Dijous, 3 desembre 2020

Lleida celebra el proper cap de setmana la festa dels Moros i Cristians

|

La victòria s’alterna de manera que un any guanyen els moros i el següent els cristians

[dropcap]A[/dropcap] Lleida el mes de maig vol dir festa. Just finalitzada la Festa Major de Sant Anastasi, el proper cap de setmana els Moros i Cristians de la ciutat seran els protagonistes.

Aquest any les tropes mores liderades per la Saïda de la comparsa dels Musa reconqueriran la Seu Vella al bàndol cristià encapçalat pel Capità cristià dels Urgellencs. Els Musa, els Al·leridís i els Banu-Hud entraran a la ciutat per fer-la seva després d’haver estat ocupada durant un any pels Anglesola, els Urgellencs i els Pallaresos. Aquesta escenificació de les lluites entre moros i cristians és singular a Lleida perquè la victòria s’alterna de manera que un any guanyen els moros i el següent els cristians. Des de la recuperació d’aquesta celebració, ara fa divuit anys, la Festa de Moros i Cristians ha volgut ser un exemple de respecte i convivència entre cultures.

La Festa

Lleida és la ciutat on s’han documentat els origens més antics de les festes de moros i cristians. Així queda registrat documentalment el 1150, mesos després que el comte de Barcelona i príncep d’Aragó, Ramon Berenguer IV, fes entrar la bandera cristiana a la Madina Larida musulmana.

- Advertisement -

Les visites a la ciutat per part d’Alfons el Magnànim, el 1458, o d’Isabel la Católica, el 1481, també van documentar festes de balls entre moros, cristians i jueus. Durant els segles XVII i XVIII la Festa de Moros i Cristians de Lleida viu el seu màxim esplendor tot i que, a partir de 1899, la celebració deriva en un ball de moros i cristians amb parlaments i música.

El triomf, la derrota

La festa de Moros i Cristians és l’escenificació de les lluites entre moros i cristians per la possessió d’una població. Agafant com a escenari el nucli antic de la ciutat i les seves principals vies, la celebració s’estructura en tres parts: Entrada infantil i presentació de bandes: els membres infantils de la Festa comencen la desfilada i, tot seguit, es presenten les bandes de música.

- Advertisement -

Els Moros i Cristians de Lleida invairan els carrers de Lleida durant el proper cap de setmana (ACN)

L’Entrada: les tropes mores i cristianes desfilen per la ciutat mostrant el seu màxim esplendor.  Els Parlaments i la Batalla: el caïd moro i el comte o comtessa cristians comencen un enfrontament verbal en que tots dos exigeixen la retirada de l’altre bàndol. La disputa, sempre en to humorístic, desencadena una fervorosa batalla per la possessió de la ciutat de Lleida.

Programa d’activitats

Dissabte 18 de maig

11.00 hores: Esmorzar medieval a la plaça Sant Francesc.

18.00 hores: Assaig infantil i berenar a la Plaça Sant Francesc.

19.30 hores: Recreació de les Ambaixades a la Plaça de la Paeria.

Diumenge 19 de maig

12.00 hores: Entrada infantil, inici carrer Cavallers edifici del Roser, desfilada pels carrers de Lleida fins a arribar a la plaça Sant Joan.

12.30 hores: Presentació de les bandes de música i concurs.

14.30 hores: Dinar Fester.

18.30 hores: Entrada de Gala. Concentració de les comparses a la Porta del Lleó de la Seu Vella. Inici de l’entrada a la Porta del Lleó de la Seu, desfilada pel carrer Cavallers, Blondel, fins a la Rambla de Ferran.

21.30 hores: Batalla i parlaments a les muralles del Pont llevadís de la Seu Vella, parlaments del Capità Cristià de la comparsa dels Urgellencs i de la Saida de Madina Larida de la comparsa dels Musa. El bàndol guanyador (Moros) pren possessió del castell de la ciutat.

- Advertisement -