Dijous, 2 desembre 2021

LLIBRES

Lliurada la documentació perquè la Festa dels Reis d’Igualada sigui patrimoni de la Unesco

|

10.03.2015 ACN
La festa es remunta al 1895 i és considerada una de les celebracions més antigues de Catalunya

[dropcap]L[/dropcap]’Ajuntament d’Igualada ha lliurat aquest dimarts al Departament de Cultura la documentació per presentar la Festa de Reis com a candidata a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco. D’aquesta manera, es fa el darrer pas abans que la Generalitat la traslladi al Consejo Nacional del Patrimonio Histórico, l’òrgan encarregat de decidir quina de les candidatures proposades per les comunitats autònomes es presenta anualment a la Unesco. La festa, i en concret la cavalcada, que mobilitza un miler de patges, es remunta al 1895 i és una de les més antigues del país. L’any 2010 va ser declarada Festa Popular d’Interès Cultural i el 2013 va rebre la Creu de Sant Jordi. .
El Departament de Cultura va iniciar el 13 de gener passat el procés per presentar com a candidata a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat la Festa dels Reis d’Igualada, un cop el Consell Assessor del Patrimoni Cultural va donar llum verda a la seva tramitació. La celebració està impulsada anualment per la Fundació Privada Comissió Cavalcada dels Reis d’Igualada, tot i que el consistori igualadí és qui va sol·licitar a la Generalitat que s’iniciés el procés.

A l’hora d’aprovar la seva tramitació, el Departament de Cultura ha valorat especialment la gran mobilització que suposa per a la ciutat i l’esperit solidari que l’ha empès des dels seus orígens, a finals del segle XIX. L’arribada del patge Faruk, els missatges adreçats als infants a través de la ràdio, una cavalcada amb un miler de patges, les desenes de milers d’espectadors als carrers, la pujada amb escales als balcons, i el gran desplegament logístic i organitzatiu que permet el repartiment dels regals a les llars durant la mateixa Nit de Reis, són alguns dels elements que la fan única.

En aquest sentit, a l’hora de valorar la proposta, el Consell Assessor ha tingut en compte que la festa compleix amb els cinc criteris marcats per la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial fixats per la Unesco. La Festa dels Reis d’Igualada dura un total de nou dies, del 28 de desembre al 5 de gener, i requereix una preparació de diversos mesos.

A l’acte d’entrega de la documentació de la candidatura hi ha assistit la regidora de Coordinació i Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament d’Igualada, Imma Soteras; els representants de la Comissió dels Reis d’Igualada, Joan Prats i Joan Farrés; el representant d’Unesco Igualada, Miquel Segura; el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, i el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Lluís Puig.

955361

Publicitat