Dijous, 29 octubre 2020

Publireportatge

“Lliures de masclismes”, la Diputació de Barcelona contra les violències sexuals als espais públics d’oci

Les carpes” Punt Lila” estan destinats a informar, sensibilitzar i prevenir les actituds masclistes i comportaments sexistes que es produeixin durant les festes d’estiu i festes majors.

La Diputació de Barcelona ha posat en marxa la nova campanya “Lliures de masclismes” per continuar donant suport als municipis en la tasca d’aconseguir unes festes i unes activitats d’oci lliures d’agressions sexistes.

“Lliures de masclismes” agafa el relleu de la pionera “No és No”, durant la qual, l’any passat, es van repartir més de 60.000 polseres que duien aquest lema a 99 municipis de la demarcació. Enguany està previst repartir-ne 180.000.

La novetat d’aquest any és la incorporació de carpes Punts Lila que la Diputació posa a disposició dels ajuntaments de municipis més petits de 20.000 habitants perquè les instal·lin durant el desenvolupament d’activitats d’oci. Els “Punts Lila” estan destinats a informar, sensibilitzar i prevenir les actituds masclistes i comportaments sexistes que es produeixin en espais públics d’oci i festius (festes majors, festivals, actuacions musicals, oci nocturn…). La cessió als ajuntaments d’aquestes carpes s’acompanya d’una formació per a les persones responsables de gestionar el punt.

S’han dissenyat materials per als ajuntaments per ajudar-los en la sensibilització, prevenció, detecció i atenció davant de situacions de violències sexuals als espais públics d’oci que es poden descarregar i adaptar a cada municipi a través de la web diba.cat.

Protocols d’actuació als municipis

Cal remarcar que, des de fa dos anys, la Diputació de Barcelona ha obert una nova línia de col·laboració amb els ajuntaments per donar-los suport econòmic i tècnic en l’elaboració de protocols d’actuació davant l’assetjament sexual en espais públics d’oci.

Aquests protocols han de permetre revisar i dissenyar les programacions d’activitats (festes locals, celebracions, tradicions, festivals, concerts, oci nocturn, etc.) des de la perspectiva de gènere, i preveure les actuacions en el cas que es produeixin violències sexuals en aquests espais o contextos.

També es repartiran 180.000 polseres, amb l’eslògan “Lliures de masclismes”.

Guia per a l’elaboració de protocols

A més, i per tal que els municipis puguin elaborar els protocols, la corporació els aporta una eina que complementa aquestes accions per a l’abordatge integral de les violències masclistes. Es tracta de l’edició de la Guia per a l’elaboració de protocols davant les violències sexuals en espais públics d’oci, que es pot descarregar gratuïtament a través del web de la Llibreria de la Diputació de Barcelona.

La publicació té com a objectiu acompanyar els ens locals en l’articulació d’una resposta coordinada a les violències sexuals. En aquest recurs es proporcionen eines teòriques i pràctiques per a la diagnosi i el disseny de protocols des dels eixos de la prevenció, la detecció, l’atenció i la recuperació de les violències masclistes amb contingut sexual que es donen en espais públics d’oci.

Aquest material és un pas més en la voluntat de la Diputació de Barcelona de continuar desplegant instruments i recursos per aconseguir espais lliures de violències masclistes a tota la demarcació.

Segueix-nos a les xarxes socials: