Setmanari digital i cultural

Dijous, 30 març 2023

Contingut ofert per la Diputació de Barcelona

Perspectives, un projecte del Teatre Lliure i la Diputació de Barcelona per apropar les arts escèniques al territori

Amb la voluntat d’oferir experiències artístiques, culturals i educatives més innovadores i completes, el Teatre Lliure i la Diputació de Barcelona sumen esforços amb Perspectives, un programa pilot que veu la llum aquesta tardor a 12 municipis barcelonins.

|

El Teatre Lliure, referent històric de la creació escènica contemporània catalana, i la Diputació de Barcelona presenten el programa Perspectives, que compta, a més, amb la col·laboració dels ajuntaments que l’acullen.

Fins a 12 municipis de la demarcació de Barcelona participen en una primera fase del projecte, que es desenvoluparà entre els mesos de setembre, octubre i novembre. Aquests municipis són: Berga (del 23 de setembre al 13 d’octubre), Granollers (de l’1 al 10 d’octubre), Sabadell (7 i 8 d’octubre), Vic (20 i 21 d’octubre), Montcada i Reixac (23 i 24 d’octubre), Vilafranca del Penedès (del 25 d’octubre al 4 de novembre), Viladecans (28 i 29 d’octubre), Sallent (del 4 al 7 de novembre), Terrassa (5 i 6 de novembre), el Prat de Llobregat (del 7 a l’11 de novembre), Premià de Mar (del 10 al 12 de novembre) i Santa Coloma de Gramenet (del 14 al 16 de novembre).

Vincles amb el territori

En un context de post-pandèmia i amb els seus efectes devastadors ben presents, el Teatre Lliure ha volgut  fer un pas més enllà per creuar les fronteres de la ciutat de Barcelona i establir vincles ferms i perdurables amb el territori. Per això, ha comptat amb l’aliança de la Diputació i la complicitat dels ajuntaments que han connectat amb la proposta d’acollir el Lliure amb una fórmula innovadora i de futur.

Les Perspectives són paquets d’activitats que ofereixen produccions escèniques amb el segell de qualitat del Lliure, acompanyades d’un seguit d’experiències culturals i educatives fora dels escenaris, que les contextualitzen.

El programa permet gaudir de les arts escèniques d’una manera més completa i accessible a través de dos tipus de Perspectives —la de futur i la social—, segons la temàtica que aborden, el seu perfil formal o bé el públic potencial a què es dirigeixen. Ambdues Perspectives estan integrades per una proposta escènica, una altra d’educativa i una tercera cultural.

«Frank», adaptació teatral del conte homònim de Ximo Abadía sobre el dictador Francisco Franco | Sílvia Poch

La Perspectiva de futur es desplega al voltant del muntatge «Frank», una adaptació del conte homònim de Ximo Abadía sobre el dictador Francisco Franco, que es va estrenar a l’Espai Lliure el maig de 2021. La representació d’aquest muntatge, de destacat interès per a un públic escolar i familiar, es completa amb la proposta educativa «La caixa del Lliure», que consisteix en una reproducció en petit de la caixa escènica d’un teatre que facilita que nenes i nens puguin expressar-se a través del joc teatral. I, com a post-funció de «Frank», el taller de «Petites crítiques», dirigit per Alícia Gorina. La proposta cultural d’aquesta Perspectiva de futur es basa en les projeccions de «Clàssics per a criatures», amb adaptacions de clàssics de tots els temps interpretats per diferents creadors com a recurs per endinsar-se en el món de l’escena contemporània.

La Perspectiva social té com a proposta escènica «Síndrome de gel», un espectacle de Xicu Masó sobre la crisi migratòria a Europa, estrenat al Teatre Lliure el març de 2021. La proposta educativa que acompanya la representació del muntatge parteix de «La taula», una experiència de diàleg i democràcia, inspirada en una idea de la companyia nord-americana Split Britches, en la qual s’esvaeix la barrera entre públic i escenari i on es genera un espai en què tothom té dret a parlar i fer escoltar la seva veu. La proposta cultural de la Perspectiva social gira al voltant de «Cosmos», un espai distès de reflexió i investigació per aprofundir en l’entorn artístic d’una producció. En el cas de l’espectacle de Masó, s’utilitzarà per debatre sobre la crisi global dels refugiats, la síndrome de resignació, l’orientalisme, el periple d’Est a Oest o el racisme institucionalitzat, entre d’altres temes.

«La taula», una experiència de diàleg i democràcia | Sílvia Poch

Programació en espais culturals municipals

Cadascuna de les propostes de Perspectives té el seu propi espai on desenvolupar-se, bé sigui els teatres municipals en el cas de les posades en escena, o bé les biblioteques municipals, els cinemes, els centres culturals, els centres educatius o les seus de les entitats i institucions col·laboradores en el cas de les propostes educatives i culturals.

Per a la Diputació de Barcelona el suport a l’experiència pilot Perspectives del Teatre Lliure referma la seva aposta per la cultura propera i de qualitat, que fa més accessibles els equipaments culturals del territori amb propostes innovadores a l’abast de tot tipus de públic.

Més informació a www.diba.cat/web/cultura/perspectives 

12 espais escènics municipals per acollir la proposta escènica

Els espais que acullen les propostes escèniques de Perspectives són teatres de referència dels 12 municipis participants en el projecte: el Teatre Municipal de Berga; la Sala, de Sabadell; el Teatre Auditori de Granollers; l’Atlàntida de Vic; el Teatre Municipal de Montcada i Reixac; Cal Bolet, de Vilafranca del Penedès; l’Atrium de Viladecans; la Fàbrica Vella, de Sallent; el Teatre Alegria de Terrassa; l’Artesà, del Prat de Llobregat; l’Espai l’Amistat, de Premià de Mar i el Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet.


Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’Agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.