Bequetero tal i com es balla.

- Publicidad -

La ‘Filà’ anirà a càrrec dels Bequeteros de Cocentaina amb l’acompanyament musical de la Banda de Gaianes. Aquests mateixos acompanyaran l’Agrupació Musical del Maresme durant el Desvetllament Bellugós. La Festa Major, però, comença el 19 de juliol amb l’Estrena, un acte que ja s’ha consolidat en el programari festiu i que forma part del conjunt d’actes tradicionals de la festa major mataronina.

- Publicidad -

En aquesta edició destaca també la gran oferta d’activitats musicals, entre les quals destaca el concert de Sopa de Cabra, l’únic que el grup gironí oferirà enguany a les comarques de Barcelona. També es podrà gaudir en directe d’alguns dels grans grups del país com La Pegatina, Catarres i Blaumut.

Al costat d’aquests grans noms també hi haurà la participació de diferents grups locals com ara JARPS, La Coxinera, Flanagan, Escapada, Gospelsons i la Big Band Jazz Maresme. Destaquen també dues produccions especials per a la festa major: un concert de l’Agrupació Musical del Maresme amb el grup Brams i la festa ‘La rumba té molt poder’, un combat ‘rumbero’ entre les formacions Achilifunk Sound System i Mataró Rumba All Stars.

- Advertisement -

Una darrera sorpresa que tenen reservades Les Santes és el secret de la Juliana, la beguda típica del ball de Requisits. Enguany fa 20 anys que va néixer la Juliana i per commemorar l’efemèride el programa de Les Santes farà pública una recepta que s’ha consevat secreta durant dues dècades.

També s’ha presentat el cartell de Les Santes d’enguany que presenta la figura del Drac en moviment envoltat de foc i gent, en un esclat de groc, vermell i taronja que segons el seu autor, Albert Alís, ha volgut representar l’aspecte més dionissíacament festiu de la Festa Major. El grafisme de les “Les Santes” i del 2015 hi contribueix aportant moviment a la imatge, significant aquest constant anar i venir de gent animada que es produeix a totes hores durant aquests dies.

cartell

- Publicitat -