Divendres, 4 desembre 2020

Més de trenta actes històrics i culturals per celebrar el Tricentenari a Igualada

|

25.02.2014 13:36h
ACN
Destaca la conferència inaugural a càrrec del director del Born Centre Cultural, Miquel Torra, i una jornada de recreació històrica d’un campament militar

[dropcap]A[/dropcap] l’entorn de les antigues muralles de la ciutat d’Igualada, els organitzadors dels actes del Tricentenari de 1714 han donat a conèixer aquest dimarts un programa que pretén arribar a un públic molt divers amb actes de diferents disciplines. En total, s’han organitzat 29 activitats entre conferències, exposicions, jornades de recreació històrica i militar, música, poesia, contes per a infants i jocs. El coordinador del programa i director del Museu de la Pell, Albert Tullueda, ha explicat que hi ha dues línies de treball: la del patrimoni, “per saber què va passar al passat, per entendre el present i, sobretot, perquè serveixi per projectar el futur”; i la línia de la transversalitat, “per arribar al màxim de públic possible”.

De la seva banda, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha manifestat la satisfacció que “en un govern obertament sobiranista com el nostre puguem celebrar el Tricentenari de manera lluïda”. Segons Castells, “hem de ser hereus de la gent que va lluitar per la causa de la llibertat del país” i els actes del Tricentenari “seran l’homenatge que es mereixen”. El regidor de Promoció Cultural, Josep Miserachs, ha afegit que, en aquest cas, l’administració local “és rigorosa però no és neutral”. “Sabem molt bé què va passar el 1714, que Catalunya va perdre les seves llibertats i no les hem recuperat”, ha apuntat el regidor.

El Tricentenari a Igualada arrencarà el 7 de març amb una conferència a càrrec de Quim Torra, director del Born Centre Cultural i, tot seguit, una mostra de recreació històrica a càrrec dels Miquelets i el regiment d’hússars hongaresos de Moià. El següent acte institucional destacat serà el 6 de setembre, la setmana abans de la Diada, amb una conferència del conseller de la Presidència, Francesc Homs, amb la posterior hissada de la bandera de Catalunya davant del consistori.

Altres activitats que configuren el programa d’actes són un cicle de cinema amb la programació de documentals com ‘El setge de Cardona’ o ‘Adéu Espanya?’; un cicle de conferències, que se celebrarà el mes de maig i porta per títol ‘Bandera negra! La dissecció del conflicte’, en què els conferenciats repassaran el context social i militar de l’època; seguint amb les conferències, el mes de setembre s’ha programat el cicle ‘De la desfeta de 1714 als orígens del catalanisme polític’.

- Advertisement -

El 13 de setembre se celebrarà una de les activitats principals del programa, que porta per nom ‘Pedrenyal’. Es tracta d’una jornada de recreació històrica que convertirà el nucli històric de la ciutat en un campament militar de l’època. Hi haurà els Miquelets de Catalunya, els Miquelets de Girona, el regiment de cavalleria dels Dragons de Sant Miquel i el regiment d’hússars hongaresos, amb desfilades, demostracions, mostres de manteniment d’armeria i d’elaboració de bales de plom.

Pel que fa a la vessant cultural, destaca un espectacle de danses del segle XVII i vuitcentistes (el dissabte 10 de maig); el concert ‘Catalunya, Europa 1714’ a càrrec de la Coral Càrmina i Orquestra Barroca Catalana (10 de setembre); o el concert que servirà per cloure el programa d’actes ‘U, set, u, quatre. Segar i batre’, a càrrec de Toti soler, Joan Massotkleiner i Gemma Humet (4 d’octubre). A més, també s’han organitzat diverses exposicions i rutes guiades.

- Advertisement -

862388
Marc Castells, alcade d’Igualada, amb els regidors Josep Miserachs i Albert Tullueda, durant la presentació dels actes del Tricentenari a Igualada

- Advertisement -